Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Scenes From A Marriage – Η θρυλική σειρά του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο αριστούργημα

Scenes From A Marriage – Η θρυλική σειρά του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο αριστούργημα

Μετά από μεγάλη πορεία στο genre της δράσης και του μυστηρίου, η HBO παρουσιάζει το πιο τρομακτικό ανθρώπινο θρίλερ: Την απώλεια του έρωτα

Λίγο (ή μάλλον πάρα πολύ) το Game Of Thrones, λίγο η άνεση του δικτύου με τις σκηνές βίας και σεξ, το όνομα της HBO έχει συνδυαστεί στο μυαλό μας με την πλέον ποιοτική και εκλεπτυσμένη εκδοχή των πιο καθηλωτικών genres: Του μυστηρίου, της δράσης, του τρόμου. Και το Scenes From A Marriage, η σύγχρονη μεταφορά της ομώνυμης, θρυλικής σειράς του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, μοιάζει απολύτως παράταιρη με αυτό τον κανόνα.

Όμως ήδη από το –πανέμορφο- trailer γίνεται κατανοητό ότι η σειρά, που θα κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα στις 13 Σεπτεμβρίου, 24 ώρες μετά την πρώτη προβολή της στις ΗΠΑ αποκλειστικά στο Vodafone TV, καταπιάνεται με ένα θέμα πιο τρομακτικό από κάθε θρίλερ, πιο ιντριγκαδόρικο από κάθε έπος του fantasy και πιο καταιγιστικό από οποιαδήποτε σειρά δράσης: Τη σταδιακή απώλεια του έρωτα. 

Μια διεισδυτική ματιά στον πόνο της μονογαμίας

Τόσο το αρχικό αριστούργημα του Μπέργκμαν, που το 1973 συγκλόνισε κοινό και κριτικούς στη Σουηδία, όπου προβλήθηκε για πρώτη φορά, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όσο και η τωρινή, σύγχρονη διασκευή του από τον εξαιρετικό Hagai Levi, καταπιάνεται με τα ζητήματα της αγάπης, του μίσους, του πόθου, της μονογαμίας, του γάμου και του χωρισμού, με τον πλέον διεισδυτικό τρόπο. Αντί για κάποια μεγάλη μεταφορά, παρακολουθούμε από κοντά (συχνά από πιο κοντά από ό,τι θα μας ήταν εύκολο) την καθημερινότητα ενός ζευγαριού, που βλέπει τον άλλοτε τέλειο γάμο του να παραπαίει, να επουλώνεται και να καταρρέει ξανά, σε έναν κύκλο μόχθου και απόγνωσης.

Οι πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας για τη μεταφορά του Hagai είναι στην πραγματικότητα ελάχιστες. Το trailer δεν μας αποκαλύπτει ποιοι λόγοι οδήγησαν στα προβλήματα του ζευγαριού. Τα στοιχεία που έχουμε για εκείνους, είναι πως πρόκειται για μια καριερίστα, κι έναν καθηγητή πανεπιστημίου, με περισσότερο χρόνο για την ανατροφή του παιδιού τους από ό,τι εκείνη. 

Επώδυνα καθρεφτίσματα

Όμως οι πρώτες ματιές στους σπαρακτικούς διαλόγους τους, είναι αδύνατον να μην φέρουν στο μυαλό του οποιουδήποτε μια δική του σχέση που ναυάγησε. Ή μάλλον Τη δική του σχέση που ναυάγησε. Τον έρωτα που φύτεψε στο μυαλό του ένα «πάντα» καταδικασμένο να μετατραπεί σε «κάποτε» – ή έστω να παραμορφωθεί τόσο από το χρόνο και τη ζωή, ώστε να μη θυμίζει πια σε τίποτα την υπόσχεση ευτυχίας που υπήρξε. 

«Αν δεν φύγω τώρα, θα τρελαθώ». «Ήσουν τόσο απασχολημένος, που δεν παρατήρησες καν ότι ζούσαμε χωρίς το παραμικρό πάθος». «Ξέρω ότι ακριβώς για τα ίδια πράγματα που εσύ με σιχαίνεσαι, κάποια άλλη θα με λάτρευε». Επώδυνες αλήθειες γίνονται καθρέφτης των δικών μας καβγάδων (και συνακόλουθων μεγαλοστομιών). Αλήθειες που άλλοτε λέγονται απλώς για να πονέσουν τον άλλο, αφού τίποτα θετικό δεν μπορεί να έρθει από το άκουσμά τους, είτε σαν ένα ξέσπασμα που μας επιτρέπει να συνεχίζουμε για λίγο, χωρίς να παίρνουμε την απόφαση που φοβόμαστε. Ένα καθαρτήριο που βρίσκεται εκεί απλώς για να μας εξοντώνει συναισθηματικά, και το οποίο είμαστε ανήμποροι να εγκαταλείψουμε. 

Ένα φιλόδοξο project με εξαιρετικές προοπτικές

Μέχρι να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε το πρώτο επεισόδιο του Scenes From A Marriage στο Vodafone TV, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν η σειρά σε σκηνοθεσία και σενάριο του Hagai καταφέρνει να αγγίξει το αριστούργημα του Μπέργκμαν. Όμως έχουμε ήδη πολλά εχέγγυα που μας κάνουν να ανυπομονούμε για αυτή την προβολή.

Πρώτα από όλα, το γεγονός ότι δε μιλάμε απλώς για ένα remake, αλλά για μια κυριολεκτική μεταφορά του σεναρίου στο σήμερα: Η σειρά του Μπέργκμαν γυρίστηκε το 1973 και περιλάμβανε πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία από τη σχέση του σκηνοθέτη με τη μούσα του – και πρωταγωνίστρια της σειράς – Liv Ullman, ενώ η σειρά του Hagai παρακολουθεί ένα ζευγάρι σύγχρονων Αμερικανών.

Έπειτα έρχονται τα ονόματα: Ένα project που πείθει τη δυο φορές υποψήφια για Όσκαρ, Τζέσικα Τσάστεϊν, να κάνει ένα διάλειμμα από τον κινηματογράφο για χάρη της τηλεόρασης, δεν μπορεί να μη μας τραβήξει την προσοχή. Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, πάνω στο οποίο στηρίζεται ολόκληρη η σειρά, συμπληρώνεται από τον βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα Όσκαρ Άιζακ – και οι δυο τους έχουν αποδείξει ήδη τη χημεία τους στην ταινία A Most Violent Year, του 2014. 

.Η υπογραφή της HBO, που έχει γίνει από μόνη της αρκετή για να μας κάνει να πιάσουμε το τηλεκοντρόλ εδώ και πολλά χρόνια, είναι ήδη εγγύηση ποιότητας, όμως στην προκειμένη περίπτωση οι προσδοκίες μας τέθηκαν ακόμη πιο ψηλά από το υπέροχο trailer. Από την πανέμορφη φωτογραφία, μέχρι τις ερμηνείες που καταφέρνουν μέσα σε κάτι παραπάνω από δυο λεπτά οπτικοακουστικών θραυσμάτων να συγκινήσουν με τον πλέον πηγαίο τρόπο, μέχρι στιγμής όλες οι ενδείξεις λειτουργούν υπέρ του νέου Scenes From A Marriage.

Για αυτό και από την πλευρά μας δηλώνουμε υπεύθυνα ότι από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου και κάθε Δευτέρα, το Vodafone TV θα είναι ανοιχτό για να παρακολουθούμε κάθε νέο επεισόδιο της σειράς, αμέσως μετά την προβολή του στις ΗΠΑ.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εσείς, κάνοντας απλώς μια online εγγραφή στο vodafone.gr. Χωρίς δέσμευση συμβολαίου και χωρίς να χρειάζεστε αποκωδικοποιητή, θα αποκτήσετε πρόσβαση σε όλο το δωρεάν και πλούσιο περιεχόμενο του Vodafone TV με δωρεάν δοκιμή για τον πρώτο μήνα. Εκτός του Scenes From A Marriage, μπορείτε να εξερευνήσετε όλο το αποκλειστικό περιεχόμενο της HBO, αλλά και άλλα δημοφιλή κανάλια και αγαπημένες σειρές και ταινίες για μικρούς και μεγάλους.

Κι αν είστε λάτρεις του κινηματογράφου, στο Vodafone TV εκτός από τα κανάλια για linear παρακολούθηση, θα βρείτε και μια μεγάλη γκάμα on demand περιεχομένου που ανανεώνεται κάθε μήνα με μεγάλες πρεμιέρες, αμέσως μετά την προβολή τους στα cinema.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024