Η Μόσχα ανησυχεί για την εξάπλωση του ακραίου Ισλάμ στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλμπάν και την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων

Η Μόσχα θα συνεργαστεί στενότερα με τα υπόλοιπα μέλη του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), καθώς η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν προκαλεί κινδύνους για την περιφερειακή ασφάλεια, ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν έχει προκαλέσει πονοκέφαλο για το ζήτημα της ασφάλειας στη Μόσχα, η οποία ανησυχεί για την εξάπλωση του ακραίου ισλάμ.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε πως η Μόσχα έχει εντείνει τις επαφές της στους κόλπους του ΟΣΣΑ, μίας υπό τη Μόσχα συμμαχίας, στην οποία μετέχουν έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τα μέλη του ΟΣΣΑ σχετικά με το Αφγανιστάν. Αυτός είναι ο λόγος που η επικοινωνία μας εντός του ΟΣΣΑ θα πρέπει να ενισχυθεί», είπε ο υπουργός Σοϊγκού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος να εισέλθουν σε γειτονικές χώρες ένοπλοι Αφγανοί έχει αυξηθεί, έπειτα από την ταχεία κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν αυτό το μήνα στο Αφγανιστάν, καθώς αποσύρονταν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Η διακίνηση ναρκωτικών είναι μια άλλη ανησυχία, πρόσθεσε μάλιστα.

Ο ΟΣΣΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις στο Κιργιστάν και στο Τατζικιστάν από τον Σεπτέμβριο ως τον Οκτώβριο, στις οποίες θα συμμετέχουν πολλές χιλιάδες στρατιώτες, εξαιτίας της κατάστασης στο Αφγανιστάν.

Ο Σοϊγκού δήλωσε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα, που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εξοπλισμό των στρατών του Καζακστάν, του Κιργιστάν και του Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr