Η πόλη της Κέρκυρας είναι ο κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός για ένα city break ευεξίας. Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται από την τελευταία έρευνα της Radical Storage, η οποία κατατάσσει τις πόλεις με βάση 11 παράγοντες: από τον θόρυβο και την ατμοσφαιρική ρύπανση, έως τον αριθμό των εστιατορίων 4 αστέρων ανά τετραγωνικό μίλι και τους διαθέσιμους χώρους πρασίνου.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι η ελληνική πόλη της Κέρκυρας είναι ο πιο «αγχολυτικός» προορισμός για απόδραση, με 78,9% στην ανάλυση ευεξίας. Οι θετικές βαθμολογίες προέρχονται από την ελάχιστη ρύπανση φωτός, ήχου και ατμόσφαιρας που καταγράφεται στην πόλη, καθώς και τους εύκολους χρόνους μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο του νησιού.

Στη δεύτερη θέση στην ανάλυση της Radical Storage, βρίσκεται η πορτογαλική πόλη Funchal, στο νησί Madeira. Τα χαμηλά επίπεδα πυκνότητας της πόλης, ο θόρυβος και η ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και το ανταγωνιστικό κόστος των γευμάτων οδήγησε την πόλη σε υψηλή θέση με βαθμολογία 71,2%.

Ολοκληρώνοντας τις πέντε κορυφαίες πόλεις για διαλείμματα ευεξίας, ακολουθούν: το Ζαντάρ, το Ντουμπρόβνικ και το Σάλτσμπουργκ.

Οι δύο παράκτιες πόλεις της Δαλματίας, το Ζαντάρ και το Ντουμπρόβνικ, σημείωσαν θετικά αποτελέσματα για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηχορύπανση, με υψηλή πυκνότητα τεσσάρων εστιατορίων μέσα στην πόλη, με 68,3% και 67,6% αντίστοιχα.

Στην πρώτη πεντάδα περιλαμβάνεται, επίσης, η αυστριακή πόλη Σάλτσμπουργκ, που σημείωσε 67,3%, με καλά αποτελέσματα όσον αφορά τη φωτορύπανση και τους χρόνους διέλευσης από και προς το αεροδρόμιο.

Στο top 10 και η Ρόδος

Στη λίστα, στην 9η θέση ξεχωρίζει και η Ρόδος, με βαθμολογία 60,8%. Μαζί με το Ντουμπάι, η Ρόδος έχει τους περισσότερους δημόσιους χώρους ανά τετραγωνικό μίλι.

Επίσης, η Ρόδος και το Φάρο είναι οι λιγότερο πυκνοκατοικημένοι προορισμοί ευεξίας.

Οι όχι και τόσο χαλαρωτικοί προορισμοί για διακοπές στην πόλη

Στο άλλο άκρο των ευρημάτων της Radical Storage, το Λονδίνο βρέθηκε ότι είναι η χειρότερη πόλη για ένα διάλειμμα χωρίς άγχος, με υψηλά επίπεδα φωτορύπανσης και έλλειψη εστιατορίων 4 αστέρων ανά τετραγωνικό μίλι.

Η δεύτερη χειρότερη πόλη για ένα «διάλειμμα ευεξίας» είναι η Μόσχα, σημειώνοντας μόλις 31,0% στην ανάλυση.

Οι βασικοί τομείς που επηρέασαν τη βαθμολογία της Μόσχας ήταν τα υψηλά επίπεδα φωτορύπανσης, οι μεγάλοι χρόνοι διέλευσης μεταξύ του αεροδρομίου και της πόλης, τα λίγα σπα, αξιοθέατα και εστιατόρια 4 αστέρων ανά τετραγωνικό μίλι.

Οι πέντε τελευταίες πόλεις στην ανάλυση για τους προορισμούς διακοπών ευεξίας είναι η Κωνσταντινούπολη, η Ρώμη και η Νέα Υόρκη.

Η Κωνσταντινούπολη και η Ρώμη κατέλαβαν κακή θέση στην ανάλυση λόγω των υψηλών επιπέδων θορύβου και φωτορύπανσης, καθώς και της πυκνότητας των ιαματικών λουτρών 4 αστέρων και των εστιατορίων ανά τετραγωνικό μίλι.

Ο Giacomo Piva, CMO και συνιδρυτής της Radical Storage, για τη μελέτη

«Για πολλούς ταξιδιώτες και παραθεριστές, η ευκαιρία να επισκεφτούν μια νέα πόλη και προορισμό είναι επίσης μια ευκαιρία για χαλάρωση. Με αυτό κατά νου, θέλαμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βρουν τους καλύτερους προορισμούς για ένα χαλαρωτικό διάλειμμα και όπου μπορούν να απολαύσουν τα αξιοθέατα της ζωής στην πόλη, αλλά και χαλάρωση.

Όπως δείχνει η μελέτη μας, πολλοί από τους πιο χαλαρωτικούς προορισμούς είναι ελάχιστα κατοικημένοι, αλλά όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα υπάρχει μια πληθώρα από αξιοθέατα και χαλαρωτικά σημεία για να απολαύσουν οι τουρίστες, καθώς και μια σειρά υψηλού ποσοστού εστιατορίων κορυφαίας ποιότητας.

Στο άλλο άκρο της μελέτης μας, αποκαλύπτεται ότι το Λονδίνο ήρθε τελευταίο. Παρά το γεγονός ότι το Λονδίνο διαθέτει τεράστιο αριθμό εστιατορίων, το ποσοστό που έχει βαθμολογηθεί με 4 αστέρια και άνω από τους θαμώνες, υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για να βελτιωθεί η βιομηχανία της φιλοξενίας, με την πυκνοκατοικημένη πόλη να υποφέρει επίσης από υψηλή ηχορύπανση και φωτορύπανση.

Με πολλούς ταξιδιώτες να είναι κάπως ανήσυχοι καθώς τα ταξίδια ανοίγουν ξανά, ελπίζουμε ότι η εύρεση χαλαρών και καλά οργανωμένων διακοπών στην πόλη μπορεί να φέρει πίσω μια αίσθηση κανονικότητας, διευκολύνοντας τους ανθρώπους να εξερευνήσουν νέους προορισμούς και πολιτισμούς».

Πηγή: ΟΤ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr