Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία - Ο «μπαμπούλας» της αριστερής στροφής πριν τις κάλπες

Γερμανία – Ο «μπαμπούλας» της αριστερής στροφής πριν τις κάλπες

Την αδυναμία του Σοσιαλδημοκράτη Σολτς να πει ξεκάθαρο «όχι» σε μια μετεκλογική συνεργασία με την Αριστερά χρησιμοποιούν ως τελευταίο τους όπλο ο Χριστιανοδημοκράτης Λάσετ και οι συντηρητικοί.

Τη μισή σχεδόν Δεξιά της Ευρώπης συγκέντρωσε ο πρόεδρος των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο, για να στηρίξει τον υποψήφιο της Χριστιανικής Ενωσης Αρμιν Λάσετ στον προεκλογικό του αγώνα: ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, οι πρωθυπουργοί της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονιτέ έδωσαν το «παρών» στην τριήμερη σύσκεψη του ΕΛΚ, μαζί με τον πρόεδρο του Μπούντεσταγκ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την υπουργό Αμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ. Φυσικά και η απερχόμενη καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η αποχώρηση της οποίας μετά τις εκλογές προοιωνίζεται τεκτονικές αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της Γερμανίας.

«Ολοι στο κόμμα γνωρίζουν πως έπειτα από 16 χρόνια η Χριστιανική Ενωση δεν θα κερδίσει την καγκελαρία αυτόματα και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια», είπε η Μέρκελ την Πέμπτη μετά τη συζήτηση με τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ. Οι δημοσκοπήσεις προμηνύουν τα χειρότερα. Αλλά η μάχη δεν κρίθηκε, «η καταμέτρηση γίνεται την ημέρα των εκλογών» είπε η Μέρκελ, ενθαρρύνοντας το κόμμα της στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα.

Τι γνώμη έχει για τον αντίπαλο του Λάσετ, τον Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο Ολαφ Σολτς; «Εκτιμώ ότι όταν συζητούμε και συμφωνούμε κάτι, τηρούμε και οι δύο τη συμφωνία» είπε η Μέρκελ για τον σημερινό αντικαγκελάριο. Στα μέσα της εβδομάδας είχε ξεσπαθώσει εναντίον του στην Ομοσπονδιακή Βουλή, προβάλλοντας τον μπαμπούλα της συμμετοχής της μετακομμουνιστικής Αριστεράς σε μια μελλοντική κυβέρνηση με καγκελάριο τον Σολτς.

Η μεταμόρφωση της Μέρκελ από καγκελάριος της Γερμανίας σε προεκλογικό στήριγμα του κομματικού υποψηφίου Λάσετ ξένισε πολλούς. Ωστόσο, σκάνδαλο δεν είναι αυτά που είπε. Σκάνδαλο θα ήταν εάν δεν τα έλεγε, αν δεν στήριζε τον Λάσετ, υποψήφιο του κόμματός της CDU, του οποίου ήταν πρόεδρος σχεδόν επί μία εικοσαετία.

Το σενάριο της συνεργασίας με την Αριστερά (Die Linke), η οποία θέλει έξοδο από το ΝΑΤΟ και υπέρβαση της ΕΕ, είναι το αδύνατο σημείο του Ολαφ Σολτς, ο οποίος αρνείται να πει ένα καθαρό «ναι» ή «όχι» στη συνεργασία, όπως ζητά επίμονα ο αντίπαλός του Λάσετ. Το «όχι» θα του κοστίσει την υποστήριξη της Αριστεράς και του SPD, το «ναι» θα τρομάξει τους κεντρώους ψηφοφόρους.

Την αδυναμία αυτή του Σολτς αξιοποιούν ο Λάσετ και η Δεξιά στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα. «Μια αριστερή στροφή με κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων – Αριστεράς θα βαθύνει τη διάσπαση της Ευρώπης και οι διαχωριστικές γραμμές θα ενισχυθούν», προειδοποίησε ο πρόεδρος των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU). Στήριξη ήρθε και από τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, που εκτιμά ότι «αν προκύψει αριστερή κυβέρνηση στη Γερμανία θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα και στον οικονομικό χώρο συνολικά της Ευρώπης».

Ωστόσο, το πρόβλημα του Λάσετ δεν είναι η ελλιπής στήριξη από το εξωτερικό, αλλά η συνεχής αμφισβήτησή του στο εσωτερικό. Πρωτίστως από το «αδελφό» κόμμα, τη Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) της Βαυαρίας. «Φυσικά θα ήμασταν σε καλύτερη θέση με υποψήφιο καγκελάριο τον Μάρκους Ζέντερ», είπε ο γραμματέας του CSU Μάρκους Μπλούμε, δεξί χέρι του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ. Μετά τη χθεσινή, πανηγυρική επανεκλογή του ως προέδρου του CSU, Ο Ζέντερ υποδέχεται σήμερα στο συνέδριο του CSU τον Αρμιν Λάσετ. Κι αυτός θα έχει απέναντί του συνέδρους πεπεισμένους ότι ο Ζέντερ θα ήταν ο καλύτερος υποψήφιος.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024