Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μύθοι και αλήθειες για τον σεξουαλικό εθισμό

Μύθοι και αλήθειες για τον σεξουαλικό εθισμό

Ποια είναι τα σημάδια της σεξουαλικής εξάρτησης και πώς διαφοροποιούνται τα άτομα που απλά έχουν υψηλή λίμπιντο;

Πολλοί από εμάς δεν καταλαβαίνουμε τη χρήση του σεξ ως ναρκωτικό.

Το αίσθημα ευφορίας που απολαμβάνει κάποιος κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλική επαφής στην πραγματικότητα είναι ενδογενή οπιούχα που ονομάζονται ενδορφίνες τα οποία πλημμυρίζουν τον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εμπειρίας, όπως αναφέρει το αναφέρει το andrologia.gr ό,τι βρίσκεται στο οπτικό σας πεδίο, θα αρχίσετε να το επιθυμείτε. Αυτό είναι το κλασικό φαινόμενο του σκύλου του Παβλόφ – χτυπάει το κουδούνι και ταΐζεις τον σκύλο. Οι εθισμένοι τείνουν να κολλάνε σε φαντασιώσεις ή πορνογραφία – χιλιάδες φορές.

Εκεί διαφοροποιούνται τα άτομα που είναι εξαρτημένα από τα άτομα που απλά έχουν υψηλή λίμπιντο.

Ο εξαρτημένος πηγαίνει για την δόση του, ενώ ένα σεξουαλικά υγιές πρόσωπο πηγαίνει για τη σύνδεση με έναν σύντροφο και η σεξουαλικότητα είναι ένα μέρος αυτής της σύνδεσης.

Ο σεξουαλικός εθισμός αναφέρεται επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως αναγκαστική διαταραχή σεξουαλικής συμπεριφοράς και μοιάζει πολύ με τον αλκοολισμό και την τοξικομανία

Όπως και όλοι οι άλλοι τύποι εθισμού, η εξάρτηση από το σεξ προσδιορίζεται βάση συγκεκριμένων κριτηρίων:

– Εμμονή με την ουσία ή τη συμπεριφορά της επιλογής.

– Απώλεια ελέγχου της χρήσης της ουσίας ή της συμπεριφοράς, που συνήθως αποδεικνύεται από αποτυχημένες προσπάθειες διακοπής ή περικοπής.

– Απευθείας αρνητικές συνέπειες – προβλήματα σχέσεων, προβλήματα στην εργασία ή στο σχολείο, μείωση της σωματικής υγείας, κατάθλιψη, άγχος, μειωμένη αυτοεκτίμηση, απομόνωση, οικονομικές δυσκολίες, απώλεια ενδιαφέροντος για προηγούμενες ευχάριστες δραστηριότητες, νομικό πρόβλημα κ.λπ.

Για τους εξαρτώμενους από το σεξ, οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι προτεραιότητα. Οργανώνουν τη ζωή τους γύρω από τη σεξουαλική φαντασία και τις συμπεριφορές. Ξοδεύουν υπερβολικό χρόνο σκέψης, σχεδιασμού, και συμμετοχής σε σεξουαλικές δραστηριότητες.

Το σεξ γίνεται εμμονή στο σημείο όπου αγνοούνται σημαντικές σχέσεις, συμφέροντα και ευθύνες. Σχεδόν πάντα όσοι είναι σεξουαλικά εξαρτώμενοι βιώνουν μια διπλή ζωή, διατηρώντας τη σεξουαλική τους δράση κρυμμένη από την οικογένεια, τους φίλους και όλους τους άλλους που έχουν σημασία για εκείνους.

Τα συμπτώματα εξάρτησης από το σεξ περιλαμβάνουν:

Καταναγκαστική χρήση της πορνογραφίας, με ή χωρίς αυνανισμό.

Υποχρεωτική χρήση μιας ψηφιακής τεχνολογίας- κάμερες web, sexting, σεξουαλικά παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας, σεξουαλικές συσκευές κλπ.

Αγορά ταινιών για ενήλικες, βιβλίων και άλλες δραστηριότητες που επικεντρώνονται στο σεξ.

Ένα πρότυπο ανώνυμων και / ή περιστασιακών σεξουαλικών συνδέσεων με ανθρώπους που συναντήθηκαν στο διαδίκτυο.

Επαναλαμβανόμενη συμμετοχή σε απροστάτευτο σεξ.

Επαναλαμβανόμενη συμμετοχή στο σεξ με δυνητικά επικίνδυνα άτομα ή σε δυνητικά επικίνδυνα μέρη.

Αναζήτηση σεξουαλικών εμπειριών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άμεσες ή μακροπρόθεσμες πιθανές συνέπειες.

Όπως και οι υπόλοιποι εθισμένοι, έτσι και όσοι εξαρτώνται από το σεξ χρησιμοποιούν συνήθως τη συμπεριφορά τους ως τρόπο να «εξομαλύνουν» και να ξεφύγουν από το άγχος και τη συναισθηματική (και μερικές φορές σωματική) δυσφορία – συμπεριλαμβανομένου του πόνου των υποκείμενων συναισθηματικών και / ή ψυχολογικών προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη, το άγχος.

Με άλλα λόγια οι εθισμένοι στο σεξ δεν χρησιμοποιούν τις σεξουαλικές φαντασιώσεις και συμπεριφορές για να αισθάνονται καλά και να διασκεδάζουν, τις χρησιμοποιούν για να αισθάνονται λιγότερο – δηλαδή, να αποσπάσουν τον εαυτό τους από αυτό που αισθάνονται.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024