Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς μπορεί η αύξηση του πληθωρισμού να τονώσει την απασχόληση;

Πώς μπορεί η αύξηση του πληθωρισμού να τονώσει την απασχόληση;

Τι υποστηρίζουν πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Fed – Την καλούν να ανεβάσει τον στόχο για τον πληθωρισμό

Η Federal Reserve μπορεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, αλλά δύο πρώην ανώτεροι υπάλληλοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται για να μετατοπιστεί ολόκληρη η οικονομία σε ένα υψηλότερο επίπεδο, με άνθηση των θέσεων για ένα ευρύτερο σύνολο ανθρώπων.

Ο David Wilcox, πρώην ερευνητικός διευθυντής της Fed και ο David Reifschneider, ειδικός σύμβουλος της πρώην προέδρου της Fed (και νυν υπουργού Οικονομικών) Janet Yellen, υποστηρίζουν σε μια νέα ερευνητική εργασία ότι μόλις περάσει η πανδημία και η Fed είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, θα πρέπει στη συνέχεια να αυξήσει τον εθνικό στόχο πληθωρισμού από 2% σε 3%.

Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι η ανακοίνωση αυτή θα μπορούσε να ρίξει κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες ή περισσότερο τον δείκτη ανεργίας, κάτω από το βιώσιμο επίπεδο, αντιπροσωπεύοντας περίπου 1,2 εκατομμύρια ή περισσότερα επιπλέον άτομα που απασχολούνται κάθε χρόνο.

Και τονίζουν ότι επιτρέποντας υψηλότερο πληθωρισμό «θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση των φυλετικών και άλλων ανισοτήτων» διατηρώντας τους ανθρώπους σε δουλειές περισσότερο και επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν περισσότερη εμπειρία και εκπαίδευση.

Οι κίνδυνοι – από χρηματοπιστωτικές φούσκες λόγω χαμένης πίστωσης ή πιθανής ύφεσης που προκλήθηκε από τις αυξήσεις των επιτοκίων για την καταπολέμηση της αύξησης του πληθωρισμού – είναι διαχειρίσιμοι.

Ενώ ο στόχος του 2% ήταν ευρέως αποδεκτός ως λογικός για να κρατήσει την οικονομία μακριά από το αντίθετο λόγω πτώσης μισθών και τιμών – αποπληθωρισμού – η αδυναμία της Fed να αυξήσει τον πληθωρισμό στο επίπεδο του 2% την τελευταία δεκαετία οδήγησε την κεντρική τράπεζα να ανακοινώσει ότι θα επέτρεπε προσωρινά υψηλότερο πληθωρισμό «για κάποιο χρονικό διάστημα» προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του κατά μέσο όρο.

Πολλοί κορυφαίοι οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι η Fed πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα και να ανεβάσει τον στόχο οριστικά.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024