Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο

Διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις δείχνουν ανάπτυξη άνω από 10% στρώνοντας έτσι το έδαφος για ένα καλύτερο από τα αναμενόμενα έτος για την ελληνική οικονομία

Από τα χείλη της στατιστικής υπηρεσίας «κρέμεται» το οικονομικό επιτελείο μετρώντας αντίστροφα για τα σημερινά αποκαλυπτήρια της πορείας του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις δείχνουν ανάπτυξη άνω από 10% στρώνοντας έτσι το έδαφος για ένα καλύτερο από τα αναμενόμενα έτος για την ελληνική οικονομία και ως εκ τούτου ενός μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου για το προσεχές κυβερνητικό “καλάθι” ελαφρύνσεων.

Κύρια πηγή της ώθησης είναι η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για την ταχεία άνοδο του τουρισμού – που προσεγγίζει το 2019. Το υπουργείο Οικονομικών στέλνει αισιόδοξα μηνύματα για διψήφιο ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας προβλέπουν ότι μπορεί να αυξηθεί άνω του 13% ετησίως (από 10%). Αυτό οδηγεί το οικονομικό επιτελείο σε αναθεώρηση των αρχικών προβλέψεων για την απόδοση του τρέχοντος έτους ανεβάζοντας τις εκτιμήσεις από το 3,6% σε πάνω από 4,2%.

Σύμφωνα πάντως με τους οικονομολόγους, βασικός παράγοντας που θα καθορίσει το ΑΕΠ για όλο το 2021 -και αν αυτό θα υπερβεί το 5% – είναι η πρόοδος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Οι μέχρι τώρα προβλέψεις των ξένων και εγχώριων αναλυτών δείχνουν ανάπτυξη 5%-6% , όταν πέρσι η κατάρρευση του ΑΕΠ έφτασε το – 7,8%.

Οι συνθήκες, κατά το επόμενο 12μηνο, αναμένονται διεθνώς να είναι διαφορετικές σε σχέση με πέρυσι και αυτό εξαιτίας της διαδικασίας των εμβολισμών.

Για την ελληνική οικονομία, διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές βλέπουν θετικά σημάδια για το 2021 και το 2022. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι θετικές προβλέψεις καθοδηγούνται από την ανθεκτικότητα του ΑΕΠ τα προηγούμενα τρίμηνα, τον καλύτερα από το αναμενόμενο τουρισμό φέτος και φυσικά από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν ισχυρότερο από το αναμενόμενο.

Ταμείο Ανάκαμψης

Φέτος, η Ελλάδα αναμένει σημαντικά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο πέρσι δεν ήταν διαθέσιμο. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα αρχίσουν φέτος, ενισχύοντας περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης.

Οι επιχορηγήσεις που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό σχέδιο ανάκαμψης ανέρχονται περίπου στο 10% του ΑΕΠ του 2019 και σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια το 43% αυτών θα δαπανηθεί το 2021-23, ενώ το υπόλοιπο θα γίνει τα επόμενα χρόνια Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει περαιτέρω το 2022 και θα επεκταθεί κατά 5,3% με την αύξηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην κυβέρνηση αναζητείται η χρυσή τομή ανάμεσα στην τόνωση των κρατικών ταμείων, το “μάζεμα” των έκτακτων δαπανών- που αυξήθηκαν λόγω των πανδημικών συνθηκών – και παράλληλα να στηριχθεί η οικονομία και να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος- παρά τα ελλείμματα- για το νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων. Στο οικονομικό επιτελείο ποντάρουν στην αύξηση των εσόδων από τον προσεχή Σεπτέμβριο όπου αναμένονται να “πέσουν” στα κρατικά ταμεία οι πληρωμές του φόρου εισοδήματος κ.λπ, όπως και να φανούν οι εισπράξεις από τις τουριστικές δραστηριότητες.

Sports in

Η μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του Ολυμπιακού

Λίγο πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, ο Ολυμπιακός ζει την μεγαλύτερη βραδιά της ιστορίας του με την πρόκριση στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024