Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν - Πώς επίλεκτοι στρατιώτες έσωσαν παγιδευμένους συντρόφους τους από τους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν – Πώς επίλεκτοι στρατιώτες έσωσαν παγιδευμένους συντρόφους τους από τους Ταλιμπάν

Καθώς οι εχθρικές δυνάμεις πλησίαζαν, η ομάδα έστειλε επείγον αίτημα στους επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων πίσω στη Βρετανία, ζητώντας την άμεση φυγάδευσή τους

Μια ομάδα στρατιωτών της SAS (Special Air Service), της μονάδας ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού που ειδικεύεται σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, διάσωση ομήρων και αναγνωριστικές αποστολές, βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, περικυκλωμένη στην Κανταχάρ από τις ορδές των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, περίπου 20 επίλεκτοι στρατιώτες της SAS βρίσκονταν «εγκλωβισμένοι» στη νότια επαρχία του Αφγανιστάν, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από φιλικές δυνάμεις, όταν οι μαχητές των Ταλιμπάν την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους.

Καθώς οι εχθρικές δυνάμεις πλησίαζαν, η ομάδα έστειλε επείγον αίτημα στους επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων πίσω στη Βρετανία, ζητώντας την άμεση φυγάδευσή τους.

Το πρόβλημα ήταν ότι για τη διάσωσή τους δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κανταχάρ -που στο απόγειο της επιχείρησης των συμμαχικών δυνάμεων «φιλοξενούσε» 26.000 ξένους στρατιώτες- επειδή αυτό είχε ήδη καταληφθεί από τους Ταλιμπάν.

Έτσι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι στρατιώτες της SAS χρειάστηκε να μετακινηθούν εν μέσω εχθροπραξιών και να φτάσουν σε μια μυστική τοποθεσία στην έρημο, όπου στη συνέχεια κρύφτηκαν. Οι συντεταγμένες της τοποθεσίας μεταβιβάστηκαν στο αρχηγείο των Ειδικών Δυνάμεων με μια σειρά από κωδικοποιημένα μηνύματα.

Πώς οργανώθηκε η επιχείρηση

Στο μεταξύ, οι επικεφαλής της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου (RAF) που σχεδίαζαν την απομάκρυνση των Βρετανών πολιτών και των Αφγανών που πληρούσαν τα κριτήρια προστασίας από το αεροδρόμιο της Καμπούλ έπρεπε να βρουν ένα αεροσκάφος κατάλληλο για προσγείωση στην έρημο.

Το βράδυ της Τετάρτης, online συστήματα ανίχνευσης πτήσεων εντόπισαν ένα βρετανικό μεταγωγικό Hercules πάνω από τον Περσικό Κόλπο, μέχρι τη στιγμή που εκείνο απενεργοποίησε τους αισθητήρες IFF (Identification Friend or Foe). Με αυτόν τον τρόπο διασφάλισε ότι τα ραντάρ πτήσεων δεν θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τη διαδρομή του προς το κομμάτι της ερήμου που η SAS είχε αναγνωρίσει ως πιθανό σημείο προσγείωσης.

Η προσγείωση του αεροσκάφους της RAF μέσα στη νύχτα, με το πλήρωμα να φορά ψηφιακά κιάλια νυχτερινής όρασης, ήταν μια αγωνιώδης επιχείρηση που έκοβε την ανάσα.

«Ήταν μια άκρως απόρρητη αποστολή. Η Κανταχάρ είχε πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν την Παρασκευή και οι άνδρες παρέμειναν εκεί για πέντε ακόμη μέρες. Οι εχθρικές δυνάμεις ήταν ανεξέλεγκτεςς και σκότωναν πολλά μέλη των Αφγανικών Ειδικών Δυνάμεων με τους οποίους συνεργαζόταν η SAS. Ήταν λοιπόν μια άκρως επείγουσα επιχείρηση» αναφέρει πηγή της εφημερίδας.

Και συμπληρώνει: «Αξίζουν εύσημα στο πλήρωμα του Hercules από την 47η Μοίρα, το οποίο προσγείωσε το αεροσκάφος σε εξαιρετικά δύσκολο έδαφος τη νύχτα, και έφερε εις πέρας και την απογείωση μετά την επιβίβαση των στρατιωτών με όλο τον εξοπλισμό τους. Ήταν μια αποστολή που εξετελέσθη στην εντέλεια».

Sports in

Στη «χρυσή βίβλο» της UEFA o Ολυμπιακός!

Η ομάδα του Πειραιά φιγουράρει πια δίπλα στα μεγαθήρια της Ευρώπης μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024