Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ψεκάζετε μια φορά και απολυμαίνετε επί μια εβδομάδα!

Ψεκάζετε μια φορά και απολυμαίνετε επί μια εβδομάδα!

Ένα νέο αντισηπτικό μακράς διαρκείας που βασίζεται σε νανοσωματίδια αναπτύχθηκε από αμερικανούς ειδικούς και υπόσχεται να βοηθήσει σημαντικά στη μάχη ενάντια στην πανδημία του νέου κορωνοϊού

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριδας στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέο αντισηπτικό διάλυμα που βασίζεται σε νανοσωματίδια και το οποίο μπορεί να εξοντώσει ιούς όπως ο νέος κορωνοϊός έως και για επτά ημέρες με ένα μόνο ψέκασμα! Το καινοτόμο αντισηπτικό εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει ισχυρό «όπλο» ενάντια στον πανδημικό SARS-CoV-2 και άλλους αναδυόμενους εν δυνάμει επικίνδυνους ιούς.

Το νέο αντισηπτικό που αποτελεί «τέκνο» μια διεπιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριδας η οποία συνεργάστηκε με μια εταιρεία τεχνολογίας με έδρα στο Ορλάντο, παρουσιάζεται σε δημοσίευση που έγινε την 1η Σεπτεμβρίου στην επιθεώρηση «ACS Nano» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

Η δραστική νανοδομή που εξουδετερώνει τους ιούς

Το δραστικό συστατικό του νέου αντισηπτικού είναι μια νανοδομή που έχει δημιουργηθεί στο εργαστήριο και ονομάζεται οξείδιο του δημητρίου (cerium oxide), το οποίο είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του. Τα νανοσωματίδια του οξειδίου του δημητρίου τροποποιούνται με χρήση μικρών ποσοτήτων αργύρου ώστε να αποκτήσουν ισχυρότερη δράση ενάντια στα παθογόνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο συνδυασμός αυτός είναι πολύ αποτελεσματικός τόσο από χημικής όσο και από μηχανικής άποψης. Τα νανοσωματίδια εκλύουν ηλεκτρόνια τα οποία οξειδώνουν τον εκάστοτε ιό, αδρανοποιώντας τον. Από μηχανική σκοπιά, προσδένονται στον ιό και προκαλούν ρήξη στην επιφάνειά του – όπως όταν κάποιος σκάει ένα μπαλόνι.

Ο δρ Γκριφ Παρκς, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριδας, ήταν υπεύθυνος για τις δοκιμές του νέου αντισηπτικού ενάντια σε μια μεγάλη γκάμα ιών. Με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών του, το καινοτόμο διάλυμα είναι αποτελεσματικό ενάντια στον νέο κορωνοϊό, στον ρινοϊό αλλά και άλλους ιούς. Ο ερευνητής ελπίζει μάλιστα ότι μπορεί να αποτελέσει ισχυρό «όπλο» και ενάντια σε νέα, αναδυόμενα παθογόνα (University of Central Florida)

Απολύμανση έως και για επτά ημέρες με ένα ψέκασμα

Τα περισσότερα αντισηπτικά σπρέι ή μαντιλάκια απολυμαίνουν τις επιφάνειες μέσα σε τρία ως έξι λεπτά από την εφαρμογή τους. Ωστόσο δεν έχουν μακροπρόθεσμη δράση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επιφάνειες πρέπει να απολυμαίνονται πολύ συχνά μέσα στην ημέρα ώστε να παραμένουν καθαρές από ιούς όπως ο νέος κορωνοϊός. Το νέο νανο-απολυμαντικό μπορεί να εξουδετερώνει τα μικρόβια ως και για επτά ημέρες μετά από μία και μόνο εφαρμογή του.

Αποτελεσματική δράση ενάντια σε επτά ιούς

«Το αντισηπτικό που αναπτύξαμε δείχνει φοβερή αντι-ιική δράση ενάντια σε επτά διαφορετικούς ιούς» ανέφερε ο δρ Γκριφ Παρκς, ιολόγος στο Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριδας και πρόεδρος της Σχολής Βιοϊατρικών Επιστημών Burnett του οποίου το εργαστήριο ήταν υπεύθυνο για τη δοκιμή της νέας φόρμουλας ενάντια σε μια γκάμα ιών. Ο ερευνητής προσέθεσε ότι «η φόρμουλά μας εμφάνισε αντι-ιικές ιδιότητες σε ό,τι αφορούσε τον κορωνοϊό και τον ρινοϊό ενώ συγχρόνως αποδείχθηκε αποτελεσματική ενάντια σε ένα μεγάλο φάσμα άλλων ιών με διαφορετικές δομές. Ελπίζουμε, με δεδομένη αυτή την καταπληκτική ικανότητα εξόντωσης ιών, ότι το νέο αντισηπτικό θα αποτελέσει άκρως αποτελεσματικό ‘όπλο’ ενάντια και σε άλλους αναδυόμενους ιούς».

«Οπλο» ενάντια στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Οι επιστήμονες που δημιούργησαν το αντισηπτικό διάλυμα πιστεύουν ότι αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τα νοσοκομεία στα οποία εμφανίζονται συχνά ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις όπως από το «υπερβακτήριο» MRSA (Methicillinresistant Staphylococcus aureus, χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη), την ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa) και το Clostridium difficile.

Ασφαλές, χωρίς επιβλαβή χημικά

Eνα σημαντικό πλεονέκτημα του νέου διαλύματος είναι ότι, σε αντίθεση με πολλά αντισηπτικά που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά, δεν περιέχει επιβλαβή χημικά, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορεί να εφαρμόζεται με ασφάλεια σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Επίσης πειράματα που έγιναν σε ανθρώπινα κύτταρα του δέρματος και των ματιών (όπως απαιτείται από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αμερικανικές αρχές), δεν έδειξαν καμία βλαπτική επίδραση του απολυμαντικού για τον άνθρωπο.

Απαιτείται τώρα περαιτέρω έρευνα προτού το νέο πρωτοποριακό προϊόν κυκλοφορήσει στην αγορά. Επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να μελετήσουν πώς δρα το αντισηπτικό σε πραγματικές συνθήκες εκτός του εργαστηρίου και πώς η δράση του πιθανώς επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες όπως η θερμοκρασία και το φως. Για τον λόγο αυτό βρίσκονται σε συζητήσεις με ένα τοπικό δίκτυο νοσοκομείων ώστε να δοκιμαστεί το προϊόν στις εγκαταστάσεις τους. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριδας διερευνούν επίσης την πιθανότητα ανάπτυξης ενός ημι-μόνιμου αντισηπτικού φιλμ με το οποίο θα μπορεί να καλύπτεται το πάτωμα ή τα πόμολα σε χώρους όπως τα νοσοκομεία όπου απαιτείται συνεχής απολύμανση.

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024