Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέλος εποχής - Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

Τέλος εποχής – Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

Αποχώρησαν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν μετά από είκοσι χρόνια

Ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός των Πεζοναυτών Κένεθ Μακένζι επιβεβαίωσε ότι ο αμερικανικός στρατός ολοκλήρωσε απόψε την αποχώρηση των δυνάμεών του από το Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ βρίσκονταν στη χώρα για είκοσι χρόνια, μετά την εισβολή του 2001 και αποχωρούν πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο των Ταλιμπάν.

Η παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν αποτέλεσε την μακροβιότερη πολεμική επιχείρηση της υπερδύναμης.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Καμπούλ επιβιβάστηκε στην τελευταία πτήση ενός C-17 που αναχώρησε από το αεροδρόμιο.

«Το τελευταίο C-17 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 19.29 (22.29 ώρα Ελλάδας) της 30ης Αυγούστου» είπε ο Μακένζι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Τις προηγούμενες ημέρες, με αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 123.000 πολίτες από τη χώρα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μόλις ανακοινώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ακούστηκαν πυροβολισμοί στην Καμπούλ.

Η συνέντευξη Τύπου του Μακένζι

«Είμαι εδώ για να ανακοινώσω την ολοκλήρωση της αποχώρησής μας από το Αφγανιστάν και το τέλος της αποστολής εκκένωσης Αμερικανών πολιτών, υπηκόων τρίτων χωρών και ευάλωτων Αφγανών. Το τελευταίο C-17 απογειώθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο Hamid Karzai στις 30 Αυγούστου, σήμερα το απόγευμα στις 3:29 μ.μ. ώρα ανατολικής ακτής και το τελευταίο επανδρωμένο αεροσκάφος καθαρίζει τώρα το χώρο πάνω από το Αφγανιστάν», είπε ο ΜακΚένζι.

Ενώ η στρατιωτική εκκένωση έχει ολοκληρωθεί, η διπλωματική αποστολή για την εξασφάλιση επιπλέον Αμερικανών πολιτών και επιλέξιμων Αφγανών, που θέλουν να φύγουν, συνεχίζεται», είπε και πρόσθεσε: «Η αποψινή απόσυρση σηματοδοτεί τόσο το τέλος της στρατιωτικής συνιστώσας της εκκένωσης, όσο και το τέλος της σχεδόν 20ετούς αποστολής που ξεκίνησε στο Αφγανιστάν λίγο μετά τις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Χωρίς υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ προειδοποίησε απόψε ότι το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ δεν διαθέτει πλέον υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, μετά την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο αμερικανικός στρατός είχε αναλάβει τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου για να διευκολυνθεί η εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από το Αφγανιστάν.

Η FAA σημείωσε ότι οποιοδήποτε αεροπλάνο θέλει να προσγειωθεί στην Καμπούλ ή περνά από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν θα πρέπει να επιδεικνύει «μεγάλη προσοχή».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024