Λίγο πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και συγκεκριμένα το 1987 ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε μια υπαίθρια συναυλία στη Ρόζα Λούξεμπουργκ στην πλατφόρμα της Ανατολικής Γερμανίας της πόλης.

Τη συναυλία αυτή φαίνεται ότι μάλλον είχε πάει να παρακολουθήσει η σημερινή Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Όμως, εάν κανείς προσέξει θα δει ότι αυτή που μοιάζει με την Μέρκελ χορεύει δύο θέσεις δίπλα από τον Έγκον Κρεντς, που τότε ήταν το Νο2 του καθεστώτος εξ ου και χορεύουν στο θεωρείο των στελεχών.

Τώρα το βίντεο αυτό είναι δημοφιλές στη Γερμανία γιατί το χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να αποδείξουν ότι η Μέρκελ είχε οργανωτική σχέση με το SED (το κυβερνόν κόμμα), μια που μόνο κάποια με σχέση με το καθεστώς θα μπορούσε να χορεύει δίπλα στον Κρεντς.

Όμως, η ίδια το έχει αρνηθεί επιμένοντας ότι ήταν απλώς επιστήμονας.

Είναι η καγκελάριος με τον Κρεντς (και άλλα δύο μέλη του ΠΓ);

Δείτε το βίντεο

Όταν η Μέρκελ ζητούσε από τη Χούντα την αποφυλάκισή του Μίκη

Χαρακτηριστικό της παγκόσμιας επίδρασης που είχε ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένα περιστατικό αποκαλύπτει η ΕΡΤ. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ, ως μαθήτρια, ζητούσε από τη Χούντα την απελευθέρωση του Μίκη Θεοδωράκη.

Αυτό είχε αποκαλύψει η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας σε κατ΄ ιδίαν συζήτηση που είχε με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Γερμανία στο περιθώριο συνέντευξης στη δημόσια τηλεόραση στις 27 Σεπτεμβρίου του 2011 κατά την επίσκεψη στο Βερολίνο του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Η Μέρκελ, μιλώντας για την προσωπική σχέση της με την Ελλάδα, εκμυστηρεύτηκε στον δημοσιογράφο Γιώργο Παππά ότι στην περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, ως μαθήτρια τότε, με μια ομάδα συμμαθητριών της και με τη βοήθεια της μητέρας της, που γνώριζε αρχαία ελληνικά, έστελνε κάρτες στην Ελλάδα με το σύνθημα «Λευτεριά στον Μίκη Θεοδωράκη».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο