Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλειστός ο σταθμός του μετρό Μεταξουργείο - Αντιδράσεις για την ΑΜΑΛ

Κλειστός ο σταθμός του μετρό Μεταξουργείο – Αντιδράσεις για την ΑΜΑΛ

Οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση. Σημειώνεται ότι έχει γίνει κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μεταξουργείο, με αφορμή το πέρασμα της «Αμάλ», της κούκλας που συμβολίζει τα προσφυγόπουλα. Επίσης για την ίδια ώρα έχει γίνει κάλεσμα για αντιρατσιστική συγκέντρωση.

Νέα εμπόδια στο ταξίδι της προσφυγοπούλας κούκλας Αμάλ αποφάσισαν να βάλουν ρατσιστές, ανόητοι, φοβικοί ή όλα αυτά μαζί και στις γειτονιές της Αθήνας, όπως έπραξαν ομοϊδεάτες τους σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Απηύθυναν λοιπόν κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Καραϊσκάκη.

Μόλις γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους αυτή, αντιρατσιστικές οργανώσεις προγραμμάτισαν αμέσως αντισυγκέντρωση προκειμένου να προστατεύσουν και να διασφαλίσουν τη συνέχεια του ταξιδιού της Αμάλ.

Στο πλαίσιο αυτό και υπό το φόβο επεισοδίων με εντολή της Αστυνομίας, ο σταθμός Μεταξουργείο του μετρό θα κλείσει στις 17:30, όπως γνωστοποίησε η ΣΤΑΣΥ.

Οι συρμοί θα διέρχονται από τον σταθμό χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

«Δεν θα γίνουμε Καμπούλ»

Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της Αμάλ και αυτού που συμβολίζει έχει ως κεντρικό σύνθημα το ανεκδιήγητο «Η Αμάλ είναι ανεπιθύμητη. Η Αθήνα δεν θα γίνει Καμπούλ» και υπογράφεται από την Επιτροπή Κατοίκων Αγίου Παύλου – Μεταξουργείου.

Όσοι δεν εκδηλώσουν άμεσα αναφυλαξία στο απάνθρωπο σύνθημα και στις Επιτροπές Κατοίκων, που ευθύνονται για ουκ ολίγες βίαιες πράξεις κατά μεταναστών και για υπόθαλψη ακροδεξιών στοιχείων και φασιστών, και προχωρήσουν στην ανάγνωση της ανακοίνωσης των κατοίκων, συνειδητοποιούν για άλλη μια φορά ότι η έλλειψη σοβαρής πολιτικής για πρόσφυγες και μετανάστες γεννά επικίνδυνους πολίτες με ροπή στο ρατσισμό και στον φασισμό.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν σημειώνουν ότι αντιμετωπίζονται ως παιδιά ενός «κατώτερου Θεού» από την Πολιτεία και εξηγούν: «Μας καταστήσατε πεδίο κοινωνικού πειραματισμού, μετατρέποντας μια γειτονιά σε πολυπολιτισμικό γκέτο, χωρίς ποτέ να μας ρωτήσετε, χωρίς ποτέ να ενδιαφερθείτε για εμάς». Τονίζουν δε ότι αισθάνονται πως τους κοροϊδεύουν.

«Την Καμπούλ την ξέρουμε, τη βιώνουμε καθημερινά. Γι’ αυτό δεν θέλουμε το “show της Αμάλ” και γι’ αυτό θα αντιδράσουμε για τον εμπαιγμό που κυβερνητικοί, δημοτικοί και ΜΚΟ μάς επιβάλλουν. Γι’ αυτό την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου θα είμαστε στην Πλατεία Καραϊσκάκη, για να ζητήσουμε το αυτονόητο, τη ζωή μας και τη γειτονιά μας πίσω», καταλήγει η ανακοίνωση, που υπογράφει η επιτροπή κατοίκων Αγίου Παύλου – Μεταξουργείου.

«Οι δρόμοι ανήκουν στον κόσμο της Αλληλεγγύης»

Άμεση ήταν η «απάντηση» της άλλης πλευράς που απηύθυνε κάλεσμα για αντιρατσιστική συγκέντρωση.

«Σήμερα Παρασκευή 3/9 στις 7:00 μμ καλούμε σε αντιφασιστική/αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλ. Καραϊσκάκη. Καλούμε ξανά τους διοργανωτές του δρωμενου με την μαριονέτα Αμαλ, την ομάδα Handspring Puppet Company, να μην υποκύψει στο φόβο που δημιουργούν καλέσματα ακροδεξιών. Οι δρόμοι του Μεταξουργείου ανήκουν στον κόσμο της αλληλεγγύης, η Αμαλ πρέπει να καταλήξει στον προορισμό της παρά τις απειλές, χθες σε μια συγκινητική βραδιά αγκαλιάστηκε από πλήθος κόσμου στο Θησείο!

Η πλατεία του Μεταξουργείου σήμερα θα είναι μια πλατεία καθαρή από φασίστες, μια πλατεία που καλοδέχεται τους ανθρώπους, ότι χρώμα και αν έχει το δέρμα τους, οποια και αν είναι η καταγωγή τους.

Με τους πρόσφυγες θα ζήσουμε μαζί. Ανεπιθύμητοι είναι οι φασίστες.
Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας/ Πειραιά
Συντονισμός για Προσφυγικό, Μεταναστευτικό (ΣΥΠΡΟΜΕ)»

Στα μονοπάτια του Μεταξουργείου η Αμάλ

«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη Γη που απλώνεται μπροστά της.

Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα παιδιά και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.

Το «Ταξίδι» είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο, Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.

Σήμερα η Αμάλ σύμφωνα με το ΑΠΕ, θα περιπλανηθεί σε σκοτεινά μονοπάτια του Μεταξουργείου, από το Δημόσιο Σήμα μέχρι τη Πλατεία Αυδή, σε μία εγκατάσταση ανοιχτού χώρου με εικόνες από όνειρα ή και εφιάλτες από τον τόπο που άφησε πίσω της.

Αναζητά ένα καταφύγιο, και το βρίσκει στον τελευταίο σταθμό της στον Πειραιά, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου.

Το Θέατρο της ανοίγει την πόρτα και της προσφέρει ένα γλυκό νανούρισμα.

Χίλια πουλιά θα την αποχαιρετήσουν το πρωί στο λιμάνι με ευχές για το μακρύ της ταξίδι που συνεχίζει προς την Ιταλία.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024