Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΚΤ – Ο πληθωρισμός «ξυπνά» τα γεράκια – Τι αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση

ΕΚΤ – Ο πληθωρισμός «ξυπνά» τα γεράκια – Τι αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση

Το ρεκόρ δεκαετίας που ανακοινώθηκε για τον πληθωρισμό στην ζώνη του ευρώ, δημιουργεί νέα δεδομένα στις ισορροπίες στην ΕΚΤ που συνεδριάζει εκ νέου στις 9 Σεπτεμβρίου

Οι διαφωνίες που αποτυπώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (στις 22 Ιουλίου) ήταν μόνο η αρχή. Οι πληθωριστικές πιέσεις αποτέλεσαν ένα βασικό σημείο αντιπαράθεσης, με τους τόνους να ανεβαίνουν (όπως έδειξαν και τα πρακτικά) και εν συνεχεία να κάμπτονται, για χάρη της «ομόφωνης απόφασης».

Ωστόσο, τα γεράκια έχουν φωνή στην ΕΚΤ και η φωνή αυτή αναμένεται να ενισχυθεί, ενόψει της επόμενης συνεδρίασης στις 9 Σεπτεμβρίου.

Δυνατό χαρτί στα επιχειρήματά τους, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό σήμερα, ο οποίος στην ζώνη του ευρώ εκτινάχθηκε στο 3%, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Ο δομικός πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 1,6%. Και τα δύο ποσοστά ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Μία ημέρα πριν η Γερμανία είχε ανακοινώσει πληθωρισμό 3,4%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, και η Γαλλία ενέγραψε ρεκόρ τριετίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαφωνίες στην ΕΚΤ κατά την τελευταία της συνεδρίαση είχαν ως βάση την αύξηση των τιμών κατά 2,2% που είχε ανακοινωθεί για τον Ιούλιο. Επομένως, πλέον τα πράγματα φαίνεται να διαφοροποιούνται.

Τα βλέμματα στις 9 Σεπτεμβρίου

Το ενδιαφέρον επομένως, στρέφεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβρίου, και μέχρι τότε στην επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθήσουν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες.

Μιλώντας τη Δευτέρα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau, είπε ότι η ΕΚΤ πρέπει να λάβει υπόψη την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη όταν κληθεί εκ νέου να αποφασίσει τι θα κάνει με τα μέτρα στήριξης που αποφάσισε εν μέσω πανδημίας.

Αλλά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Politico την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι προσεκτική όταν θα κληθεί να χαλαρώσει τα μέτρα στήριξης.

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ έδειξαν ότι ορισμένα μέλη της θεωρούν ότι η ΕΚΤ υποτιμά τον κίνδυνο του υψηλότερου πληθωρισμού.

Και τα σημερινά στοιχεία πιθανότατα θα ασκήσουν πίεση στους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης, ειδικά όταν συνδυάζονται με σχόλια της Federal Reserve στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία εξετάζει την άρση των κινήτρων πριν από το τέλος του έτους.

Η εντολή της ΕΚΤ είναι να επιτύχει μεσοπρόθεσμο ρυθμό πληθωρισμού 2%. Οι δικές της προβλέψεις συνηγορούν αυτή τη στιγμή σε αύξηση του πληθωρισμού στο 1,9%, λόγω των προσωρινών παραγόντων, πριν πέσουν στο 1,5% και 1,4% το 2022 και το 2023, αντίστοιχα.

Οι προβλέψεις των αναλυτών

Ο Τζακ Άλεν-Ρέινολντς, ανώτερος οικονομολόγος της Ευρώπης στην Capital Economics, ανέφερε σε σημείωμά του την Τρίτη ότι αναμένει τον αρχικό ρυθμό πληθωρισμού να μειωθεί σε περίπου 2% τον Ιανουάριο και στη συνέχεια να «μειωθεί όλη τη χρονιά», τελειώνοντας το 2022 περίπου στο 1%.

Η αύξηση των τιμών της ευρωζώνης ενδέχεται να συνεχίσει να επιταχύνεται προς το παρόν. Ο εισαγόμενος πληθωρισμός στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, τρέχει στο 15%.

Οι έμποροι λιανικής πώλησης σε όλη την περιοχή των 19 χωρών σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές τους επόμενους τρεις μήνες και οι καταναλωτές έχουν ήδη προσαρμοστεί, λέγοντας ότι είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν μεγάλες αγορές το επόμενο έτος.

Ο φόβος του νέου κύματος πανδημίας

Μέσο στο σκηνικό αυτό που έχει διαμορφωθεί, η άποψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό παραμένει συγκεκριμένη.

Ενώ οι τιμές επιταχύνονται, οι προοπτικές έγιναν πιο θολές τις τελευταίες εβδομάδες, με τις μολύνσεις από κορονοϊό να αυξάνονται ξανά και τα ποσοστά εμβολιασμού να επιβραδύνοται, αυξάνοντας τις πιθανότητες για νέα λοκντάουν.

Πάντως, η προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ δίνει μια πρόγευση για την επόμενη: Με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αλλά και τις δηλώσεις της Fed ότι ανοίγει η συζήτηση για το tapering, τα γεράκια αναμένεται να επιμένουν, ενδεχομένως και πιο δυναμικά από ό,τι τον Ιούλιο, πως πρέπει τουλάχιστον να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αγοράς ομολόγων δεδομένης της πτώσης των αποδόσεων στα ομόλογα και της αποδυνάμωσης του ευρώ.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024