Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν - Καταρρέει η κυβέρνηση - «Ειρηνική μετάβαση» υπόσχονται οι Ταλιμπάν

Αφγανιστάν – Καταρρέει η κυβέρνηση – «Ειρηνική μετάβαση» υπόσχονται οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι αναμένουν «ειρηνική μετάβαση», προκαλώντας εντούτοις πανικό στους κατοίκους, οι οποίοι σπεύδουν σε φυγή

Στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, έχουν φθάσει πλέον οι Ταλιμπάν, ενώ -σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- προς παραίτηση οδεύει ο πρόεδρος της χώρας, Ασράφ Γκανί, και η εξουσία αναμένεται να περάσει «ειρηνικά» στους Ταλιμπάν.

Οι τελευταίοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι αναμένουν «ειρηνική μετάβαση», προκαλώντας εντούτοις πανικό στους κατοίκους, οι οποίοι σπεύδουν σε φυγή.

Στο ίδιο πνεύμα, για συμφωνία με σκοπό να υπάρξει ειρηνική μετάβαση εξουσίας στους Ταλιμπάν έκανε λόγο και ο υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν, Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακουάλ, διαβεβαιώνοντας ότι η Καμπούλ δεν θα δεχθεί επίθεση.

Επικεφαλής μίας προσωρινής διοίκησης στην Καμπούλ είναι πιθανόν να οριστεί ο Αλί Άχμαντ Τζαλαλί, ένας ακαδημαϊκός με έδρα τις ΗΠΑ και πρώην υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν, ανέφεραν τρεις διπλωματικές πηγές.

Δεν είναι μέχρι στιγμής σαφές εάν οι Ταλιμπάν έχουν δώσει το τελικό «ναι» στον διορισμό του Τζαλαλί, όμως είχε θεωρηθεί ως ένα ενδεχομένως αποδεκτό πρόσωπο για την επίβλεψη της μετάβασης της εξουσίας.

Κατάληψη αεροπορικής βάσης

Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι έχουν αποκτήσει τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης και φυλακής του Μπαγκράμ στα προάστεια της Καμπούλ.

Το συγκεκριμένο συγκρότημα υπήρξε το επίκεντρο του πολέμου ενάντια στους Ταλιμπάν και την αλ – Κάϊντα επί περίπου 20 έτη.

Αμερικανικές δυνάμεις είχαν εγκατασταθεί για πρώτη φορά εκεί τον Δεκέμβριο του 2001 και το Μπαγκράμ μετεξελίχθη σε μία τεράστια βάση δυναμικότητος περίπου 10.000 στρατιωτών. Τζορτζ Μπους, Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ είχαν άπαντες επισκεφθεί τη συγκεκριμένη βάση σε περιόδους της προεδρικής θητείας τους.

Περικυκλωμένη πόλη

«Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, η πόλη είναι ασφαλής, οποιοσδήποτε προκαλεί αναταραχή στην πόλη θα αντιμετωπιστεί βάσει του νόμου» είπε ο Αφγανός υπουργός Εσωτερικών. «Η ασφάλεια της πόλης είναι εγγυημένη, δεν θα υπάρξει επίθεση εναντίον της πόλης και έχει συμφωνηθεί πως η μετάβαση της εξουσίας θα γίνει με ειρηνικό τρόπο».

Οι Ταλιμπάν αναμένουν μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας τις επόμενες ημέρες, δήλωσε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος τύπου. Ο Σουχάιλ Σαχίν πρόσθεσε πως η οργάνωση θα προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών, όπως επίσης τις ελευθερίες των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των διπλωματών.

«Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες, ιδίως στην πόλη της Καμπούλ, ότι οι ιδιοκτησίες τους, οι ζωές τους είναι ασφαλείς», τόνισε ο εκπρόσωπος, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC. «Η ηγεσία μας έδωσε οδηγίες στις δυνάμεις μας να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ, όχι να εισέλθουν στην πόλη».

«Αναμένουμε ειρηνική μετάβαση της εξουσίας» σημείωσε, προσθέτοντας πως οι Ταλιμπάν αναμένουν αυτό να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

 Αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης θα συναντηθεί σήμερα με τους Ταλιμπάν

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Μπισμιλάχ Καν Μοχαμάντι, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι συναντήθηκε με πολιτικούς και τους ανέθεσε να συγκροτήσουν μια αντιπροσωπεία που θα ταξιδέψει στην Ντόχα τη Δευτέρα για να επιτευχθεί συμφωνία με τους Ταλιμπάν.

«Σας διαβεβαιώνω όλους σας ότι η ασφάλεια της Καμπούλ θα διατηρηθεί εωσότου επιτευχθεί μια συμφωνία» δήλωσε ο Μοχαμάντι.

Λίγο αργότερα πάντως -όπως είπε αφγανός διαπραγματευτής- μια αντιπροσωπεία της κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, θα ταξιδέψει στο Κατάρ σήμερα για να συναντηθεί με εκπροσώπους των Ταλιμπάν.

Πηγή με γνώση του θέματος είπε στο Reuters ότι η αφγανική αντιπροσωπεία και οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν θα συζητήσουν τη μετάβαση της εξουσίας, προσθέτοντας πως Αμερικανοί αξιωματούχοι θα εμπλακούν επίσης.

Σκηνές χάους

Σε πολλούς δρόμους επικρατεί κυκλοφοριακό χάος, καθώς οι πολίτες είτε προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους είτε να μεταβούν στο αεροδρόμιο.

Δημοσιογράφος του BBC μεταφέρει ως εξής το κλίμα στην αφγανική πρωτεύουσα: «Πολλά καταστήματα και αγορές είναι κλειστές και πολλοί κάτοικοι λένε ότι ποτέ δεν ήταν πιο ανήσυχοι. Πολλά κυβερνητικά κτίρια είναι επίσης κλειστά και σε ορισμένες περιπτώσεις στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους. Μικρές εκρήξεις ακούγονται σποραδικά αλλά η πηγή τους δεν έχει διευκρινιστεί».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024