Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΝΦΙΑ - Ερχονται δραστικές αλλαγές και ανατροπές για τον φόρο του 2022 - Ποιοι κερδίζουν

ΕΝΦΙΑ – Ερχονται δραστικές αλλαγές και ανατροπές για τον φόρο του 2022 – Ποιοι κερδίζουν

Με νέα κλίμακα στην οποία θα ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος ο νέος ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά - Οι συντελεστές που θα λαμβάνονται υπόψη

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φεύγει και ένας νέος ΕΝΦΙΑ που θα ενσωματώνει τον συμπληρωματικό φόρο στον κύριο φόρο έρχεται. Οι ανατροπές που σχεδιάζονται για τον φόρο ακινήτων του 2022 φέρνουν περιορισμό ή και πλήρη εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων που προκύπτουν από τις νέες αντικειμενικές αξίες και ελαφρύνσεις για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων και κυρίως για τους έχοντες μεσαία ακίνητη περιουσία οι οποίοι επιβαρύνονται σήμερα από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

«Προχωρούμε στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,  προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης, που είναι σε εξέλιξη, θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους. Όπως είπε η  άσκηση έχει ως στόχο την δικαιότερη κατανομή του φόρου, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών, από το νέο έτος.

H άσκηση για το  νέο ΕΝΦΙΑ είναι δύσκολη και το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει ότι από το νέο έτος ο συμπληρωματικός φόρος ενσωματώνεται στην κλίμακα του κύριου φόρου και ο ΕΝΦΙΑ  θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά με βάση μία νέα ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.

Ποιοι κερδίζουν

Με βάση το σχεδιασμό ο  συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται στην περίπτωση που ένα ακίνητο έχει αξία άνω των 250.000 ευρώ και όχι το σύνολο της περιουσίας όπως προβλέπει το ισχύον σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι θα προκύψουν μεγάλες ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων που η συνολική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

Παράλληλα, το σπάσιμο των κλιμακίων για τον υπολογισμό του κύριου φόρου στοχεύει στην ακύρωση της διόγκωσης του φορολογικού βάρους από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών για τα χαμηλής και μεσαίας αξίας ακίνητα και μάλιστα όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση ο λογαριασμός για την πλειονότητα των νοικοκυριών θα είναι ελαφρύτερος το 2022.

Σε τέσσερις άξονες οι αλλαγές

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προωθούμενες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους κινούνται στους ακόλουθους άξονες:

  • Κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ όπως υπολογίζεται και επιβάλλεται σήμερα για τους έχοντες ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ. Από το 2022 οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν επιπλέον φόρο όπως ισχύει σήμερα.
  • Το ύψος του κύριου ΕΝΦΙΑ θα προκύπτει με βάση νέα κλίμακα και συντελεστές οι οποίοι θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με την σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων  του ακινήτου.  Στη νέα κλίμακα θα ενσωματωθούν οι εκπτώσεις στο τελικό λογαριασμό για το κύριο και το συμπληρωματικό φόρο. Σημειώνεται ότι οι εκπτώσεις αυτές κυμαίνονται από 10% έως 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει κάθε φορολογούμενος.
  • Διατηρούνται οι μειώσεις 50% και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
  • Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε 10 ή 12 δόσεις, από Μάρτιο μέχρι Δεκέμβριο ή από Μάρτιο μέχρι Φεβρουάριο.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024