Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μίκης Θεοδωράκης - Με νόμο «εξασφάλισε» ότι θα ταφεί στην Κρήτη - Τι λέει ο Ν. Βούτσης στο in.gr

Μίκης Θεοδωράκης – Με νόμο «εξασφάλισε» ότι θα ταφεί στην Κρήτη – Τι λέει ο Ν. Βούτσης στο in.gr

Ο Μίκης Θεοδωράκης έκανε τα πάντα, τα τελευταία χρόνια της ζωής του, για να εξασφαλίσει ότι θα υλοποιηθεί η επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, μαζί με τους γονείς και τον αγαπημένο του αδελφό

Οι θλιβερές εξελίξεις, που ακολούθησαν τη μεγάλη απώλεια, για την Ελλάδα και τον κόσμο, του σπουδαίου συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, δυστυχώς, τείνουν να μονοπωλήσουν την επικαιρότητα, με πληροφορίες και δηλώσεις για κάτι που δεν θα έπρεπε καν να είναι αντικείμενο δημόσιας συζήτησης – την επιθυμία ενός ανθρώπου να ταφεί εκεί όπου ο ίδιος έχει ορίσει.

Μετά και τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, που δημοσιοποιήθηκαν το Σάββατο από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ότι ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είχε μόνο προνοήσει από το 2013 να ζητήσει από τον τότε δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, να συνδράμει προκειμένου ο σπουδαίος συνθέτης να ταφεί στο Γαλατά Χανίων, αλλά ότι είχε απευθυνθεί και στον Νίκο Βούτση, το in.gr επικοινώνησε με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής για το θέμα.

Αξιοσημείωτα είναι τα όσα μας είπε ο κ. Βούτσης καθώς, μέσα από τα λόγια του, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά η διακαής επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί μαζί με τους γονείς και τον αδελφό του στα Χανιά, αλλά κυρίως οι προσπάθειες του μεγάλου καλλιτέχνη να εξασφαλίσει ότι, στην επιθυμία του αυτή, δεν θα μπορεί να βάλει «εμπόδια» η ίδια του η οικογένεια.

Τι είπε στο in.gr ο Νίκος Βούτσης:

«Πριν από μερικά χρόνια, με είχε επισκεφθεί, εκ μέρους του Μίκη, η γραμματέας του, Ειρήνη Παρμενίδου, μαζί με ένα δικηγόρο. Με παρακάλεσαν να βοηθήσουμε, ώστε να διασφαλιστεί πως η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, να ταφεί εκεί όπου ο ίδιος θα ορίσει, θα γίνει σεβαστή.

Έτσι, με το άρθρο 15 του νόμου 4368 (σ.σ. νόμος για το παράλληλο πρόγραμμα) του Φεβρουαρίου του 2016 βοηθήσαμε, ούτως ώστε με κατάθεση της βούλησης του ενδιαφερομένου σε ένα συμβολαιογράφο να γίνεται αυτομάτως απαιτητή η θέλησή του και να υλοποιείται, για να ταφεί εκεί όπου θέλει ο ίδιος, ανεξαρτήτως της θέλησης των συγγενών».

Μάλιστα, όπως προσέθεσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το εν λόγω άρθρο σε νόμο του 2016, «υπήρξε και οικείο άρθρο στο νόμο για την αποτέφρωση το 2018, στον οποίο δεν υπάρχει καν πρόβλεψη για χρήση συμβολαιογράφου. Δηλαδή», εξήγησε ο Νίκος Βούτσης, «αρκεί η επιθυμία του ενδιαφερόμενου. Όπως για την αποτέφρωση δεν χρειάζεται συμβολαιογράφος, πόσο μάλλον για την κοινή ταφή».

Με τον κ. Βούτση μιλήσαμε λίγο και για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με αφορμή την επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη για την τελευταία του κατοικία και, κυρίως, για τις αντιδράσεις και τις πληροφορίες που συνεχίζουν να διακινούνται γύρω από την οικογένεια του μεγάλου μουσουργού.

«Είναι κρίμα…» ήταν το μοναδικό σχόλιο του πρώην προέδρου της Βουλής, που δεν θέλησε να μιλήσει περαιτέρω.

Μία θλιβερή «βαβούρα»

Χρειάστηκε, απ’ ό,τι φαίνεται, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα γίνει σεβαστή η επιθυμία του μεγάλου απόντα…

Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή, με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του Μίκη Θεοδωράκη μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και ορίστηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσαν στο δικαστήριο οι εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, σε αντίθεση με το συγγενικό περιβάλλον του μεγάλου μουσικοσυνθέτη που, μέχρι πρότινος, ζητούσε να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου βρίσκεται το εξοχικό του.

Από τη μία πλευρά, ήταν η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, η οποία είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί ο πατέρας της στο Βραχάτι, τουλάχιστον για ένα διάστημα, από την άλλη ο αδελφός της, Γιώργος Θεοδωράκης, που δημοσιοποίησε, μετά τις αντιδράσεις, πως η οικογένεια θα σεβαστεί την επιθυμία του Μίκη και, τελικά, δύο από τα εγγόνια του, τα οποία, με τρυφερά μηνύματα για τον παππού τους, επίσης, διαβεβαίωσαν ότι ο Μίκης Θεοδωράκης θα ταφεί στον Γαλατά Χανίων, πλάι στους αγαπημένους του γονείς και τον αδελφό του, Γιάννη.

Διαβάστε επίσης: Μίκης Θεοδωράκης – Μου λείπουν οι γονείς και ο αδελφός μου, γι΄ αυτό θέλω να με θάψουν στον Γαλατά

Η επιστολή του Μίκη

Η προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου ήλθε λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, που είχε στείλει το 2013 ο μουσικοσυνθέτης στον τότε δήμαρχο, Μανώλης Σκουλάκη, με μοναδικό περιεχόμενο τη συνδρομή του, ώστε να υλοποιηθεί η επιθυμία του να ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά.

Μάλιστα. ο Μίκης Θεοδωράκης είχε επισημάνει στον τότε δήμαρχο το γεγονός ότι η οικογένειά του είναι αντίθετη με την επιλογή του, ενώ παράλληλα είχε προνοήσει να ζητήσει, σε περίπτωση που ο Μανώλης Σκουλάκης δεν θα ήταν δήμαρχος όταν ο Μίκης θα έφευγε από τη ζωή, η επιθυμία του να υλοποιηθεί από τον νυν δήμαρχο, κάτι το οποίο και έγινε.

Ειδικότερα, ο κ. Σημανδηράκης δήλωσε: «Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, για να σας γνωστοποιήσουμε επιστολή, την οποία έχει λάβει ο Δήμος Χανίων, με εμπιστευτικό πρωτόκολλο στις 5/2/2013, η οποία απευθύνεται στον τότε Δήμαρχο, αείμνηστο Μανώλη Σκουλάκη, από τον Μίκη Θεοδωράκη. Η επιστολή αυτή δημοσιοποιείται με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη, στην οικογένεια και στους οικείους του θανόντος και περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια την επιθυμία, που είχε σχετικά με τον τόπο τέλεσης της ταφής του. Θεωρώ θεσμική και ηθική υποχρέωση, ως Δήμαρχος Χανίων, να τιμήσουμε την τελευταία επιθυμία του Μίκη».

Μετά τα όσα δήλωσε στο in.gr ο Νίκος Βούτσης, εξάλλου, είναι περιττό να σημειωθεί πως, την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, την «προστατεύουν» και τη διασφαλίζουν δύο νόμοι.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024