Τώρα που αποχωρεί η κυρία Μέρκελ από την Καγκελαρία, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας θυμάται το ένα και μοναδικό γεύμα που είχε μαζί της, ως υπουργός Οικονομικών, όταν επισκέφθηκε το Βερολίνο μαζί με τον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Θυμάται τα πάντα, εκτός βεβαίως από το μενού, γιατί όπως λέει συχνά ο κ. Στουρνάρας «δεν θυμάμαι ούτε τι έφαγα το μεσημέρι».

Θυμάται όμως την χωροταξία στο τραπέζι της Καγκελαρίας, τον φοβερό και τρομερό Σόιμπλε να κάθεται απέναντί του με εκείνο το μόνιμο βλοσυρό βλέμμα, έτοιμο να κάνει παρατήρηση και να επιβάλει μέτρα. Θυμάται επιπλέον (και πώς αλήθεια θα μπορούσε να το ξεχάσει) με τι ευγενικό τρόπο η Καγκελάριος πήρε παράμερα τον Αντώνη Σαμαρά και του ζήτησε ευγενικά το Grexit, να εξέλθει δηλαδή η Ελλάδα από το ευρώ (για το «καλό της», όπως του είπε) και πώς ο τότε Πρωθυπουργός αντέδρασε πάραυτα λέγοντας της πως ούτε καν συζητεί αυτό το θέμα.

Δεν θυμάται όμως ούτε την κυρία Μέρκελ ούτε τον κ. Σόιμπλε να δείχνουν να προβληματίζονται που επέβαλαν τόσο σκληρά μέτρα με τα μνημόνια στην Ελλάδα. Και το σημαντικότερο δεν έδειξε ούτε μια στιγμή η κυρία Μέρκελ να στενοχωριέται ή να δείχνει μεταμέλεια (θεωρώντας μάλιστα ως την πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας της- όπως δήλωσε πρόσφατα), για τη σκληρή οικονομική πειθαρχία που επέβαλε στην χώρα μας.

Συμπάθεια

Ο κ. Στουρνάρας ωστόσο φαίνεται ότι συμπάθησε την κυρία Μέρκελ. Όχι για την πολιτική της, αλλά για τον… χαρακτήρα της: «Πρόκειται μια ευγενέστατη κυρία, με ήρεμη φωνή, που ακούει, που συζητεί, που συνομιλεί προτού πάρει αποφάσεις», λέει για να συμπληρώσει: «Βεβαίως η Ελλάδα άντεξε τότε και έδειξε τον δρόμο.

Γιατί τώρα όταν υπάρχει στην Ευρωζώνη οικονομική κρίση, όπως παράδειγμα οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, δεν επιβάλλονται πλέον σκληρά μέτρα, ούτε εφαρμόζονται μνημόνια, όπως έγινε με την Ελλάδα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, αλλά ακολουθείται μια επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική και επιπλέον η Ευρώπη διαθέτει και τον μηχανισμό του Ταμείου Ανάκαμψης».

Αυτά μου είπε ο Γιάννης Στουρνάρας ως ανάμνηση από το γεύμα – συνάντηση που είχε με την κυρία Μέρκελ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο