Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όταν ο Μίκης μάθαινε στον Ζωρζ Μουστακί το «Είμαστε δυο» και το «Σφαγείο»

Όταν ο Μίκης μάθαινε στον Ζωρζ Μουστακί το «Είμαστε δυο» και το «Σφαγείο»

Ένα ντοκουμέντο που δείχνει το Μίκη Θεοδωράκη το 1970 να μαθαίνει στον Ζωρζ Μουστακί τα τραγούδια είμαστε «Είμαστε δυο» και «Σφαγείο»

Όταν το 1970 ο Μίκης Θεοδωράκης είχε απελευθερωθεί από το Στρατόπεδο του Ωροπού, όπου ήταν κρατούμενος, ύστερα από ένα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης που ζητούσε την απελευθέρωσή του, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να συναντηθεί με τον Ζωρζ Μουστακί, με σκοπό ο τελευταίος να πει τραγούδια του Μίκη στα γαλλικά.

Στη συνάντηση αυτή βρίσκεται και ο σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης που τραβάει με την κάμερά του εικόνες από αυτή τη συνάντηση ανάμεσα στους δύο μουσικούς, με τον Μίκη να δείχνει τα τραγούδια και τον Μουστακί σιγά σιγά να τα τραγουδάει στα γαλλικά. Στο βίντεο που παραθέτουμε, από το αρχείο του γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτο για τα Οπτικοακουστικά (INA), βλέπουμε έγχρωμο υλικό που τράβηξε ο Μανθούλης.

Δείτε το βίντεo

Ο Μουστακί θα ηχογραφήσει τότε τέσσερα τραγούδια του Θεοδωράκη που θα κυκλοφορήσουν με τον τίτλο «Chansons pour Andreas» (τραγούδια για τον Αντρέα – ο δίσκος θα περιλαμβάνει και το γραμμένο για τον Αντρέα Λεντάκη «Σφαγείο»)

Ο ίδιος ο Μανθούλης θα αποτυπώσει αυτή τη συνάντηση σε ένα σύντομο ασπρόμαυρο ντοκιμαντέρ:

Όταν ο… «ορθόδοξος» συνάντησε τον τροτσκιστή

Η συνάντηση είχε και ένα πολιτικό ενδιαφέρον. Ο Μίκης Θεοδωράκης ερχόταν από μια «ορθόδοξη» κομμουνιστική παράδοση, ενώ ο Ζωρζ Μουστακί, καλλιτέχνης επίσης βαθιά πολιτικοποιημένος είχε σχέσεις με την παράδοση του τροτσκισμού, έχοντας μάλιστα αφιερώσει μάλιστα σε αυτήν και το τραγούδι του Sans la nommer. Ωστόσο, πάνω στην κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα οι δυο καλλιτέχνες βρήκαν την επικοινωνία που έπρεπε.

Ποιος ήταν ο Ζωρζ Μουστακί 

Ο ίδιος ο Ζωρζ Μουστακί ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα στο γαλλικό τραγούδι. Γεννημένος στην Αίγυπτο, από γονείς με καταγωγή από την Εβραϊκή κοινότητα της Κέρκυρας, θα μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον συνάντησης των πολιτισμών και θα έχει μια μεγάλη σταδιοδρομία στη Γαλλία, χωρίς ωστόσο να ξεχνά την ιδιότητα του μετανάστη, του «μετοίκου», που άλλωστε θα είναι και ο τίτλος της μεγαλύτερης επιτυχίας του.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024