Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ - Αφγανιστάν - Ειδική βίζα για τις γυναίκες που διαφεύγουν από τη χώρα ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

ΕΕ – Αφγανιστάν – Ειδική βίζα για τις γυναίκες που διαφεύγουν από τη χώρα ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Ταυτόχρονα, καλεί τα κράτη-μέλη να αναθεωρήσουν τις απορριπτικές αποφάσεις σε αιτήσεις ασύλου και υποστηρίζει την επιχειρησιακή συνεργασία με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, χωρίς την αναγνώρισή της

Στο τέλος μιας ιδιαίτερα πολυάσχολης συνόδου Ολομέλειας στο Στρασβούργο, το Ευρωκοινοβούλιο προχώρησε την Πέμπτη και σε ψήφισμα για τη διαχείριση της αφγανικής κρίσης, καλώντας την ΕΕ μεταξύ άλλων να δημιουργήσει ειδικό πρόγραμμα βίζα για τις γυναίκες του Αφγανιστάν, να αναθεωρήσει τις απορριπτικές αποφάσεις αιτημάτων ασύλου και να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την ασφαλή διέλευση πολιτών της ΕΕ και Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις δυτικές δυνάμεις και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ακόμη αιτείται την αναστολή των απελάσεων προς το Αφγανιστάν.

Επιπλέον, στο ψήφισμα που εγκρίθηκε με 536 ψήφους υπέρ, 96 κατά και 50 αποχές, οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν την ανάγκη για επιχειρησιακή συνεργασία και συνομιλία της Ευρώπης με τους Ταλιμπάν, χωρίς την παράλληλη αναγνώριση της κυβέρνησής τους και κάλεσαν την ΕΕ να επιδιώξει μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία, φτάνοντας μέχρι και την πραγματοποίηση της «Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης».

Συμφωνίες και έντονες αντιθέσεις

Η αφγανική κρίση ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών της Ολομέλειας, με τους ευρωβουλευτές να εκφράζουν συχνά αντιτιθέμενες απόψεις για τις ενδεδειγμένες κινήσεις της Ένωσης για τη διαχείρισή της.

Το ζήτημα της δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης προέκυπτε συχνά, τόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Αφγανιστάν, όσο και στην ίδια την ετήσια ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Κατάσταση της Ένωσης. Μάλιστα, η Φον ντερ Λάιεν σχολίασε πως η απουσία ενός τέτοιου μηχανισμού μέχρι σήμερα δεν αποτελεί μόνο ζήτημα απουσίας ικανότητας, αλλά κυρίως ζήτημα έλλειψης πολιτικής βούλησης, με τον Μάνφρεντ Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να υποστηρίζει παίρνοντας το βήμα αμέσως μετά πως η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό επιχειρησιακό ρόλο, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ δήλωσαν ανοιχτά ότι δεν θα παίζουν πια το ρόλο του διεθνούς «χωροφύλακα».

Αποκλίσεις απέναντι στο ενδεχόμενο προσφυγικών ροών

Ταυτόχρονα, υπήρξαν σημαντικές αντιθέσεις σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της Ένωσης στο ενδεχόμενο έλευσης προσφυγικών ή/και μεταναστευτικών ροών στα σύνορά της. Σε γενικές γραμμές οι απόψεις που διατυπώθηκαν μπορούν να συμπυκνωθούν ως εξής: Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών συμφωνούσε στο ότι οι πλέον ευάλωτοι και κυρίως οι Αφγανοί που συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα πρέπει να γίνουν δεκτοί ή και να διευκολυνθούν στην αποχώρησή τους από τη χώρα, για παράδειγμα μέσω της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων (πρόταση των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), αλλά και ότι θα πρέπει να παραχωρηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν και στήριξη στα γειτονικά του κράτη, προκειμένου να συγκρατηθούν οι ενδεχόμενες μεταναστευτικές ροές.

Από την πλευρά της, «Η Αριστερά» δια στόματος Μικ Γουάλας (Ιρλανδία) καταδίκασε το γεγονός ότι ο ανθρώπινος πόνος που παρακολουθούμε είναι αποτέλεσμα «της μάχης κατά της τρομοκρατίας» και κάλεσε στην προσφορά «βιώσιμου καταφυγίου» εκ μέρους της Ευρώπης.

Αντιθέτως, όπως ήταν αναμενόμενο η ακροδεξιά κοινοβουλευτική ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» δήλωσε την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο έλευσης αφγανών προσφύγων και μεταναστών στην ευρωπαϊκή επικράτεια, χωρίς να λείπουν και ενδιαφέρουσες «κορώνες» όπως η… απαγγελία κειμένου της Οριάνας Φαλάτσι για το «πάθος των Ταλιμπάν» αντί ομιλίας από την ιταλίδα Σουσάνα Τσεκάρντι και η απόφανση εκ μέρους του γερμανού Μπέρνχαρντ Τσίμνιοκ ότι το… 99% των Αφγανών ασπάζεται τον νόμο της Σαρία. Ο τελευταίος δέχτηκε και τις έντονες αποδοκιμασίες των συναδέλφων του.

Στο τέλος αυτής της ενίοτε τεταμένης διαδικασίας, το Ευρωκοινοβούλιο κατέληξε την Πέμπτη σε συμφωνία με σημαντική πλειοψηφία (536 ψήφοι υπέρ, έναντι 96 ψήφων κατά και 50 αποχών) και ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα:

«Το Κοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για τη βίαιη κατάληψη του Αφγανιστάν, ζητώντας περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και συντονισμένη αντίδραση για την προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των εκτελέσεων, της στρατολόγησης παιδιών στρατιωτών, της καταστολής ειρηνικών διαμαρτυριών και των διαφωνούντων, και τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 536 ψήφους υπέρ, 96 κατά και 50 αποχές, καλούν την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να συνεργαστούν για να διευκολύνουν την εκκένωση των πολιτών της ΕΕ και των Αφγανών που κινδυνεύουν, ιδίως μέσω της χρήσης ασφαλών διαδρόμων.

Παροχή βοήθειας στους γείτονες του Αφγανιστάν και σε όσους ζητούν προστασία από το καθεστώς των Ταλιμπάν

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι περισσότεροι Αφγανοί πρόσφυγες θα αναζητήσουν προστασία στις γειτονικές χώρες. Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει τις χώρες αυτές και να συμβάλει στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας, ύδρευσης, αποχέτευσης και φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, η οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην επανεγκατάσταση των πλέον ευάλωτων ατόμων και όσων βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο και θα πρέπει να περιλαμβάνει ειδικό πρόγραμμα θεωρήσεων (visa) για τις Αφγανές που ζητούν προστασία από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Το Κοινοβούλιο καλεί επίσης τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν τις τρέχουσες και τις πρόσφατες αιτήσεις ασύλου, συμπεριλαμβανομένων των απορριφθεισών αιτήσεων, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πραγματοποιούνται αναγκαστικές επιστροφές στο Αφγανιστάν. Οι ευρωβουλευτές καλούν εκ νέου την Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση για τις θεωρήσεις για ανθρωπιστικούς λόγους και τα κράτη μέλη να μοιραστούν εξίσου την ευθύνη όσον αφορά την παροχή προστασίας.

Επιχειρησιακή συνεργασία με τους Ταλιμπάναλλά χωρίς επίσημη αναγνώριση

Οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν ότι η επιχειρησιακή συνεργασία με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν είναι απαραίτητη για υλικοτεχνικά και ανθρωπιστικά θέματα, προκειμένου να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε αμάχους που έχουν ανάγκη και ασφαλή διέλευση για αλλοδαπούς και Αφγανούς που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ωστόσο, οι επαφές αυτές θα πρέπει να περιορίζονται αυστηρά στους σκοπούς αυτούς. Τονίζουν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την πολιτική αναγνώριση των de facto ηγετών των Ταλιμπάν, οι οποίοι σήμερα καταστρέφουν τα επιτεύγματα των τελευταίων είκοσι ετών.

Ώρα για την αφύπνιση της ΕΕ

Η απόσυρση των αμερικανικών και διεθνών δυνάμεων από το Αφγανιστάν αποτελεί συλλογική αποτυχία της δυτικής εξωτερικής πολιτικής και στρατηγικής και πολιτικής ασφαλείας, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, και πρέπει να αντληθούν σοβαρά διδάγματα για το μέλλον. Επισημαίνουν επίσης ότι η αποτυχία αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει στρατηγικό πλεονέκτημα για τις μη δυτικές δυνάμεις και τις γειτονικές χώρες, ιδίως το Πακιστάν, καθώς και την Κίνα και, σε μικρότερο βαθμό, για τη Ρωσία.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει σημαντικά την ικανότητά της να δρα αυτόνομα και να ενισχύσει τη συνεργασία της στον τομέα της άμυνας με την οικοδόμηση μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024