Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν - Οι Ταλιμπάν, οι γυναίκες του Αφγανιστάν και οι εν δυνάμει πρόσφυγες

Αφγανιστάν – Οι Ταλιμπάν, οι γυναίκες του Αφγανιστάν και οι εν δυνάμει πρόσφυγες

Από την επέλαση των Ταλιμπάν, στις εικόνες χάους και απόγνωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με χιλιάδες απελπισμένους Αφγανούς να προσπαθούν - ακόμα και με κόστος τη ζωή τους - να εγκαταλείψουν τη χώρα

Μετά την κατάληψη της Καμπούλ από το Ταλιμπάν και την παγκόσμια ανησυχία για το νέο υπερσυντηρητικό καθεστώς που θα κυριαρχήσει στο Αφγανιστάν, με μεγαλύτερο θύμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δη των γυναικών, τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες απόγνωσης των Αφγανών, που συρρέουν κατά χιλιάδες στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να εγκαταλείψουν τη χώρα και να σωθούν.

Και ενώ οι Αφγανοί πολίτες προσπαθούν να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη – κυρίως στρατιωτικά – προκειμένου να φύγουν από τη χώρα τους, βρήκαν τις πόρτες ερμητικά κλειστές και τις θέσεις διαφυγής να προορίζονται αποκλειστικά για το προσωπικό των χωρών της Δύσης.

Τα βίντεο με κόσμο να σκαρφαλώνει στα αμερικανικά αεροσκάφη και να πέφτει λίγο αργότερα στο κενό κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Παράλληλα, δεκάδες άνθρωποι, από χώρες της Μέσης Ανατολής και όχι μόνον, καταγγέλλουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι ξένοι – κυρίως Αμερικανοί – πιλότοι αδιαφορούν για τους απελπισμένους Αφγανούς που κρέμονται από τα στρατιωτικά αεροπλάνα, με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, καθώς εκείνα απογειώνονται την ώρα που πλήθος κόσμου έχει σκαρφαλώσει πάνω τους.

Επιπλέον, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου το πρωί της Δευτέρας, ενώ το απόγευμα Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο ενόπλους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου.

«Εν μέσω χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί ειρηνικά, δύο άτομα κράδαιναν τα όπλα τους με απειλητικό τρόπο», περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συγκεκριμένος αξιωματούχος.

Μπάιντεν: «Πόσους Αμερικανούς θα θρηνήσουμε στον εμφύλιο ξένης χώρας»

Και ενώ την Τρίτη συνεδριάζουν, υπό των βάρος των καταιγιστικών εξελίξεων στο Αφγανιστάν, τόσο οι Υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – που περισσότερο ανησυχούν για ένα νέο προσφυγικό κύμα, τύπου 2015 από την Συρία – προκειμένου να συζητηθούν οι δραματικές εξελίξεις στην Καμπούλ, όσο και οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ήδη δέχεται κριτική για την υλοποίηση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων και το αποτέλεσμα αυτής, επέστρεψε εκτάκτως στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, προκειμένου να απευθύνει διάγγελμα σχετικά με τη διαδικασία εκκένωσης Αμερικανών πολιτών από το Αφγανιστάν.

«Δεν μετανιώνω για την απόφασή μου να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού έκανε έναν απολογισμό του 20ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν και των απωλειών που είχαν οι ΗΠΑ σε ανθρώπους και χρήμα – τρισεκατομμύρια, όπως είπε – τόνισε ότι εάν παρέμεναν οι αμερικανικές δυνάμεις στη χώρα, ουδείς θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, αφού «από την 1η Μαΐου δεν υπήρχε πλέον συμφωνία εκεχυρίας».

Παράλληλα, στοχεύοντας στο θυμικό των Αμερικανών, απηύθυνε το ερώτημα:

«Ρωτώ ξανά εκείνους που υποστηρίζουν ότι πρέπει να μείνουμε. Πόσες γενιές από τις κόρες και τους γιους της Αμερικής θα στείλουμε, για να πολεμήσουν στον εμφύλιο πόλεμο μιας ξένης χώρας; Όταν δεν το κάνουν τα αφγανικά στρατεύματα; Πόσες ακόμη ζωές Αμερικανών αξίζει να θυσιάσουμε; Πόσες ατελείωτες σειρές ταφόπλακων στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον;

Είμαι σαφής στην απάντησή μου: Δεν θα επαναλάβω τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν».

Το γιατί ανακατεύθηκε η χώρα του στον… «ξένο» εμφύλιο, πάντως, ούτε το ρώτησε, ούτε το απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το μόνο που τόνισε, ως αιτία της αμερικανικής εισβολής στο Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια, ήταν η ανάγκη «να αποτρέψουμε μια τρομοκρατική επίθεση στην πατρίδα», όπως είπε, μετά την επίθεση που δέχθηκαν οι ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Τέλος, προειδοποίησε τους Ταλιμπάν να μην κάνουν οτιδήποτε που θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αμερικανικού προσωπικού, ενώ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους Αφγανούς πολίτες.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αφγανικό λαό. Θα ηγηθούμε με τη διπλωματία μας, τη διεθνή μας επιρροή και την ανθρωπιστική μας βοήθεια, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για περιφερειακή διπλωματία και δέσμευση για την πρόληψη της βίας και της αστάθειας. Θα συνεχίσουμε να μιλάμε για τα βασικά δικαιώματα του αφγανικού λαού, των γυναικών και των κοριτσιών, όπως μιλάμε σε όλο τον κόσμο», όπως είπε.

«Είμαι γυναίκα στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν, φοράω μπούργκα και τρώω ξύλο»

Τι σημαίνει για τις γυναίκες του Αφγανιστάν η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν; Απόλυτη στέρηση κάθε ελευθερίας και όχι μόνον.

Νέο άρθρο του «Guardian» μιλάει για την απώλεια των ελευθεριών, που κατέκτησαν οι γυναίκες το 2001.

Οι αρθρογράφοι, Zainab Pirzad και Atefa Alizada, σχολιάζουν ότι το κόστος μιας μπούργκα έχει φτάσει στα ύψη, καθώς με την αλλαγή καθεστώτος πολλές γυναίκες σπεύδουν να προμηθευτούν το ένδυμα που καλύπτει το σώμα από την κορυφή μέχρι τα νύχια, αφήνοντας να φαίνεται μόνο η περιοχή των ματιών μέσα από ένα δίχτυ.

«Θυμάμαι να δέρνουν τις γυναίκες και τα κορίτσια»

Η μπούργκα, που έγινε διεθνώς σύμβολο της γυναικείας καταπίεσης από τους Ταλιμπάν στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, επιστρέφει στην αφγανική πρωτεύουσα με τη νέα επέλασή τους, με αποτέλεσμα οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες να το ανασύρουν από την ντουλάπα τους και οι νεότερες να αναγκάζονται να το αγοράσουν.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκει η 60χρονη Fawzia, που λέει:

«Όλες εμείς οι μεγαλύτερες γυναίκες μιλάμε για το πόσο δύσκολα ήταν για μια γυναίκα στο παρελθόν. Τότε ζούσα στην Καμπούλ και θυμάμαι να δέρνουν τις γυναίκες και τα κορίτσια που έβγαιναν από το σπίτι χωρίς μπούργκα».

Η νεότερή της, Miriam, επισημαίνει, ανήσυχη από τις νέες εξελίξεις, ότι ο σύζυγός της την πίεσε να αγοράσει μπούργκα, «να αλλάξω τα ρούχα μου και να αρχίσω να τη φοράω για να μην τραβάω την προσοχή των Ταλιμπάν όταν κυκλοφορώ έξω».

Η Miriam ανήκει στην πλειοψηφία των γυναικών της Καμπούλ, όπου τα δύο τρίτα είναι κάτω των 30 ετών και δεν έχουν γνωρίσει τη ζωή κάτω από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

«Είναι σαν να διαγράφεται η ταυτότητά μου»

Σε κάποια σπίτια, τα νέα δεδομένα έχουν φέρει οικογενειακές διενέξεις. Οι γονείς της 26χρονης φοιτήτριας Habiba την εκλιπαρούν να φορέσει μπούργκα, τόσο η ίδια όσο και οι αδερφές της, αλλά εκείνη αντιστέκεται.

«Η μαμά μου πιστεύει ότι θα μας προστατεύσει αναγκάζοντάς μας να φορέσουμε μπούργκα» εξηγεί η ίδια.

«Αλλά δεν έχουμε μπούργκα στο σπίτι μας και δεν σκοπεύω να αγοράσω. Δεν θέλω να κρυφτώ πίσω από ένα ύφασμα σαν κουρτίνα.

Αν φορέσω μπούργκα, αυτό θα σημαίνει ότι έχω αποδεχτεί την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, ότι τους έδωσα το δικαίωμα να με ελέγχουν. Είναι η αρχή της καταδίκης μου σε φυλάκιση μέσα στο σπίτι. Φοβάμαι ότι θα χάσω όλα όσα κέρδισα αγωνιζόμενη τόσο σκληρά».

Τις ίδιες ανησυχίες φαίνεται να μοιράζεται και η Amul, μοντέλο και σχεδιάστρια, που αφού αφιέρωσε χρόνια στο χτίσιμο της δικής της επιχείρησης, τώρα βλέπει τον κόσμο της να

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024