Κομισιόν – Επιχειρησιακό πρόγραμμα για την ετοιμότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές
Το επόμενο διάστημα θα υπάρχει συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα στην πολιτική προστασία, με στόχο την ενδυνάμωση της πρόληψης και την ετοιμότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές, ανέφερε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων
Tην ανάγκη για προετοιμασία πριν από τις κρίσεις τόνισε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Ελίζα Φερέιρα, μιλώντας στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Οι σκέψεις μας είναι με όλους εκείνους οι οποίοι επλήγησαν από τις πλημμύρες ή από τις φωτιές», ανέφερε σημειώνοντας ότι «ως Ευρωπαίοι, μία από τις βασικές μας αξίες είναι η αλληλεγγύη – και στις κρίσεις, είμαστε μαζί».
Αναφερόμενη τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, η κ. Φερέιρα σημείωσε ότι «1000 πυροσβέστες και διασώστες, όπως επίσης αεροπλάνα και οχήματα από την ΕΕ, εστάλησαν μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας για να πολεμήσουν τις καταστροφικές πυρκαγιές».
Επίσης, μίλησε για «το παράδειγμα της Ελλάδας», της οποίας η εταιρική συμφωνία για το 2021-2027, «η πρώτη που υιοθετήθηκε την 31η Ιουλίου», προβλέπει ότι για το επόμενο διάστημα, θα υπάρχει συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα στην πολιτική προστασία, «με στόχο την ενδυνάμωση της πρόληψης και την ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές».
Η Επίτροπος μίλησε τόσο για τις χώρες που επλήγησαν από τις φωτιές, όσο και για εκείνες που επλήγησαν από τις πλημμύρες, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, σημειώνοντας ότι, για ορισμένες περιοχές, το μέγεθος της καταστροφής είναι τέτοιο που θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις μακροπρόθεσμα για να ανακάμψουν και να ανοικοδομηθούν από την καταστροφή.
«H Koμισιόν είναι έτοιμη να κινητοποιήσει το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης. Αυτή τη στιγμή, τα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί αξιολογούν το μέγεθος της ζημιάς. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε επίσημο αίτημα για στήριξη», διευκρίνισε η Ελίζα Φερέιρα.
Επιπροσθέτως, τόνισε ότι δεν είναι αρκετή η απάντηση μετά από την κρίση, αλλά πρέπει να υπάρξει βελτίωση στην προετοιμασία.
Όπως υπογράμμισε συγκεκριμένα, τα βασικά μέτρα είναι η πρόληψη της καταστροφής, η ετοιμότητα και η μακροπρόθεσμη ανάκαμψη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442