«Ο κ. πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πρόεδρο Ερντογάν, επεσήμανε ότι είναι προς το κοινό συμφέρον να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν μαζικές εισροές μεταναστών και προσφύγων και ότι αυτές θα περιοριστούν όσο το δυνατόν εγγύτερα στο Αφγανιστάν» τονίζει ο ΥφΥΠΕΞ Κ. Φραγκογιάννης

Τη δυσκολία προβλέψεων ως προς τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν λόγω της ρευστότητας της κατάστασης και της στάσης που θα κρατήσουν οι Ταλιμπάν, μετά την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, επισημαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

«Εάν όντως τηρήσουν (οι Ταλιμπάν) τις πρόσφατες υποσχέσεις και δηλώσεις τους, είναι πολύ πιθανόν να μη γίνουμε μάρτυρες μεγάλου μεταναστευτικού κύματος, όπως στο πρόσφατο παρελθόν. Το αντίθετο αναμένεται να συμβεί, εάν μετά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων επιστρέψουν στις προηγούμενες πρακτικές τους» σημειώνει.

Σε ότι αφορά την Τουρκία και το ενδεχόμενο νέας προσφυγικής κρίσης ο κ. Φραγκογιάννης επισημαίνει ότι η Ελλάδα παρακολουθεί «με ιδιαίτερη προσοχή την δραστηριοποίηση της Τουρκίας στο Αφγανιστάν μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις και ελπίζουμε ότι η εμπλοκή της θα είναι εποικοδομητική».

Η Τουρκία φιλοξενεί ήδη ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων και ο κ. Φραγκογιάννης στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» επισημαίνει ότι «αποτελεί, βλέπετε, και κοινή αντίληψη των δύο πλευρών ότι η Ελλάδα και η Τουρκία κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν νέες προσφυγικές ροές, οι οποίες ενδεχομένως να ενταθούν σημαντικά το προσεχές διάστημα. Στο πλαίσιο άλλωστε αυτό, ο κ. πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πρόεδρο Ερντογάν, επεσήμανε ότι είναι προς το κοινό συμφέρον να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν μαζικές εισροές μεταναστών και προσφύγων και ότι αυτές θα περιοριστούν όσο το δυνατόν εγγύτερα στο Αφγανιστάν».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εγρήγορση και λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να αντιμετωπίσει μια έξαρση των προσφυγικών ροών ενώ παραπέμποντας στη στάση της χώρας στον Έβρο το Μάρτιο του 2020 προσθέτει:

«Καθήκον μας είναι η προστασία των συνόρων της Ελλάδας που είναι επίσης και σύνορα της ΕΕ, πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό πράξαμε στο παρελθόν και, εάν παραστεί ανάγκη, την ίδια πολιτική θα ακολουθήσουμε και στο μέλλον».

Σε ό,τι αφορά την Οικονομική Διπλωματία ως αρμόδιος υφυπουργός ο κ. Φραγκογιάννης εξηγεί ότι η Ελλάδα, ως ευρωπαϊκό παράκτιο κράτος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην ευρύτερη περιοχή, με δεδομένες τις εξελίξεις, προάγει ενεργά, χωρίς εξαιρέσεις, την ειρηνική συνύπαρξη όλων των χωρών της περιοχής, τη μετριοπάθεια, την ευημερία, το Διεθνές Δίκαιο, αντιλαμβάνεται τη Μεσόγειο ως θάλασσα επικοινωνίας, εμπορίου και συνεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι αλληλένδετη με αυτή των γειτονικών χωρών της ευρύτερης μεσογειακής περιφέρειας.

«Αυτή τη στρατηγική στόχευση» επισημαίνει «εξυπηρετούν τα σχήματα τριμερούς συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με τη Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, καθώς και οι συμφωνίες με τις χώρες του Κόλπου. Αυτή είναι η έμπρακτη απάντησή μας στο «τόξο του φονταμενταλισμού», που εκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική στην Ανατολική Μεσόγειο και φτάνει μέχρι την Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr