Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τύρναβος - Μένει πίσω ο τρύγος από τις καθυστερημένες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ

Τύρναβος – Μένει πίσω ο τρύγος από τις καθυστερημένες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ

Την άμεση στελέχωση του οργανισμού του ΕΛΓΑ με μόνιμο γεωπονικό προσωπικό ζητούν οι αγρότες του Τυρνάβου.

Εν αναμονή βρίσκονται ακόμη οι παραγωγοί του Τυρνάβου, οι οποίοι περιμένουν να ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές (παγετός, καύσωνας), που διέλυσαν το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, αλλά οι γεωπόνοι του οργανισμού …δεν φτάνουν. Οι καθυστερήσεις αυτές εγκυμονούν προβλήματα στον τρύγο, στον οποίο  υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες παράδοσης στα οινοποιεία της περιοχής, ώστε οι αγρότες να διασφαλίζουν την ποιότητα (γεύσεις, αρώματα) των προϊόντων τους.

Μάλιστα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου – Λυγαριάς καταγγέλλουν κυβερνητικό εμπαιγμό στην πλάτη των αγροτών που άκουγαν υπουργικές δεσμεύσεις και τα μεγάλα λόγια της κεντρικής διοίκησης του ΕΛΓΑ για προσλήψεις γεωπονικού προσωπικού, επισημαίνοντας ότι το προσωπικό (συμβασιούχοι) που έδωσε η κυβέρνηση να προσληφθεί δεν φτάνει πουθενά για πουθενά.

Και αυτό, γιατί όπως εξηγούν, πρόκειται για δυναμικές καλλιέργειες που θέλουν επιπλέον χρόνο για να εκτιμηθούν από χωράφι σε χωράφι: «Οι υπάρχοντες γεωπόνοι-εκτιμητές όσες φιλότιμες και κοπιαστικές προσπάθειες και να κάνουν είναι σχεδόν αδύνατο να ανταποκριθούν στις αγροτικές εκτάσεις του Δήμου Τυρνάβου, διότι μιλάμε για χιλιάδες στρέμματα. Οι γεωπόνοι στις πόλεις και στα χωριά του δήμου μας ξεκάθαρα δεν επαρκούν και όλο αυτό έχει ως συνέπεια συνάδελφοι μας να έχουν εντάσεις μεταξύ τους για το ποιανού η ζημιά θα εκτιμηθεί μιας και πολλοί είναι στη διαδικασία της συγκομιδής του ποσοστού της καλλιέργειας που κατάφερε να διασωθεί».

Απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση και την διοίκηση του ΕΛΓΑ, τονίζουν ότι το πρόβλημα θα οξυνθεί, «διότι έφτασε ο τρύγος των σταφυλιών στον Τύρναβο, στον οποίο βρίσκεται πάνω από το ένα τρίτο των οινοποιήσιμων σταφυλιών πανελλαδικά. Στον οποίο τρύγο υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες παράδοσης στα οινοποιεία της περιοχής, ώστε να διασφαλίζουν την ποιότητα (γεύσεις, αρώματα) των προϊόντων τους. Με το να αφήσουν οι παραγωγοί, σύμφωνα με τον κανονισμό, μέρος της παραγωγής χωρίς να το συλλέξουν δεν δίνεται λύση και θα φέρει μεγάλες αδικίες εις βάρος τους, μιας και υπάρχει ο κίνδυνος καταστροφής από άγρια ζώα και ο ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος κλοπής μιας και τα αγροτικά προϊόντα λόγω των ζημιών είναι δυσεύρετα».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι απαιτούν εδώ και τώρα από την κυβέρνηση την άμεση στελέχωση του οργανισμού του ΕΛΓΑ με μόνιμο γεωπονικό προσωπικό το οποίο θα επαρκεί και θα καλύπτει τις ανάγκες των αγροτών, οι οποίοι πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και την κλιματική αλλαγή.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024