«Προκειμένου να σωθούν οι ζωές του τοπικού πληθυσμού, ενημερώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε και να υποδεχτούμε τον άμαχο πληθυσμό του Αφγανιστάν» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Ο  πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ απαντώντας στο τηλεοπτικό κανάλι 5 στην ερώτηση αν και πώς θα αντιδράσει η κυβέρνησή του μετά τις νέες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, απάντησε ότι η χώρα της Ασίας αντιμετωπίζει μια πιθανή ανθρωπιστική καταστροφή και η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ενημέρωσε τους «στρατηγικούς εταίρους της», τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι βρίσκεται στη διάθεσή τους για βοήθεια σύμφωνα με τα σχέδια εγκατάστασης του άμαχου πληθυσμού και τις ανάγκες του.

«Είμαστε έτοιμοι»

«Προκειμένου να σωθούν οι ζωές του τοπικού πληθυσμού, ενημερώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε και να υποδεχτούμε τον άμαχο πληθυσμό του Αφγανιστάν που εργάστηκε για την ειρήνη στη χώρα αυτήν τα τελευταία 20 χρόνια, υποστήριξε τοπικά τις συμμαχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του στρατού μας, και να πάρουμε και να δεχτούμε ακτιβιστές από δημοκρατικές ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε διαμονή σε ξενοδοχεία και θέρετρα για τα οποία η λειτουργία και το κόστος, μέχρι την παροχή μόνιμου προορισμού, θα καλυφθούν πλήρως από τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Επισήμανε επίσης ότι «Είμαστε μια χώρα αλληλεγγύης, ο λαός και η κοινωνία μας πρόσφεραν πάντα υποστήριξη και βοήθεια όπως λάβαμε και εμείς βοήθεια σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών».

Μαζί με τις ΗΠΑ

Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα για περαιτέρω δράση, είπε.

Στο Αφγανιστάν αυτήν τη στιγμή έχουμε εκατοντάδες πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας με τους οποίους υπάρχει επικοινωνία, αισθάνονται ασφαλείς και οι εταιρείες στις οποίες εργάζονται έχουν εξασφαλίσει σχέδια εκκένωσης, σημείωσε.

«Επίσης, οι φιλικές χώρες έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους και είναι διαθέσιμες με πτήσεις εκκένωσης και για τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας», κατέληξε ο Ζόραν Ζάεφ.

Πηγή: kanal5.com.mk

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr