Συγκεκριμένα τόσο η Μίνα Γκάγκα χτες, όσο και ο Νίκος Καπραβέλος σήμερα τόνισαν πως οι ΜΕΘ και οι κλίνες γεμίζουν συνεχώς με περιστατικά covid, με αποτέλεσμα ασθενείς με άλλα νοσήματα μένουν εκτός.

Τον κώδωνα του κίνδυνου για τη μεγάλη πίεση που αρχίζει να δέχεται το ΕΣΥ κρούουν τις τελευταίες ημέρες οι ειδικοί.

Συγκεκριμένα τόσο η Μίνα Γκάγκα χτες, όσο και ο Νίκος Καπραβέλος σήμερα τόνισαν πως οι ΜΕΘ και οι κλίνες γεμίζουν συνεχώς με περιστατικά covid, με αποτέλεσμα ασθενείς με άλλα νοσήματα μένουν εκτός.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Καπραβέλος, είναι εξαιρετικά πιθανό πολύ σύντομα να αναβάλλονται χειρουργεία για no covid ασθενείς ακόμα και με σοβαρές παθήσεις, με όποιο κίνδυνο μπορεί να συνεπάγεται αυτό, να μην υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά ασθενείς με εγκεφαλικό και νοσούντες, για παράδειγμα, από  παγκρεατίτιδα ή άλλοι με έντονα συμπτώματα δύσπνοιας να μην μπορούν να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Όλα αυτά λόγω της έλλειψης κλινών, αφού τα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα ολοένα και περισσότερο κατακλύζονται από ασθενείς με κορονοϊό.

«Είμαστε αντιμέτωποι με την πιο δύσκολη κατάσταση που έχω κληθεί να αντιμετωπίσω στην καριέρα μου. Βλέπω ότι έρχεται και πάλι ο εφιάλτης του δεύτερου και του τρίτου κύματος της πανδημίας. Αυτήν τη στιγμή το σύστημα υγείας πλησιάζει στα όριά του. Μπορεί να μην φτάσαμε ακόμα σε τραγικά επίπεδα, όμως, είμαστε πολύ κοντά στο να μπουν στο… περιθώριο no covid ασθενείς, τους οποίους ήδη περιθάλπουμε μετά βίας. Εκεί θα μας οδηγήσει η μεγάλη αύξηση νοσηλειών ασθενών με κορονοϊό. Περιμένω τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας και αναρωτιέμαι πού πάμε», λέει ο κ. Καπραβέλος στο ethnos.gr.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η δυσκολότερη κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει ένας γιατρός, είναι το δίλημμα της επιλογής ασθενούς. «Είναι τρομερό το δίλημμα της επιλογής ασθενούς για κάποιον γιατρό. Δε φοβάμαι να τα βάλω με το θάνατο και να χάσω από αυτόν, όμως, η επιλογή ασθενούς αποτελεί μία απίστευτα ψυχοφθόρα κατάσταση», τονίζει ο κ. Καπραβέλος.

Αφήνουμε απέξω μεγάλες ομάδες ασθενών που μας χρειάζονται

Από την πλευρά της η κα. Γκάγκα εξήγησε πως, έχουν σχεδόν σταματήσει οι άλλες λειτουργίες του νοσοκομείου προκειμένου να νοσηλευθούν ασθενείς με κοροναϊό.

Εξήγησε ότι στο «Σωτηρία» νοσηλεύονται πάνω από 300 ασθενείς σε απλές κλίνες και 84 σε ΜΕΘ.

Πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει πως δεν μπορούν να νοσηλευθούν ασθενείς που παρακολουθούνται χρόνια από το συγκεκριμένο νοσοκομείο: «Αφήνουμε απέξω μεγάλες ομάδες ασθενών που μας χρειάζονται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης έκανε γνωστό ότι το 85% περίπου των νοσηλευόμενων στο νοσοκομείο – τόσο σε άπλες κλίνες όσο και σε με- δεν είναι εμβολιασμένοι.

Αναφερόμενη στους υγειονομικούς δήλωσε ότι όσοι δεν εμβολιάζονται είναι μετρημένοι στα δάχτυλα και σημείωσε ότι πρέπει να δούμε αν έχουν δίκιο οι 90 ή οι δέκα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr