Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Καμένα» αμπέλια από τον καύσωνα – Τι δείχνουν στοιχεία του ΕΛΓΑ

«Καμένα» αμπέλια από τον καύσωνα – Τι δείχνουν στοιχεία του ΕΛΓΑ

Οι αμπελουργοί του Ηρακλείου εκτιμούν ότι φέτος τα προς εξαγωγή επιτραπέζια σταφύλια δεν θα ξεπεράσουν τους 5.000 τόνους.

Στο ένα τρίτο του συνόλου της καλλιεργούμενης έκτασης των αμπελώνων του Ηρακλείου φαίνεται ότι αποτυπώνεται η ζημιά που άφησαν πίσω τους τα δύο κύματα καύσωνα του περασμένου Ιουλίου και Αυγούστου. Την ίδια ώρα, οι αμπελουργοί εκτιμούν ότι φέτος τα προς εξαγωγή επιτραπέζια σταφύλια δεν θα ξεπεράσουν τους 5.000 τόνους, με σοβαρές επιπτώσεις στις τσέπες τους και στην τοπική οικονομία.

Τα στοιχεία που παρέθεσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διευθυντής του υποκαταστήματος Κρήτης του ΕΛΓΑ, Νίκος Δασκαλάκης είναι αποκαρδιωτικά. Από το πρώτο κύμα καύσωνα, την 1η Ιουλίου, υποβλήθηκαν 2.300 δηλώσεις ζημιάς που αντιστοιχούν σε 11.000 στρέμματα καλλιεργειών. Από το δεύτερο μεγαλύτερο σε ένταση και διάρκεια κύμα, στις 6 Αυγούστου, οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν περισσότερες. Υποβλήθηκαν 3.500 δηλώσεις ζημιάς για σχεδόν 23.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι δηλώσεις προέρχονται από αμπελουργούς του νομού Ηρακλείου που είδαν τα αμπέλια τους να «καίγονται» και να «ξανακαίγονται», αφού σε αρκετές περιπτώσεις τα αμπελοτεμάχια που έχουν υποστεί ζημιές και στα δύο κύματα είναι ίδια.

Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, οι μεγαλύτερες ζημιές, λόγω ευαλωτότητας στην ποιοτική υποβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος, εντοπίζονται στα αμπέλια με επιτραπέζια σταφύλια. Το εύρος των ζημιών, εξηγεί, είναι μεγάλο και κυμαίνεται από χαμηλά έως ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 80%.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των ζημιών, εκτείνονται σε όλο το νομό Ηρακλείου, αλλά κυρίως στις περιοχές που έχουν παράδοση στην αμπελουργία, στο Μαλεβίζι, το Τέμενος, τις Αρχάνες και τη Μεσαρά. Συνολικά έγιναν 530 – 550 αναγγελίες ζημιών από όλη την Κρήτη και εκτός από τις μεγάλες ζημιές στα αμπέλια, έχουν δηλωθεί ζημιές και σε άλλες υπαίθριες καλλιέργειες, σε μικρότερο ποσοστό.

Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, οι επιτόπιοι έλεγχοι από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του μήνα και από τον Οκτώβριο θα αρχίσει η σύνταξη των σχετικών πινάκων για να ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία για την αποζημίωση των δικαιούχων.

Στο μεταξύ, εντός της εβδομάδας αναμένονται οι εκθέσεις των περιφερειακών επιτροπών των ΚΟΕ (Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων) αναφορικά με τις ζημιές που υπέστησαν λόγω των καιρικών συνθηκών οι ελαιοκαλλιέργειες την περασμένη άνοιξη, κατά τη φάση της ανθοφορίας – καρπόδεσης, για να ακολουθήσει η χρονοβόρα διαδικασία για την ενδεχόμενη – εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις – αποζημίωση των πληγέντων μέσω των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ).

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024