Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η δυσάρεστη αναπνοή ενδέχεται να υποδηλώνει νεφρική ανεπάρκεια

Η δυσάρεστη αναπνοή ενδέχεται να υποδηλώνει νεφρική ανεπάρκεια

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι, εάν η αναπνοή σας μυρίζει σαν σάπιο ψάρι, τότε πρέπει να κάνετε επειγόντως εξετάσεις στους νεφρούς σας

Η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί ως γνωστόν να γίνει αιτία αμηχανίας και ψυχολογικής πτώσης, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υποδηλώνει και κάποιο πρόβλημα υγείας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του iatropedia.gr, τις περισσότερες φορές η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να αντιμετωπιστεί με βελτίωση της στοματικής υγιεινής, αλλά μερικές φορές η βασική αιτία είναι κάτι εντελώς άσχετο με την οδοντιατρική.

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις μια συγκεκριμένη κακοσμία του στόματος μπορεί να σηματοδοτεί μια σοβαρή κατάσταση των νεφρών.

Μάλιστα, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι, εάν η αναπνοή σας μυρίζει σαν σάπιο ψάρι, τότε πρέπει να κάνετε επειγόντως εξετάσεις στους νεφρούς σας, καθώς η κακοσμία αυτή ενδέχεται να οφείλεται σε νεφρική ανεπάρκεια.

Αυτό έδειξε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hippokratia.

Αυτή η διαταραχή είναι γνωστή ως τριμεθυλαμινουρία.

«Στην τριμεθυλαμινουρία το σώμα δεν μπορεί να μετατρέψει μια χημική ουσία με έντονη μυρωδιά που ονομάζεται τριμεθυλαμίνη (παράγεται στο έντερο όταν τα βακτήρια διασπούν ορισμένα τρόφιμα) σε μια διαφορετική χημική ουσία που δε μυρίζει» εξηγεί η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS).

Υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες αυτού του συμπτώματος

Η τριμεθυλαμινουρία δε σχετίζεται συχνά με νεφρική ανεπάρκεια και η εν λόγω μελέτη είναι η πρώτη του είδους που συνδέει τις δύο καταστάσεις.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας 28χρονος έπασχε από τριμεθυλαμινουρία ως αποτέλεσμα νεφρικής νόσου.

Εντέλει ανακουφίστηκε από το ενοχλητικό αυτό σύνδρομο μόνο έπειτα από μεταμόσχευση νεφρού.

Σε άλλες περιπτώσεις, το σύνδρομο της τριμεθυλαμινουρίας μπορεί -μεταξύ άλλων- να προκληθεί από:

μεταλλάξεις στο γονίδιο FMO3

υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης

ηπατική νόσο

αύξηση ορισμένων βακτηρίων του εντέρου

κακή υγιεινή

ουλίτιδα

Ορισμένες γυναίκες με ελαττωματικό γονίδιο FM03 παρουσιάζουν αυξημένα συμπτώματα στην αρχή της εμμήνου ρύσεως, ή όταν λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια.

Διαγνωστικές εξετάσεις, που συνήθως απαιτούν δείγμα ούρων, μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν τα συμπτώματά σας είναι αποτέλεσμα του συνδρόμου τριμεθυλαμινουρίας ή κάποιας άλλης αιτίας.

Η τριμεθυλαμινουρία είναι σχετικά σπάνια πάθηση

Αν και έχουν υπάρξει πολλά ανέκδοτα περιστατικά τριμεθυλαμινουρίας στην ιατρική βιβλιογραφία, το εν λόγω σύνδρομο πρωτοαναφέρθηκε γύρω στο 1970.

Μόνο μερικές εκατοντάδες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί από τότε.

Αυτό την καθιστά μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και ο γιατρός σας μπορεί να την αγνοεί.

«Ορισμένοι γιατροί μπορεί να αγνοούν αυτήν τη διαταραχή, να μην αναγνωρίζουν τα συμπτώματα και να μην μπορούν να τα διακρίνουν από άλλες καταστάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την κακή αναπνοή» εξηγεί μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Drug Discovery Today.

Για το λόγο αυτόν, εάν οι ανησυχίες σας σχετικά με το σύμπτωμα αρχικά απορριφθούν, είναι σημαντικό να επιμείνετε και να ζητήσετε εξετάσεις για νεφρική ανεπάρκεια, ώστε να βεβαιωθείτε για την υγεία σας.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024