Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σρι Λάνκα - Αποφασίστηκε νέο lockdown για δέκα μέρες

Σρι Λάνκα – Αποφασίστηκε νέο lockdown για δέκα μέρες

Νέα έκτακτα μέτρα αποφασίστηκαν στη Σρι Λάνκα, άλλη μια χώρα που βιώνει έξαρση του κοροναϊού.

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε χθες Παρασκευή την επιβολή εθνικού lockdown για δέκα ημέρες από το βράδυ, καθώς η νήσος βρίσκεται αντιμέτωπη με εκρηκτική εξάπλωση της πανδημίας του νέου κοροναϊού, που προκάλεσε κορεσμό στα νοσοκομεία, στα νεκροτομεία και στα κρεματόρια.

Ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, ο οποίος πρόβαλε αντίσταση στις εκκλήσεις να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα για αρκετές εβδομάδες, αποφάσισε εντέλει να προχωρήσει στην επιβολή τους, μετά τα αγωνιώδη διαβήματα διοικήσεων νοσοκομείων, που έχουν πλέον κορεστεί, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τη μαζική ροή ασθενών.

Καμία διαθέσιμη ΜΕΘ

Πλέον δεν υπάρχει καμιά διαθέσιμη κλίνη στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Η Σρι Λάνκα τέθηκε σε lockdown από χθες στις 22:00 ως τη Δευτέρα 30ή Αυγούστου. Μόνο «οι απαραίτητες υπηρεσίες θα λειτουργούν κανονικά», υπογράμμισε ο νέος υπουργός Υγείας, ο Κεελίγια Ραμπουκουέλα.

Οι κάτοικοι έσπευσαν μαζικά σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και πρατήρια καυσίμων για να κάνουν προμήθειες καθώς κυκλοφορούσαν πληροφορίες και φήμες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για το επικείμενο lockdown.

Στα πρατήρια σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές, σε βαθμό που ο υπουργός Ενέργειας, ο Ουντάγια Γκαμάνπιλα, απηύθυνε έκκληση στους αυτοκινητιστές να μην προκαλέσουν ελλείψεις λόγω του πανικού.

Μέλη της συμμαχίας που ασκεί την εξουσία και βουδιστές ιερωμένοι με επιρροή ζητούσαν το τελευταίο διάστημα από τον κ. Ρατζαπάξα την επιβολή μέτρων για να περιοριστεί η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορονοϊού.

Νέο ρεκόρ θανάτων

Την Πέμπτη, η Σρι Λάνκα κατέγραψε τραγικό ρεκόρ 186 θανάτων ασθενών με την COVID-19 και 3.800 κρούσματα του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες. Συνολικά, αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην επικράτειά της, η χώρα έχει καταγράψει επισήμως 6.790 θανάτους επί συνόλου 373.165 μολύνσεων. Ωστόσο, ανεξάρτητοι ειδικοί τονίζουν πως ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι τουλάχιστον διπλάσιος.

Μόλις πέντε από τα 21 εκατ. των κατοίκων της νήσου έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Ο κ. Ραμπουκουέλα, που ανέλαβε νέος υπουργός Υγείας τη Δευτέρα, δήλωνε πριν από δέκα ημέρες ότι η Σρι Λάνκα δεν βρισκόταν σε «κρίσιμο στάδιο» της πανδημίας, επομένως δεν απαιτείτο η κήρυξη lockdown.

«Η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας και ο περιορισμός των μετακινήσεων είναι μέτρα υστάτης προσφυγής, δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί», διαβεβαίωνε τη 10η Αυγούστου. Έκτοτε, ακόμη 1.568 ασθενείς υπέκυψαν και 40.218 άνθρωποι μολύνθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024