Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλια Pfizer, AstraZeneca - Πόσο έχει μειωθεί η αποτελεσματικότητα σύμφωνα με νέα μελέτη

Εμβόλια Pfizer, AstraZeneca – Πόσο έχει μειωθεί η αποτελεσματικότητα σύμφωνα με νέα μελέτη

Στη χειρότερη περίπτωση, εκτιμούν οι ερευνητές, η προστασία ίσως πέσει κάτω από το 50% έως το φθινόπωρο για τους ηλικιωμένους και τους υγειονομικούς.

Σημαντική αλλά «αναμενόμενη» πτώση της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca έναντι της Covid-19 καταγράφει και η τελευταία μελέτη στη Βρετανία.

Πέντε με έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer έπεσε από το 88 στο 74 τοις εκατό, δείχνει η μεγάλη μελέτη ZOE.

Στην περίπτωση του AstraZeneca, η αποτελεσματικότητα μειώθηκε από το 77 στο 67 τοις εκατό σε τέσσερις με πέντε μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

«Η φθίνουσα προστασία είναι αναμενόμενη και δεν είναι λόγος να αποφύγει κανείς τον εμβολιασμό» δήλωσε ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, κύριος ερευνητής της μελέτης.

«Τα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν υψηλά επίπεδα προστασίας για την πλειονότητα του πληθυσμού, ειδικά έναντι του στελέχους Δέλτα, οπότε πρέπει να εμβολιάσουμε πλήρως όσους περισσότερους γίνεται».

Δείτε επίσης: Σημαντική αύξηση αντισωμάτων με δεύτερη δόση του Johnson & Johnson

Η ανάλυση βασίστηκε σε εξετάσεις PCR που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάιο έως τον Ιούλιο σε 1,2 εκατομμύρια Βρετανούς.

Στη χειρότερη περίπτωση, εκτίμησε ο Σπέκτορ, η προστασία ίσως πέσει κάτω από το 50% έως το φθινόπωρο για τους ηλικιωμένους και τους υγειονομικούς.

Η Βρετανία αναμένεται να προσφέρει τρίτη, ενισχυτική δόση σε ηλικιωμένους και άλλες ευάλωτες ομάδες από τον επόμενο μήνα, αφού πρώτα λάβει συστάσεις από την ανεξάρτηση συμβουλευτική επιτροπή JCVI.

O Σπέκτορ εκτίμησε ωστόσο ότι πολλοί «μπορεί να μην χρειαστούν» αναμνηστική δόση. «Πολλοί μπορεί να είχαν μια φυσική ενίσχυση επειδή προσβλήθηκαν από Covid, οπότε είναι σαν να έχουν κάνει τρία εμβόλια» είπε.

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε όλους ανεξαιρέτως τους εμβολιασμένους «θα ήταν τεράστια σπατάλη και ηθικά έωλη», δήλωσε ο καθηγητής.

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες

Στις ΗΠΑ, οι οποίες σκοπεύουν να διαθέσουν αναμνηστική δόση για όλους τους εμβολιασμένους, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Moderna κατά της συμπτωματικής Covid-19 μειώθηκε από 91% σε 66% από τότε που η παραλλαγή Δέλτα έγινε κυρίαρχη στη χώρα.

Οι συντάκτες της αμερικανικής μελέτης σημειώνουν πάντως ότι παραμένει ασαφές αν η πτώση της αποτελεσματικότητας οφείλεται στην πάροδο του χρόνου, στην εξάπλωση του άκρως μεταδοτικού Δέλτα, ή σε έναν συνδυασμό παραγόντων.

Ωστόσο μια άλλη μελέτη που παρουσίασαν τα CDC δείχνει ότι οι μη εμβολιασμένοι είχαν 29 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν σε σχέση με αυτούς που εμβολιάστηκαν.

Στο Ισραήλ, όπου η αναμνηστική δόση είναι διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες 30 ετών και άνω, πρόσφατη μελέτη εκτιμούσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer, του μόνου που χρησιμοποιείται στη χώρα, μειώθηκε στο 39% μετά την επκράτηση του Δέλτα.

Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο από το 64% για το οποίο γινόταν λόγος από την 6η Ιουνίου ως την 3η Ιουλίου και το 94,3% που είχε μετρηθεί από τη 2η Μαΐου ως την 5η Ιουνίου.

Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο από το 64% για το οποίο γινόταν λόγος από την 6η Ιουνίου ως την 3η Ιουλίου και το 94,3% που είχε μετρηθεί από τη 2η Μαΐου ως την 5η Ιουνίου.

Πάντως η αποτελεσματικότητα έναντι της σοβαρής Covid-19 παραμένει υψηλή, στο 91,4%, ενώ η αποτελεσματικότητα ως προς την αποτροπή των εισαγωγών σε νοσοκομεία φθάνει το 88%.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024