Το πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό στοιχείο συνιστούν σε όλο τον κόσμο τα πρώτα μέτρα της μουσικής σύνθεσης του Μίκη Θεοδωράκη για τον Ζορμπά του Μιχάλη Κακογιάννη.

«Μόλις δύο νότες»

Επικαλούμενος το διάσημο αυτό μουσικό έργο, ο λουξεμβούργιος βιογράφος του έλληνα συνθέτη, Γκι Βάγκνερ, είχε κάποτε ισχυριστεί ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είναι σημαντικότερος από τον Μπετόβεν.

Την άποψη αυτή υπενθύμισε, μάλιστα, ο γερμανός μουσικός Χένινγκ Σμιντ, μιλώντας στην Deutche Welle τον Ιούλιο, με αφορμή, τότε, τα 96α γενέθλια του σπουδαίου έλληνα μουσικοσυνθέτη.

«Εκεί που ο Μπετόβεν χρειάστηκε τέσσερις νότες για να κερδίσει την αθανασία με την 5η Συμφωνία, ο Μίκης χρειάστηκε μόλις δύο με τη μουσική για τον Ζορμπά» επιχειρηματολόγησε ο Γκι Βάγκνερ, σύμφωνα με τον Χένινγκ Σμιντ.

«Φιλοφρόνηση»

«Πρόκειται σαφώς για φιλοφρόνηση» επισήμανε ο γερμανός μουσικός, προσθέτοντας ωστόσο ότι «εμπεριέχει μια βαθιά αλήθεια γιατί τα μουσικά θέματα του Μίκη είναι το αποτύπωμά του, στο οποίο όλοι έχουν πρόσβαση».

Ο Γκι Βάγκνερ θεωρούσε, μάλιστα, τον Μίκη Θεοδωράκη τον πιο μεγάλο μελωδό μετά τον Σούμπερτ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σήμερα παιδιά ανά τον κόσμο που τραγουδούν τις μελωδίες του χωρίς καν να γνωρίζουν ποιος τις έγραψε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο