Σταϊκούρας στον OT – Θα υπάρξει -επί τα βελτίω- αναθεώρηση της ανάπτυξης για το 2021
Η ανακοίνωση θα γίνει από τα χείλη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το βράδυ – Πάνω από 40 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ
Την -επί τα βελτίω- αναθεώρηση της εκτίμησης για την ανάπτυξη του 2021 παραδέχθηκε ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο περίπτερο του Oικονομικού Ταχυδρόμου στη ΔΕΘ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι αναμένονται ανακοινώσεις το βράδυ από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα αυτό.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου είναι πάνω από 40 δισ., ενώ ήδη η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει κοντά στα 4 δισ. ευρώ μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εξαιτίας της πανδημίας, τα οποία αφορούν τα 2ο εξάμηνο του 2021.
Τα 4 «κλειδιά» της οικονομίας
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα 4 «κλειδιά» της ελληνικής οικονομίας, τα οποία είναι 4: Αποκρατικοποιήσεις, ανάπτυξη, ταμειακά διαθέσιμα και μείωση των κόκκινων δανείων».
Αναφερόμενος στα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε «Θα ακούσετε ελαφρύνσεις στο φορολογικό κομμάτι», υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχει αποφασιστεί οι επιχειρήσεις θα φορολογηθούν του χρόνου με 22%, θα ισχύσει η μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις κατά 4 μονάδες, αλλά και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Συνολικά τα μέτρα αυτά αγγίζουν το 1,8 δις. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ενώ πρόσθεσε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί για την επόμενη χρονιά.
Ανατιμήσεις
Σχετικά με το φλέγον θέμα των ημερών, το οποίο δεν είναι άλλο από τις ανατιμήσεις στην ελληνική αγορά, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει μέχρι ενός σημείου. «Το ζήτημα είναι να ενισχύσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών», όπως είπε.
Το ζήτημα της αύξησης των είναι εξωγενές, όπως σημείωσε, παρατηρώντας ότι η ευρωπαϊκή πλευρά εκτιμά ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2021. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ίδιος προτιμά να υπάρχει σημαντική ανάκαμψη, όπως τώρα, με ένα σταθερά χαμηλό –όμως- πληθωρισμό.
Στο 55% του 2019 οι εισπράξεις του τουρισμού
Σχετικά με την πορεία του τουρισμού, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, οι αφίξεις τουριστών είναι στο 75% του 2019, ενώ για το εσωτερικό είναι στο 90%.
Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι για κάθε αύξηση τουριστικών δαπανών 10 ποσοστιαίων μονάδων πάνω από τα 45% του 2019, προστίθεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα είναι φέτος στο 55% του 2019, από πλευράς εισπράξεων «ίσως και λίγο περισσότερο»
Εκτίμηση 45% εισπράξεις του 2019 κάθε 10 μονάδες 1,2% αύξηση του ΑΕΠ. Εκτιμώ ότι θα βρεθούμε στο 55% ίσως και λίγο ψηλότερα.
Οι βασικοί στόχοι
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στους επόμενους στόχους της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά σχετικό δημοσίευμα του OT.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης από το 2021 και μετά, βελτίωση του πλούτου για την κοινωνία από το 2021 και μετά, έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία (το 2022), μονοψήφιο ύψος κόκκινων δανείων το 2022, ρεαλιστική δημοσιονομική πολιτική το 2022, προσαρμογή σε ρεαλιστικά πλεονάσματα από το 2023 και τέλος επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας το 2023.
- Νετανιάχου: Κρατάμε ανοιχτά τα μάτια μας όσον αφορά το Ιράν – Θα μιλήσω σήμερα με τον Τραμπ
- Ντουμπάι: Κοινή αστυνομική επιχείρηση Κίνας – ΗΠΑ – ΗΑΕ με 276 συλλήψεις για απάτη με κρυπτονομίσματα
- Ένα δισ. δολάρια για την ασφάλεια της αίθουσας χορού του Τραμπ; – «Αυτή η υπόθεση βρωμάει από μακριά»
- LIVE: Μύκονος Betsson – Παναθηναϊκός
- LIVE: Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός
- Επανέρχεται ο Πολάκης: Φληναφήματα τα περί μη συμμετοχής μου σε ΠΓ και ΚΕ – Να πάρει θέση η επιτροπή δεοντολογίας
- Καιρός: Με βροχές μπαίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου – Τι δείχνουν τα μοντέλα για πρώιμο καύσωνα
- Πίσω από τη λάμψη της Eurovision: Συλλήψεις, μποϊκοτάζ και το Ισραήλ ξανά στη δεύτερη θέση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 17.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-minhmeme-774886792-19201370-315x220.jpg)














































![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [17.05 – 23.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/POSTER-copy-22-315x220.jpg)


























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442