Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ψηφίστηκε εν μέσω εντάσεων το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Ψηφίστηκε εν μέσω εντάσεων το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Επί της αρχής και επί του συνόλου του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης και κατά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Σε σειρά, ωστόσο, επιμέρους άρθρων καταγράφηκαν ευρύτερες πλειοψηφίες, κυρίως από βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς.

Επί της αρχής και επί του συνόλου του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης και κατά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Σε σειρά, ωστόσο, επιμέρους άρθρων καταγράφηκαν ευρύτερες πλειοψηφίες, κυρίως από βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.

Ψηφίστηκαν επίσης:

-η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τον ψηφιακό έλεγχο των μέτρων στις εκπαιδευτικές δομές (ναι: ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, παρών: ΣΥΡΙΖΑ, όχι: λοιπά κόμματα)

-η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για το προσοντολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων (ναι: ΝΔ, παρών: ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση, όχι: λοιπά κόμματα) καθώς και

-η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την παράταση του προγράμματος «Θησέας» και τα «αδήλωτα τετραγωνικά» (ναι: ΝΔ, παρών: ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, όχι: λοιπά κόμματα).

Κλείνοντας την προηγηθείσα συζήτηση, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας είπε ότι η σημερινή μέρα «σηματοδοτεί ένα βήμα μπροστά στην προστασία των ζώων, στη μείωση των αδέσποτων και στη μείωση της κακοποίησης». Με το νομοσχέδιο, συνέχισε, η κυβέρνηση αποβλέπει στη θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, φιλοζωικών συλλόγων και πολιτών, για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και της προστασίας των αδέσποτων. Όπως υπογράμμισε, διαμορφώνεται μια νέα φιλοσοφία, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες υποδομές και διαδικασίες, σε σύντομο χρονικό διάστημα, και μεσοπρόθεσμα, να γίνει αξιολόγηση της πορείας του.

Η υπερψήφιση το νομοσχεδίου, τόνισε ο κ. Πέτσας, αποτελεί απαραίτητο βήμα προς την κατεύθυνση της γενικότερης προστασίας των ζώων, του περιβάλλοντος και της φύσης: «Καθώς οι πιέσεις της κλιματικής κρίσης πολλαπλασιάζονται, έχουμε το ηθικό χρέος να προστατέψουμε τους πλέον άμεσους συγκατοίκους μας στον πλανήτη, εφαρμόζοντας έξυπνες λειτουργίες και σύγχρονες λύσεις» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Δεν είναι μόνο θέμα Πολιτισμού αλλά και κοινής λογικής, να θέλουμε να συνεχίσει να αποτελεί ο πλανήτης Γη, το κοινό σπίτι όλων μας».

Βουλευτές ΝΔ: Για πρώτη φορά μπαίνει τάξη στο άναρχο τοπίο των αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων

Τη θέση ότι «για πρώτη φορά μπαίνει τάξη στο άναρχο τοπίο» των αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων εξέφρασαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης.

Επιχειρήσαμε σε αχαρτογράφητα νερά, με σκόρπιες διατάξεις για τα ζώα συντροφιάς σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος συνεχάρη τους υπουργούς Στ. Πέτσα, Μ. Βορίδη και Θ. Λιβάνιο: Αφιέρωσαν πολύ κόπο μέσα από διαβουλεύσεις, για να φτάσουμε να παρουσιάζεται σήμερα, για πρώτη φορά στη Βουλή, ένας συνεκτικός νόμος που αφορά τα ζώα συντροφιάς.

Ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Κούβελας επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι έβαλε κάτω από το χαλί το θέμα με τα αδέσποτα ζώα και διέθεσε μόλις 600.000 ευρώ, ενώ το νέο νομοσχέδιο έχει πολιτικές ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ, που θα συνεχίζουν με χρηματοδότηση 15 εκατομμυρίων κάθε χρόνο.

Η βουλευτής της ΝΔ Νόνη Δούνια τόνισε ότι «για όλους εμάς, που έχουμε ένα ζωάκι ως ισότιμο μέλος της οικογένειας μας, αλλά και για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο [..] είναι αυτονόητο ότι τα ζώα συντροφιάς αξίζουν την αγάπη, τη φροντίδα, αλλά και την προστασία μας. Κανένα ζώο δεν πρέπει να είναι αδέσποτο και βέβαια επ’ ουδενί δεν επιτρέπεται να κακοποιείται. Αυτό ακριβώς έρχεται να διασφαλίσει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών μέσα από το οποίο υλοποιείται μία ακόμη προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού».

Τοποθετήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεανώ Φωτίου είπε ότι το νομοσχέδιο αντιβαίνει σε οδηγίες ευρωπαϊκές και παγκόσμιων οργανισμών, όπως η μεταφορά θεμάτων υγείας των ζώων συντροφιάς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που διαθέτει τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες στους Δήμους που στερούνται και τις υπηρεσίες αλλά και τεχνογνωσία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κ. Μάρκου είπε ότι η κυβέρνηση επιλέγει να αφαιμάξει οικονομικά τον απλό φιλόζωο πολίτη, «τιμωρώντας» τον για την κατοχή ενός ζώου, και αντιμετωπίζει a priori όλους τους κατόχους ενός ζώου συντροφιάς, ως ανεύθυνους και υποψήφιους να το εγκαταλείψουν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μ. Κατρίνης είπε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να στηρίξει τον πυρήνα του νομοσχεδίου, πλην ορισμένων διατάξεων που συμφωνεί. Όπως είπε, το νομοσχέδιο μεταθέτει το βάρος της ευθύνης στους δήμους, που ήδη αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού και δομών, αλλά χωρίς επαρκές χρηματοδοτικό πλαίσιο και ουσιαστικά για να γίνει αυτό αντικείμενο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ή άλλων ιδιωτικών οργανισμών.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου είπε ότι με το νομοσχέδιο ενισχύεται η εμπορευματοποίηση των ζώων. Όχι μόνο δεν φροντίζετε τα αδέσποτα με κρατική μέριμνα, αλλά χαρατσώνετε τον κόσμο, ακόμα και για την απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου συντροφιάς, ώστε να γίνεται πολυτέλεια, είπε η κα Μανωλάκου.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κων. Μπούμπας είπε ότι το νομοσχέδιο πάει κόντρα στη φύση με αυτές τις στειρώσεις και κόντρα στη μάνα γη διότι κανένας δεν θα ήθελε απλά να στειρωθεί. Σύμφωνα με τον κ. Μπούμπα, το στειρωμένο σκυλί γίνεται και επιθετικό και μελαγχολεί και αλλάζει όλον τον χαρακτήρα του διότι δεν έχει φερομόνες, πού είναι οι οσμές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης επέκρινε την κυβέρνηση η οποία, πριν από έξι μήνες έλεγε ότι οι κτηνιατρικές δομές που υπάγονται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να είναι οι υπεύθυνες για οτιδήποτε αφορά τα ζώα συντροφιάς και τα παραγωγικά ζώα και μετά από έξι μήνες να λέει ότι τώρα πια, το υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο.

Ένταση στη Βουλή

Να μην «ψαρεύει σε θολά νερά» κάλεσε τον Κυρ. Βελόπουλο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς, στην Ολομέλεια της Βουλής. Κλείνετε το μάτι στους κυνηγούς, αλλά ο εισηγητής σας είναι υπέρ της καθολικής στείρωσης και λέει όχι στα σκυλιά σε πυλωτές και ταράτσες. Ρωτήσατε τους κυνηγούς αν συμφωνούν με αυτές τις θέσεις, ρώτησε ο κ. Πέτσας.

Στις κατηγορίες του κ. Βελόπουλου για τα «ψέματα» της ΝΔ, ο κ. Πέτσας είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε και μείωσε τον ΕΝΦΙΑ, μείωσε τον φόρο σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει «σκοτωμένη οικονομία» με 16,2% ανάπτυξη στο 2ο τρίμηνο.

«Είπατε για τεστ αντισωμάτων αντί για τεστ των άλλων μορφών για τη διάγνωση του κορονοϊού. Μα το τεστ αντισωμάτων μάς λέει για το παρελθόν, τι έγινε χθες. Αύριο μπορείτε να μας πείτε τι θα γίνει; Δεν μπορεί να κλείνουμε το μάτι ούτε στους αντιεμβολιαστές αλλά ούτε και στην υπόλοιπη κοινωνία που θέλει να είναι προστατευμένη και να μπορεί να κινείται ελεύθερα και να ανακτήσει γρήγορα την κανονικότητα που έχασε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού» προσέθεσε ο κ. Πέτσας.

Σχολιάζοντας αναφορά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης στην παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο κ. Πέτσας είπε ότι «είμαστε περήφανοι που είμαστε συνεχιστές της» ότι «δεν έχουμε ξεχάσει τίποτα και το αποδείξαμε είτε αυτό ήταν στον Έβρο είτε έχει να κάνει με την καθημερινότητα της εκπροσώπησης των εθνικών συμφερόντων παντού [..] και κάνουμε πράξη τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που αγκαλιάζει την ελληνική κοινωνία από τις παρυφές της Αριστεράς μέχρι τη Δεξιά. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Από την πλευρά του, ο κ. Βελόπουλος είπε ότι η ΝΔ μίλαγε για κατάργηση και όχι μείωση του ΕΝΦΙΑ ενώ για τις δομές που έλεγε ότι δεν θα δημιουργήσει νέες, τελικά γίνονται στο Φυλάκιο, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, τη Λήμνο, ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Την ανάπτυξη, ο κ. Βελόπουλος τη συνέδεσε με τη μειωμένη κατανάλωση λόγω κλειστής αγοράς, ενώ αναφέρθηκε και «στο δάκρυ του για τη Μακεδονία (που) δεν βρίσκει ανταπόκριση στον Έλληνα πρωθυπουργό».

Ανταπαντώντας, ο κ. Πέτσας είπε ότι ο κ. Βελόπουλος έχει παρερμηνεύσει τις δεσμεύσεις της ΝΔ για το μεταναστευτικό: «Φύλαξη των συνόρων μας. Το κάναμε. Επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Το κάναμε. Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Τα κάνουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι τα νούμερα που δείχνουν πολύ δραματική μείωση των ροών, αλλά και των διαμενόντων στην ελληνική επικράτεια. Γιατί δεν το αναγνωρίζετε αυτό; Απλώς και μόνο για να κάνετε κάποιες επικοινωνιακού χαρακτήρα τοποθετήσεις».

Για τις πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο κ. Πέτσας είπε: «Να αφήσουμε να δούμε την επόμενη πορεία, πώς θα πάνε όλα αυτά τα μέτρα ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανακουφίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά και από το κύμα των ανατιμήσεων, αλλά και σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Όσον αφορά το “από πού προήλθε η ανάπτυξη”, προήλθε από την εμπιστοσύνη, την έχει αποκαταστήσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αντιπαράθεση Στ. Πέτσα- Γ. Ραγκούση για το δημόσιο χρέος

Παρεμβαίνοντας αργότερα, μετά την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννη Ραγκούση για το δημόσιο χρέος, ο κ. Πέτσας είπε ότι όταν έχουμε μια παγκόσμια πανδημία και αποφασίζουμε να θυσιάσουμε μεγάλο μέρος της συλλογικής μας ευημερίας, μένοντας στο σπίτι και μη δουλεύοντας, το εισόδημα (ΑΕΠ) πέφτει. «Και για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναπληρώσαμε το χαμένο εισόδημα από το εξωτερικό. Τα δανεικά που λέτε, εισέρρευσαν στη χώρα, με τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, επειδή η κυβέρνηση απεκατέστησε την εμπιστοσύνη προς τη χώρα μας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και κατέληξε: «Περιμένω από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, να εξαγγείλει ένα πρόγραμμα λιτότητας, απολύσεων και περιορισμού του δημοσίου χρέους. Να πείτε, ποιες δαπάνες θα περικόψετε και ποια έσοδα θα αυξήσετε, σε αντιδιαστολή με το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός».

Ο κ. Ραγκούσης είχε επικρίνει την κυβέρνηση για τη διόγκωση του δημοσίου χρέους στο 276% επί του ΑΕΠ, φέροντας τη χώρα στη δεύτερη σχετική θέση παγκοσμίως. Είπε ότι «το 2011, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρεοκοπίας, με το χρέος στο 171%, μπήκαμε πολλοί τότε στη μάχη απέναντι σε αυτή τη θηλιά για τη χώρα. Ένα από τα μέτρα που είχαμε πάρει τότε, ήταν το φρένο στο χρέος των δήμων, οι οποίοι είχαν αρνητική συμβολή στη διόγκωση του δημοσίου χρέους […]» προσθέτοντας ότι σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καταργεί αυτά τα μέτρα, «και φέρνετε διάταξη που ανοίγει δρόμο για την υπερχρέωση των δήμων». «Είναι μια εγκληματική απόφαση κατά του συνόλου της χώρας. Δεν έχετε δικαίωμα να ξαναχρεοκοπήσετε τη χώρα» τόνισε.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024