Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοινωνία της Πληροφορίας – Έργα πληροφορικής 500 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους

Κοινωνία της Πληροφορίας – Έργα πληροφορικής 500 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους

Στροφή στις συμφωνίες πλαίσιο στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών

Με έναν καταιγισμό προκηρύξεων 40 νέων έργων, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ) θα τρέξει στο φίνις αυτής της χρονιάς. Ο βασικός βραχίονας της χώρας για την υλοποίηση έργων ψηφιακού μετασχηματισμού έχει ήδη περί τα 50 συμβασιοποιημένα έργα, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στα τελευταία δύο χρόνια έχει προχωρήσει σε  70 προγραμματικές συμβάσεις, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω νούμερα είναι ενδεικτικά του άλματος που έχει κάνει η χώρα μας προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι προκλήσεις των επόμενων ετών είναι τεράστιες σε επίπεδο ποιότητας και ταχύτητας υλοποίησης, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης φέρνει μια χιονοστιβάδα έργων, με σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Όπως είπε ο κ. Σταύρος Ασθενίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η εταιρεία στο πλαίσιο της 85ηςΔΕΘ, «η ΚτΠ είναι προ των πυλών να υλοποιήσει έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που αθροίζουν πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Ένα πακέτο έργων που θα είναι  παραπάνω από διπλάσιο από το προηγούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα της εταιρείας»

Περισσότερη ευελιξία και αυτονομία στην ΚτΠ

Προκειμένου να υλοποιηθούν με ταχύτητα και ποιότητα τα έργα που προβλέπονται από την Ψηφιακή Βίβλο και το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, προανήγγειλε αλλαγές στη λειτουργία της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ), στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης.

Η χώρα μας, σύμφωνα με τον υπουργό, βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο πακέτο ψηφιακών έργων που φτάνει συνολικά στα 6 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Ο μεγάλος όγκος των έργων σε συνδυασμό με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα δημιουργούν την ανάγκη για γρήγορες και διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες, καθώς και για το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Χαρακτηριστικό της πρόκλησης είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες τεχνολογίας της χώρας έχουν απορροφήσει τα τελευταία 30 χρόνια, περί τα 5 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα πρέπει να απορροφηθούν 6 δισ. ευρώ.

Επόμενο βήμα θα είναι να ακολουθήσει η Ελλάδα την ευρωπαϊκή πρακτική, η οποία στηρίζεται σε συμφωνίες πλαίσιο στον χώρο της πληροφορικής, δεσμεύοντας ουσιαστικά ανθρωπομήνες προγραμματιστών και διασφαλίζοντας ευελιξία σε σχέση με αυτό που ζητείται στη συνέχεια μέσω των εκτελεστικών συμβάσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση της αυτονομίας της ΚτΠ, καθώς και στον τρόπο πληρωμής των έργων που δημοπρατούνται, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα στη λειτουργία των εταιρειών πληροφορικής.

Ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα πρώτο Σχέδιο Μάρσαλ για την πληροφορική και τόνισε ότι σε συνδυασμό με τις νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες, δηλαδή το υφιστάμενο και το νέο ΕΣΠΑ, τους εθνικούς πόρους, αλλά και νέα εργαλεία, όπως τα ΣΔΙΤ, δημιουργούν μια μεγάλη χρηματοδοτική πηγή, «που μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε όχι μόνο το αναγκαίο, αλλά και το επιθυμητό».

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024