Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αϊτή - Στους 2.207 οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό των 7,2 Ρίχτερ

Αϊτή – Στους 2.207 οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό των 7,2 Ρίχτερ

«Βρέθηκαν κι άλλα πτώματα στον νότο» ανέφερε η αϊτινή Πολιτική Προστασία ενώ σχεδόν 600.000 είναι οι άμεσα πληγέντες, από τον καταστροφικό σεισμό των 7,2 Ρίχτερ, που χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού που έπληξε την Αϊτή τη 14η Αυγούστου έγινε ακόμη πιο βαρύς, με την ανακοίνωση των αρχών χθες Κυριακή πως τουλάχιστον 2.207 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας της Καραϊβικής, όπου η βοήθεια στους πληγέντες συνεχίζει να φθάνει με αργό ρυθμό.

«Κι άλλα πτώματα»

«Βρέθηκαν κι άλλα πτώματα στον νότο. Ο απολογισμός των θυμάτων στους τρεις νομούς ανέρχεται πλέον σε 2.207 νεκρούς, 344 αγνοούμενους και 12.268 τραυματίες», ανέφερε χθες η αϊτινή Πολιτική Προστασία.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 2.189 νεκρούς.

Οκτώ ημέρες μετά την καταστροφή, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονταν στα συντρίμμια, όμως οι πιθανότητες να βρεθούν και να ανασυρθούν εγκλωβισμένοι ζωντανοί έσβηναν όσο πέρναγαν οι ώρες.

Οι άμεσα πληγέντες από τον σεισμό 7,2 βαθμών που χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια είναι σχεδόν 600.000, σύμφωνα με τις αϊτινές αρχές.

Επιθέσεις

Η διανομή νερού και τροφίμων στους πληγέντες έχει αποδειχθεί επιμελητειακή πρόκληση, εξαιτίας των επιθέσεων σε οχηματοπομπές από άγνωστους, συχνά οπλισμένους.

«Εχουμε πρόβλημα με την ασφάλεια που γίνεται ολοένα πιο κραυγαλέο», συνόψισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζέρι Τσάντλερ, ο διευθυντής της αϊτινής Πολιτικής Προστασίας.

Από τις αρχές του Ιουνίου, είναι αδύνατη η ασφαλής διέλευση από δυο χιλιόμετρα της εθνικής οδού που διαπερνούν τη συνοικία Μαρτισάν, φτωχό προάστιο του Πορτ-ο-Πρενς, της αϊτινής πρωτεύουσας, θέατρο σύγκρουσης μεταξύ αντίπαλων συμμοριών.

«Είμαστε αντιμέτωποι κυριολεκτικά με πρόβλημα συμμοριτισμού (…) που εργαζόμαστε για να ξεριζώσουμε μαζί με την αστυνομία, που θα ενισχύσει τις δυνάμεις της στον νότο», πρόσθεσε ο κ. Τσάντλερ.

Με ελικόπτερα

Οι περισσότερες καταστροφές καταγράφηκαν σε επαρχιακές, απομονωμένες περιοχές. Οι αϊτινές αρχές μοιάζουν να προτιμούν τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας εκεί από αέρος, μ’ ελικόπτερο των Ηνωμένων Εθνών και άλλα οκτώ που τους διέθεσε ο στρατός των ΗΠΑ.

Στην πόλη Λε Καγιέ, την τρίτη μεγαλύτερη της Αϊτής, που υπέστη τεράστιο πλήγμα, οργανώθηκε την Παρασκευή ανεπίσημη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από ιδιώτες χωρίς καμία πρότερη εμπειρία, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Δεν θέλουμε να αποθαρρύνουμε τους καλούς σαμαρείτες», ήταν η αντίδραση του Τζέρι Τσάντλερ.

Ωστόσο, «συνιστούμε σε όλο τον κόσμο να επικοινωνεί μαζί μας, προκειμένου να γνωρίζουμε τι γίνεται, ώστε να μπορούμε να χαρτογραφήσουμε τη βοήθεια που διανέμεται και επίσης για να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε», πρόσθεσε ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024