Την παράνομη μεταφορά προβάτων από την Τουρκία στα κατεχόμενα για την παραγωγή χαλουμιού κατήγγειλε, με στοιχεία, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) με παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Μαυρίδης ζητά την λήψη άμεσων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας τρεις παραβιάσεις: α) η εισαγωγή των ζώων αυτών από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύεται, β) η απευθείας εισαγωγή τους στην κατεχόμενη περιοχή είναι παράνομη και γ) η χρησιμοποίηση γάλακτος από τα εισαγόμενα αυτά πρόβατα για την παραγωγή χαλουμιού στα κατεχόμενα, ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προϊόντος (ΠΟΠ), παραβιάζει τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του, ο κ. Μαυρίδης αναφέρει ότι το ίδιο το λεγόμενο «Πρωθυπουργικό Γραφείο» του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος στο κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας γνωστοποίησε εδώ και μήνες ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα με εισαγωγή προβάτων από την Τουρκία, με στόχο την αύξηση του παραγόμενου γάλακτος στα κατεχόμενα.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαυρίδης στην Επιτροπή, «το πρόγραμμα αποφασίστηκε λόγω της αναμενόμενης αύξησης στη ζήτηση γάλακτος μετά την κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ, βάσει του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού». Συνεχίζοντας ο κ. Μαυρίδης τονίζει ότι «ο ‘Τουρκικός Οργανισμός Συνεργασίας και Συντονισμού’, σε συνεργασία με το κατοχικό καθεστώς, υλοποιώντας το πρόγραμμα αυτό, έχουν ήδη προχωρήσει σε εισαγωγή στις κατεχόμενες περιοχές, 180 προβάτων και 9 κριαριών φυλής ‘Ivesi’, τα οποία διανεμήθηκαν σε κτηνοτρόφους (περιλαμβανομένων εποίκων από την Τουρκία) στην περιοχή της Καρπασίας» και με σκοπό τον πολλαπλασιασμό τους».

Με δεδομένο ότι η εισαγωγή των ζώων αυτών από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύεται, η απευθείας εισαγωγή τους στην κατεχόμενη περιοχή είναι παράνομη και η χρησιμοποίηση γάλακτος από τα εισαγόμενα αυτά πρόβατα για την παραγωγή χαλουμιού στα κατεχόμενα παραβιάζει τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό, ο Κύπριος ευρωβουλευτής ζητά από την Επιτροπή να διασφαλίσει την έμπρακτη εφαρμογή του Κανονισμού αναφορικά με τα επιτρεπόμενα ζώα στην παραγωγή γάλακτος και ότι τα εισαγόμενα ζώα από την Τουρκία δεν θα συμμετέχουν στην παραγωγή του χαλουμιού, ως προϊόντος ΠΟΠ.

Γράφει ο Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο:

Η κατοχύρωση του χαλουμιού από την ΕΕ διανοίγει μεγάλες οικονομικές προοπτικές και ταυτοχρόνως παρέχει την προστασία του, όπως επιβάλλεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για όλα τα Προστατευόμενης Ονομασίας Προϊόντα (ΠΟΠ). Το ζητούμενο είναι η Κυβέρνηση του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους να αξιοποιήσει το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο. Η στάση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του αρμόδιου Υπουργού για το θέμα υπήρξε εξαρχής απογοητευτική, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα παρά την νέα παρανομία του κατοχικού καθεστώτος που εντοπίσαμε. Παραθέτουμε ονόματα και χρονολογίες, επιδιώκοντας να αλλάξουν στάση αντί να σιωπούν.

Το αίτημα για κατοχύρωση του χαλουμιού υπεβλήθη στην ΕΕ το 2014. Εντός ενάμισι έτους, η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε και η Νομική Υπηρεσία της ΕΕ απέστειλε τον Κανονισμό για κατοχύρωση του χαλουμιού στο Γραφείο του Προέδρου της Ευρωπ. Επιτροπής για την τυπική του υπογραφή. Εκεί, η κατοχύρωση προσέκρουσε σε «πολιτικά» εμπόδια από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Κυπριακού K. Bjornsson –εχθρό της Κυπριακής Δημοκρατίας–, ο οποίος απαιτούσε «την ικανοποίηση των Τουρκοκυπρίων» στο πνεύμα της «Κοινής Αντίληψης» Αναστασιάδη-Ακκιντζί (Ιούλιο 2015), η οποία συνέδεσε την κατοχύρωση του χαλουμιού με την λύση στο Κυπριακό! Ωστόσο, η Νομική Υπηρεσία της ΕΕ αποφάνθηκε τότε ότι τέτοιες «πολιτικές ενστάσεις» παραβίαζαν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και η κατοχύρωση έπρεπε να προχωρήσει, καθώς η Κυπριακή Κυβέρνηση μπορούσε να προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ (όπως προσωπικά την παρότρυνα).

Στην Λευκωσία όμως σιωπούσαν αφού ήταν ο Αναστασιάδης που είχε ήδη πέσει στην παγίδα της «συναντίληψης». Έτσι φτάσαμε στο Νοέμβρη 2019, όταν ο αρμόδιος Υπουργός επέμενε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του κατοχικού καθεστώτος, αλλά λόγω νομικών αντιδράσεων το θέμα ανεστάλη έως ότου αλλαγή προσώπων το επέτρεψε. Χαρακτηριστικά, η κάθετη υπόδειξη των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας («European Union’s Law») στην παραγωγή του χαλουμιού με ίδιο τρόπο σ΄ όλη την Κύπρο, όπως ισχύει σε όλα τα κατοχυρωμένα προϊόντα στην ΕΕ, παραγκωνίστηκε από τον Υπουργό για να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις του κατοχικού καθεστώτος. Οι περιορισμένες προϋποθέσεις που τελικά ισχύουν στην παραγωγή του χαλουμιού στα κατεχόμενα προέκυψαν λόγω απαίτησης κυρίως άλλων Κυβερνήσεων.

Τους τελευταίους μήνες ξεκίνησε μια κατάφωρη παρανομία μεταφοράς προβάτων από την Τουρκία στα κατεχόμενα (δόθηκαν κυρίως σε έποικους) για την παραγωγή χαλουμιού, παραβιάζοντας διάφορες ευρωπαϊκές νομοθεσίες: η εισαγωγή τέτοιων ζώων από την Τουρκία οπουδήποτε στην ΕΕ απαγορεύεται, η απευθείας εισαγωγή οποιουδήποτε προϊόντος στα κατεχόμενα απαγορεύεται, ενώ η χρησιμοποίηση γάλακτος από τα εισαγόμενα πρόβατα και διασταυρώσεις τους για παραγωγή χαλουμιού παραβιάζει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Υπέβαλα ήδη καταγγελία στην ΕΕ, αλλά ενόσω η Κυπριακή Κυβέρνηση σιωπά, είμαστε χαμένοι. Μεταξύ άλλων, χάθηκε η δυνατότητα να επεκταθεί η αρμοδιότητα της ευρωπαϊκής Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα αυτό στα κατεχόμενα, φέρνοντας τους Τουρκοκύπριους σε σύγκρουση με το κατοχικό καθεστώς και τους έποικους. Πάντως, ερωτηθείς τις προάλλες ο αρμόδιος Υπουργός για το θέμα, ανέφερε ότι «όλα πάνε ομαλά»!

Πηγή: ΟΤ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο