Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φυγή ή υποταγή στους Ταλιμπάν

Φυγή ή υποταγή στους Ταλιμπάν

Οι ισλαμιστές διακηρύττουν πως «συγχωρούν τους πάντες» και πως «δεν θα εκδικηθούν». Ομως όσοι θυμούνται τη βάρβαρη εξουσία τους προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα με κάθε τρόπο.

Το δίλημμα για τους Αφγανούς παίρνει διαστάσεις ζωής ή θανάτου: Φυγή ή υποταγή. Οι σκηνές με όσους προσπαθούν, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, να διαφύγουν την τελευταία στιγμή από τη βάρβαρη εξουσία των Ταλιμπάν κάνουν τον γύρο του κόσμου. Οπως και η φωτογραφία με τους περισσότερους από 600 Αφγανούς στριμωγμένους στο πάτωμα ενός αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους C-17 που φεύγει από την Καμπούλ. Ανάμεσά τους ελάχιστες είναι οι γυναίκες – άλλη μια σοκαριστική εικόνα που αναδεικνύει τη ζοφερή κατάσταση που δημιουργείται για εκείνες.

Χθες ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ έδωσε την πρώτη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξει εκδίκηση» και ότι «όλοι συγχωρούνται». Οι πράξεις όμως των Ταλιμπάν μέχρι τώρα διαψεύδουν τα λόγια του. «Συγχωρούμε τους πάντες, όσους πολέμησαν εναντίον μας» συνέχισε. «Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τις συγκρούσεις και πλέον στο Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν θέλουμε να ζούμε ειρηνικά. Δεν θέλουμε ούτε εξωτερικούς ούτε εσωτερικούς εχθρούς». Ανέφερε ότι στις γυναίκες θα επιτραπεί να εργάζονται και να σπουδάζουν «και θα είναι δραστήριες στην κοινωνία», πρόσθεσε όμως κάτι που μπορεί στην πράξη να τα ανατρέψει όλα αυτά: «Πάντα μέσα στο πλαίσιο του Ισλάμ».

Οσοι πάντως έχουν ζήσει την εικοσαετή διακυβέρνηση των Ταλιμπάν, δύσκολα πείθονται. Και προσπαθούν ακόμα με κάθε μέσο να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι 640 άτομα συνωστίσθηκαν στο C-17 το οποίο θεωρητικά μπορεί να μεταφέρει 134 επιβάτες. «Ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός επιβατών ήταν το αποτέλεσμα του δυναμικού περιβάλλοντος ασφαλείας που έκανε απαραίτητη τη λήψη γρήγορων αποφάσεων ώστε να εξασφαλισθεί ότι αυτά τα άτομα θα φύγουν γρήγορα από τη χώρα» ανέφερε ο αξιωματούχος.

Αλλα βίντεο και φωτογραφίες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ δείχνουν ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους καθώς προσπαθούν να σκαρφαλώσουν σε αεροσκάφη που τροχοδρομούν, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διαφύγουν από τη χώρα.

Χθες, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε ότι οι ασφυκτικοί έλεγχοι των Ταλιμπάν γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ κάνουν εξαιρετικά δύσκολο το να φτάσουν στα αεροπλάνα οι Αφγανοί που εργάστηκαν για τις δυτικές δυνάμεις.

Εξαιρετικά επικίνδυνη η κατάσταση

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους Αφγανούς» ανέφερε προσθέτοντας ότι οι γερμανικές και αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούν να εξασφαλίσουν για τους ανθρώπους αυτούς πρόσβαση στο αεροδρόμιο, στο οποίο όμως βρίσκονταν τη Δευτέρα χιλιάδες πανικόβλητοι συμπατριώτες τους που επίσης προσπαθούν να διαφύγουν με κάθε τρόπο. Τώρα φαίνεται να έχουν απομακρυνθεί αρκετοί, όμως οι έλεγχοι των Ταλιμπάν δυσκολεύουν την κατάσταση για εκείνους που συνεργάστηκαν με τις δυτικές δυνάμεις.

Μιλώντας από το Βερολίνο χθες η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τόνισε πως το μεγάλο ερώτημα για τις επόμενες ημέρες θα είναι «πάνω απ’ όλα, πόσοι πολλοί μπορούν να φθάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ». Βρετανός στρατιωτικός έκανε λόγο για «μεγαλύτερη σταθερότητα στο έδαφος», πλέον, όμως παραδέχθηκε ότι οι Ταλιμπάν μπορούν να κλείσουν το αεροδρόμιο ανά πάσα στιγμή, κάτι που θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.

Καθώς όμως οι Δυτικοί προσπαθούν να απομακρύνουν τους πολίτες τους και όσους εργάσθηκαν για εκείνους στο Αφγανιστάν, η Ρωσία έσπευσε να χαιρετίσει τις αρχικές διαβεβαιώσεις των Ταλιμπάν για τις προθέσεις τους ως «θετικό σημάδι», λέγοντας ότι υποστηρίζουν τον πολιτικό διάλογο στη χώρα.

Γέφυρες με τη Μόσχα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι βρίσκει θετικό «το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι να συζητήσουν για μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν και άλλες πολιτικές οργανώσεις».

Τα τελευταία χρόνια η Μόσχα έχει αποκτήσει γέφυρες με τους Ταλιμπάν και έχει φιλοξενήσει αρκετές φορές εκπροσώπους της, πιο πρόσφατα τον περασμένο μήνα. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει εάν θα αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανάλογα με το πόσο υπεύθυνα θα λειτουργήσει. Χθες ήταν προγραμματισμένη συνάντηση του ρώσου πρεσβευτή στο Αφγανιστάν Ντμίτρι Ζιρνόφ με εκπροσώπους των Ταλιμπάν.

Εν τω μεταξύ τα αναμενόμενα μεταναστευτικά κύματα από το Αφγανιστάν έχουν ήδη αρχίσει να απασχολούν και την εσωτερική συζήτηση σε διάφορες χώρες. Στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγορήθηκε ότι κολακεύει την Ακροδεξιά με τις δηλώσεις του ότι η Γαλλία θα πρέπει να έχει ένα βιώσιμο σχέδιο «για να προστατευθεί από τα κύματα μεταναστών» από το Αφγανιστάν. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει όσους απειλούνται από τους Ταλιμπάν και ότι «χρειάζεται μια οργανωμένη και δίκαιη διεθνής προσπάθεια για όσους προσπαθούν να διαφύγουν από τους Ταλιμπάν. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αναλάβει μόνη της όλες τις επιπτώσεις της νέας κατάστασης». Μετά τη δήλωση αυτή, ο γάλλος πρόεδρος δέχθηκε έντονες επικρίσεις ότι υιοθετεί ακροδεξιά ρητορική εν όψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία το 2022, στις οποίες θα προσπαθήσει την επανεκλογή του.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024