Έντονες διακυμάνσεις κατέγραψε αυτό το μήνα ο μαύρος χρυσός, δεδομένου πως του τριήμερου ράλι είχε προηγηθεί ένα επταήμερο σερί απωλειών

Ώρα για… ανάπαυλα σήμερα για το πετρέλαιο, καθώς μετά από το εντυπωσιακό τριήμερο ράλι που απέφερε κέρδη της τάξεως του 10%(!) οι διεθνείς τιμές υποχώρησαν, αν και οι απώλειες δεν ήταν σημαντικές.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό WTI σημειώνει πτώση κατά 0,97% στα 67,67 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent χάνει 1,20% στα 71,39 δολάρια, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το ψυχολογικό όριο, όχι απλά των 70, αλλά των 71 δολαρίων.

Η τιμή του μαύρου χρυσού έχει καταγράψει έντονες διακυμάνσεις αυτό το μήνα, αν λάβουμε υπόψη πως του τριήμερου ράλι είχε προηγηθεί ένα επταήμερο πτωτικό σερί, το πλέον παρατεταμένο από τον Οκτώβριο του 2019.

Ο φόβος της πανδημίας

Η αβεβαιότητα αυτή οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες με κυριότερη την πορεία της πανδημίας και το φόβο πως η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να επηρεάσει τις οικονομίες και άρα τα επίπεδα πετρελαϊκής ζήτησης.

Από την άλλη πλευρά, τα επίπεδα προσφοράς δεν αναμένεται να αλλάξουν με τον ΟΠΕΚ+ να έχει αποφασίσει ένα πλάνο μετριοπαθών αυξήσεων που θα κρατήσει σφιχτή τη ροή από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Μάλιστα, οι αναλυτές δεν αναμένουν αλλαγές κατά την επικείμενη σύνοδο του καρτέλ, την 1η Σεπτεμβρίου.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και το «σήμα» που θα στείλει η Federal Reserve και το αν τελικά θα αποφασίσει τη δρομολόγηση του tapering από τον ερχόμενο μήνα ή αργότερα.

Μια τέτοια απόφαση σημαίνει πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν ανησυχεί για την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία και κρίνει πως η αγορά μπορεί να σταθεί στα πόδια της, δίχως στήριξη.

Αν και βεβαίως μεγάλη σημασία για την πετρελαϊκή αγορά έχουν και έτερες οικονομίες, όπως η Ινδία και βέβαια η Κίνα, με τις τεράστιες παραγωγικές τους μηχανές που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ζήτησης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr