Ο δείκτης έμεινε αμετάβλητος στο 3,6% τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας πως εμμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική αγορά

Στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και τριάντα χρόνια παρέμεινε τον Ιούλιο ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών, που είναι ένας από τους δείκτες που λαμβάνει σοβαρά υπόψη της η Federal Reserve στην καταγραφή των πληθωριστικών τάσεων.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τον Ιούνιο, ήτοι στο «ζενίθ» του 3,6% που ήταν και παραμένει το υψηλότερο νούμερο για τις ατομικές καταναλωτικές δαπάνες από το Μάιο του 1991.

Πάντως, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών τιμών και των τιμών των τροφίμων ο δείκτης κινήθηκε ακόμη πιο ψηλά, στο 4,2% σε ετήσια βάση, από το 4% του Ιουνίου, που ήταν και το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 1991.

Επιμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις

Τα ατομικά εισοδήματα επίσης εκτινάχθηκαν για το μήνα σε ποσοστό 1,1%, ήτοι πολύ πάνω από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για αύξηση της τάξεως του 0,3%.

Αντιστοίχως, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν εντός των προβλέψεων κατά 0,3%.

Η Fed στις εκτιμήσεις της έχει υποστηρίξει πως η διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων θα είναι προσωρινή και πως οι τιμές θα αρχίσουν σταδιακά να υποχωρούν, περίπου από τα τέλη της χρονιάς.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες πολλά στελέχη έχουν αναθεωρήσει την άποψη τους εκτιμώντας πως τελικά η πίεση των πληθωριστικών πιέσεων μπορεί να διαρκέσει πιο πολύ.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr