Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν - Γιατί οι Ταλιμπάν εγκαταλείπουν τα καλάσνικοφ και στρέφονται σε... αμερικανικά όπλα

Αφγανιστάν – Γιατί οι Ταλιμπάν εγκαταλείπουν τα καλάσνικοφ και στρέφονται σε… αμερικανικά όπλα

Βίντεο και εικόνες δείχνουν τους Ταλιμπάν να φέρουν καραμπίνες Μ4 και τουφέκια Μ16 που βρήκαν σε μονάδες του αφγανικού στρατού. Αλλες εικόνες τούς δείχνουν να έχουν στην κατοχή τους εγκαταλελειμμένα κυβερνητικά οχήματα

Το ρωσικό AK-47, γνωστό σε όλη την υφήλιο ως καλάσνικοφ, αποτελεί εδώ και καιρό το επιθετικό όπλο που επιλέγουν οι ομάδες μαχητών λόγω του στιβαρού σχεδιασμού τους, ωστόσο μερικοί Ταλιμπάν τα αλλάζουν τώρα με αμερικανικά όπλα που πήραν ως λάφυρα μετά την ανακατάληψη της εξουσίας και την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν καταρρέει.

Βίντεο και εικόνες δείχνουν τους Ταλιμπάν να φέρουν καραμπίνες Μ4 και τουφέκια Μ16 που βρήκαν σε μονάδες του αφγανικού στρατού. Αλλες εικόνες τούς δείχνουν να έχουν στην κατοχή τους εγκαταλελειμμένα κυβερνητικά οχήματα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα αμερικανικά όπλα είναι πιο ακριβή και έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια από τα AK-47, αλλά από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να προσφέρουν μεγάλο όφελος στο πεδίο της μάχης.

«Μέρος αυτού του οπλισμού μπορεί να είναι χρήσιμος για να εκφοβίσει τους αντιπάλους, αλλά μέχρι εκεί» εξηγεί ο Γκραντ Νιούσαμ, συνταξιούχος πεζοναύτης των Ηνωμένων Πολιτειών. «Τα πήγαιναν αρκετά καλά με αυτά που είχαν ήδη».

Συνειρμοί

Ακόμη κι έτσι, η εικόνα των αμερικανικών όπλων στα χέρια των Ταλιμπάν καθώς αναγκάζουν σε οπισθοχώρηση τον Αφγανικό Εθνικό Στρατό -ο οποίος χρηματοδοτήθηκε με δισεκατομμύρια δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση τις τελευταίες δύο δεκαετίες- προκαλεί εντυπώσεις και συνειρμούς για την ομολογούμενη αποτυχία των ΗΠΑ.

Πολλά από τα AK-47 στο Αφγανιστάν είναι αντίγραφα, αλλά μερικά έχουν απομείνει από τη 10ετή σοβιετική κατοχή που έληξε το 1989.

Κατασκευασμένο για πρώτη φορά αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με βάση ένα γερμανικό σχέδιο, το επιθετικό τουφέκι επικράτησε σε όλο τον κόσμο, στα οπλοστάσια των κυβερνήσεων και των ομάδων ανταρτών.

Τα αμερικανικά όπλα που τώρα έχουν στα χέρια τους οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να τους χρησιμεύσουν για χρόνια, αφού έχουν ως λάφυρα άφθονα πυρομαχικά και σφαίρες.

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024