Τη χρηματοδότηση για την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων στην είσοδο από Τουρκία προς Ελλάδα, με την οποία  επιλύεται ένα πρόγραμμα εικοσαετίας, καθώς ο Φυτουγειονομικός Σταθμός βρίσκεται σε λάθος πλευρά (προς Τουρκία), δημιουργώντας  εύλογα προβλήματα ασφάλειας και καθυστερήσεις στους ελέγχους, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός κατά την περιοδεία του στον Έβρο, συνοδευόμενος από τους γ.γ. κ. Χριστιάννα Καλογήρου και Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Ο κ Λιβανός ξεκίνησε την περιοδεία του από τις Φέρες, μια περιοχή με 14 οικισμούς όπου το 90% των εισοδημάτων των κατοίκων προέρχεται από την κτηνοτροφία (45.000 αιγοπρόβατα) και τη γεωργία (120.000) ποτιστικά στρέμματα, ενώ επισκέφθηκε την οικοτεχνία Πορτοκαλίδη, μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής σάλτσας ντομάτας, η οποία έχει αποσπάσει πολλά βραβεία στο εξωτερικό.

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Φερών, τον υποδέχθηκαν  ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννης Ζαμπούνης και ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα κ. Δημήτρης Κολγιώνης. Σε σύσκεψη που ακολούθησε με εκπροσώπους συνεταιριστών ο κ. Λιβανός ενημερώθηκε διεξοδικά για τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες της περιοχή, ενώ κάλεσε τους συνεταιριστές να διατυπώσουν από κοινού προτάσεις που να διαμορφώνουν ένα αναπτυξιακό μοντέλο για την επόμενη δεκαετία.

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τους πραγματικούς αγρότες, να στηρίξει τους νέους αγρότες και αγρότισσες και κτηνοτρόφους, να  δώσει εργαλεία στην παραγωγή με τα προγράμματα, τα οποία υλοποιούμε τις επόμενες ημέρες και βεβαίως, να ανταποκρίνεται  άμεσα, γρήγορα, δίκαια και αποτελεσματικά όταν υπάρχουν φυσικές  καταστροφές που βλέπουμε ότι είναι πολύ έντονες το τελευταίο διάστημα και στην περιοχή και στην υπόλοιπη Ελλάδα», τόνισε μετά την σύσκεψη ο κ. Σπ. Λιβανός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης των σωστών εργαλείων χρηματοδότησης για να «ενισχύσουμε τους πραγματικούς παραγωγούς και κυρίως να βάλουμε νέους ανθρώπους με σωστή υποδομή και όπλα για να μείνουνε στον τόπο αυτό και να  παράξουν».

Με την σειρά του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννης  Ζαμπούνης υπενθύμισε στον υπουργό ότι «έχουμε καταθέσει μια σειρά από ώριμες, έτοιμες μελέτες και πήραμε τη διαβεβαίωση ότι, η αναμενόμενη έγκρισή τους θα γίνει πολύ- πολύ πιο γρήγορα, διότι η περιοχή πέρα από τις ανάγκες, όπως καταγράφονται εδώ και χρόνια και  έχουνε κατατεθεί στις αντίστοιχες υπηρεσίες των υπουργείων, έχει δεχθεί και το μεγάλο πλήγμα των φυσικών καταστροφών του περασμένου Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου».

Στη συνέχεια, ο κ. Λιβανός  επισκέφτηκε τον Φυτουγειονομικό Σταθμό στο Τελωνείο των Κήπων, όπου ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση για την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων στην είσοδο από Τουρκία προς Ελλάδα, ενώ στους Κήπους επισκέφθηκε την υπηρεσία  Κτηνιατρικών ελέγχων και συζήτησε με τους υπαλλήλους τα προβλήματα της υπηρεσίας.

Ακολούθησε η επίσκεψή του στην εταιρεία επεξεργασίας μεταξιού Μουχταρίδη και κατόπιν τον δήμαρχο Σουφλίου κ. Παναγιώτη Καλακίκο ο οποίος πρότεινε να γίνει στο Δήμο σχολή γαλακτοκομίας, κτηνιατρική σχολή και γενικά τόνισε ότι η περιοχή για εθνικούς αλλά και αναπτυξιακούς λόγους πρέπει να ενισχυθεί με σχολές που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση προϊόντων αγροδιατροφής.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr