Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οικονόμου για AUKUS - Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι στο καλύτερο σημείο - Η Γαλλία έχει τη δική της οπτική

Οικονόμου για AUKUS – Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι στο καλύτερο σημείο – Η Γαλλία έχει τη δική της οπτική

Η συμφωνία ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, «θέτει καινούρια γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά και οικονομικά δεδομένα στην παγκόσμια ατζέντα. Η χώρα μας έχει μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου

Με προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα, τις διεθνείς αναταράξεις που προκαλεί στο δυτικό κόσμο η αντίθεση της Γαλλίας στο νέο σύμφωνο AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας για τον Ειρηνικό.

Πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις αυτές προσπάθησε να κρατήσει ισορροπίες σ’ αυτή τη γεωπολιτική κόντρα και να αποφύγει να πάρει ευθέως θέση υπέρ του ενός ή του άλλου στρατοπέδου τονίζοντας ότι «η εξωτερική μας πολιτική και οι διεθνείς μας σχέσεις, είναι τέτοιες που κρατούν για τη χώρα μας όλους τους δρόμους ανοιχτούς».

Μάλιστα σημείωσε τόσο το γεγονός ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο τα τελευταία χρόνια και αυτό θα το επισφραγίσει η νέα αμυντική συμφωνία με την Ουάσινγκτον, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η Γαλλία έχει τη δική της προσέγγιση και οπτική ως μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη.

Συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι η συμφωνία ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, «θέτει καινούρια γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά και οικονομικά δεδομένα στην παγκόσμια ατζέντα. Η χώρα μας έχει μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Έχουμε αναβαθμισμένες σχέσεις με όλους τους μεγάλους παίκτες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής».

Διεθνείς σχέσεις που κρατούν όλους τους δρόμους ανοιχτούς

Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «διαδραματίζουμε παράλληλα πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ε.Ε., στην κατεύθυνση να ενισχύσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα, την επιρροή της σε διεθνές επίπεδο. Η σχέση μας με τις Η.Π.Α. είναι στο καλύτερο επίπεδο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και βρισκόμαστε λίγο πριν την ολοκλήρωση της νέας αμυντικής συμφωνίας. Η χώρα έχει σχέσεις με άλλους πόλους, μέσω της διπλωματίας και των πολιτισμών, αλλά και της οικονομικής διπλωματίας».

Πρόσθεσε δε ότι «έχοντας πλήρη γνώση ότι είμαστε μέλη μιας πολύ μεγάλης υπερεθνικής οντότητας, όπως αυτή της Ε.Ε., η εξωτερική μας πολιτική και οι διεθνείς μας σχέσεις είναι τέτοιες, που κρατούν για τη χώρα μας όλους τους δρόμους ανοιχτούς, με πρώτη και βασική μας προτεραιότητα την ενίσχυση και την περιφρούρηση των εθνικών μας συμφερόντων. Η Γαλλία έχει τη δική της προσέγγιση. Είναι μια χώρα πολύ μεγάλη, μια ιστορική χώρα, μια δύναμη παγκόσμια που έχει τους δικούς της χειρισμούς και την δική της οπτική μέσα από την οποία βλέπει τις διεθνείς εξελίξεις».

Επίσης ο κ. Οικονόμου αξιολόγησε πως υπάρχει σημειολογική και συμβολική σημασία στο «γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μακρόν επέλεξε να παρευρεθεί και να μιλήσει στο forum (EUMED9) αυτή την συγκεκριμένη στιγμή, με δεδομένο το κλίμα στην παγκόσμια πολιτική σκηνή μετά τη Συμφωνία Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ».

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024