«Έχει αποτελέσματα η υποχρεωτικότητα» είπε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «Θα το δείτε από τα στοιχεία: Υπήρχε νοσοκομείο με 35% εμβολιασμένους και πλέον έχει φτάσει στο 87%. Περιμέναμε αναστολές άνω των 10.000. Σας ανακοινώνω ότι έχουμε να κάνουμε με 6.412 αναστολές αυτή τη στιγμή»

Στις 6412 ανέρχονται αυτή τη στιγμή οι αναστολές ανεμβολίαστων υγειονομικών σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Έχει αποτέλεσμα η υποχρεωτικότητα

«Έχει αποτελέσματα η υποχρεωτικότητα» είπε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «Θα το δείτε από τα στοιχεία: Υπήρχε νοσοκομείο με 35% εμβολιασμένους και πλέον έχει φτάσει στο 87%. Περιμέναμε αναστολές άνω των 10.000. Σας ανακοινώνω ότι έχουμε να κάνουμε με 6.412 αναστολές αυτή τη στιγμή».

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι αυτά τα στοιχεία θα αλλάξουν προς τα πάνω, σημειώνοντας ότι «στο ΕΚΑΒ έχει γύρω στα 500 άτομα σε αναστολή εκ των οποίων 400 είναι στα πληρώματα».

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στην τροπολογία που αναμένται να κατατεθεί την ερχόμενη βδομάδα που θα δίνει τη δυνατότητα στους υγειονομικούς που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου να βγαίνουν από την αναστολή και να επιστρέφουν στο σύστημα Υγείας.

Συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα

«Ακριβώς για να μην αιφνιδιάζουμε, αντιστοίχως ιδιώτες γιατροί ανεμβολίαστοι δεν θα παρέχουν υπηρεσίες στις κλινικές και θα έρθει ρύθμιση για το τι κυρώσεις θα έχουν στην εργασία τους. Δεν μπορεί ανεμβολίαστος γιατρός να χειρουργεί ή να βλέπει άρρωστο», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας για την τροπολογία που προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, υποστήριξε ότι δεν προχωρά στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος αλλά δίνει τη δυνατότητα στο ΕΣΥ να συνεργαστεί για ένα διάστημα με τον ιδιωτικό τομέα.

Η επιδημιολογική εικόνα θα μοιάζει με του Ισραήλ

Σε ευθεία αντιπαράθεση με τον υπουργό ήρθε ο Παύλος Πολάκης αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ζήτησε να αρθούν οι αναστολές ενώ και πάλι έθεσε το θέμα των φαρμάκων ως εναλλακτική μορφή προστασίας από τον ιό.

«Μιλάμε μετά από 1,5 χρόνο πανδημίας με πάνω από 8,5 χιλ. νεκρούς εκτός ΜΕΘ. Το 4ο κύμα είναι προ των πυλών με μετάλλαξη που τα δεδομένα, δείχνουν ότι δεν καλύπτεται (από εμβολιασμό). Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών αλλά η επιδημιολογική εικόνα σε λίγο καιρό θα προσομοιάζει με το Ισραήλ που χθες είχε 16.800 κρούσματα και σε αυτό το δεδομένο, αντί να ρίξετε το βάρος της δουλειάς και της προσπάθειάς σας, εσείς σε ιδεοληπτική εμμονή ότι για όλα θα μας σώσει το εμβόλιο βγάζετε σε αναστολή υγειονομικούς που δεν περισσεύει κανένας», είπε ο Π. Πολάκης και πρόσθεσε:

«Χθες το Ισραήλ είχε 42 θανάτους! Εμείς είχαμε 2.800 περιστατικά, το 10% των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι δις εμβολιασμένοι, δεν είναι μικρό ποσοστό κ. Πλέυρη και θα μεγαλώσει και είχαμε 33 θανάτους! Οφείλετε και στα θεραπευτικά όπλα που χρησιμοποιείς. Φέρτε τα αντισώματα, έχουν αποτέλεσμα. Θα καταστεί ενδημικός ο κορωνοϊός και μπορεί να κάνουμε κάθε χρόνο εμβόλιο».

Δεν μπορεί να χειροκροτάτε Πολάκη

«Αν είστε αναφανδόν υπέρ του εμβολιασμού δεν μπορεί να χειροκροτείτε όταν ο κ. Πολάκης μιλά για ιδεοληψία εμβολιασμών. Επιλέξατε ομιλητή να απαντήσει στον υπουργό υγείας σε θέμα που έχει σχέση με τις αναστολές, έναν υγειονομικό που δεν θέλει να εμβολιαστεί και τον χειροκροτήσατε», απάντησε ο κ. Πλεύρης και συνέχισε:

«Είπε αντιεπιστημονικά πράγματα ότι δεν πιάνονται οι μεταλλάξεις από τα εμβόλια! Αν υπάρξουν εναλλακτικές θεραπείες θα ενταχθούν στο σύστημα αλλά αυτό δεν αντικαθιστά εμβολιασμό! Κάποιοι καλούν την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει φάρμακα χωρίς έγκριση και είναι οι ίδιοι που εκφράζουν ανησυχίες για το αν τα εμβόλια που έχουν περάσει κλινικές φάσεις, έχουν δοκιμαστεί λόγω του κόσμου που έχει κάνει».

Τέλος ο κ. Πλεύρης απευθύνθηκε στον κ. Πολάκη και είπε ότι όντας υγειονομικός ο ίδιος δεν θα μπορεί να βρεθεί σε νοσοκομείο. Προειδοποιήσε μάλιστα πως θα υπάρξουν και άλλες κυρώσεις και δεν θα υπάρξει εξαίρεση για βουλευτές.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr