Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεκαπενταύγουστος - Με μέτρα, μάσκες, αποστάσεις και χωρίς λιτανείες ο φετινός εορτασμός

Δεκαπενταύγουστος – Με μέτρα, μάσκες, αποστάσεις και χωρίς λιτανείες ο φετινός εορτασμός

Τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία λιτανεία της εικόνας της Μεγαλόχαρης σε κανέναν από τους ναούς της χώρας και αυτό προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Υπό τη σκιά της πανδημίας του κοροναϊού, λαμβάνει χώρα για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Υπό την απειλή των αυξανόμενων κρουσμάτων και της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, κυβέρνηση εκκλησίες και δημοτικές, στρέφουν το βλέμμα τους στα νησιά και σε διάφορα άλλα μέρη όπου τιμάται η Κοίμηση της Θεοτόκου προκειμένου αφενός να εξασφαλισθεί η θωράκιση της δημόσιας υγείας και αφετέρου ο σεβασμός στην ιερότητα της ημέρας.

Σε πολλά νησιά του Αιγαίου -Τήνος, Πάρος, Πάτμος- που γίνονται τα μεγάλα προσκυνήματα της Παναγίας, την Παναγία Σουμελά, σε πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμησή της, οι πιστοί προσέρχονταν στους ναούς για να υμνήσουν και να δοξολογήσουν.

Κάτι που ωστόσο δημιουργούσε προϋποθέσεις συνωστισμού γι αυτό και ο φετινός εορτασμός θα γίνει με αυστηρά μέτρα και χωρίς λιτανείες εικόνας, ώστε να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά του ιού στους χώρους λατρείας.

Μάσκες και αποστάσεις

Επίκεντρο των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου, -όπως κάθε χρόνο-, είναι η Τήνος (όπου ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο 2,85%) και ο ναός της Ευαγγελίστριας. Χιλιάδες πιστοί συρρέουν και φέτος για την προσκύνηση της Μεγαλόχαρης, τηρώντας ταυτοχρόνως τα μέτρα ασφαλείας που επιτάσσει η πανδημία. Οι τοπικές αρχές απευθύνουν έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και η Μητρόπολη έχει αυστηροποιήσει τα μέτρα προστασίας.

Το ίδιο συμβαίνει και και στην Πάρο, όπου πόλος έλξης για εκατοντάδες πιστούς είναι η Παναγία η Εκατονταπυλιανή, καθώς το νησί είναι ήδη επιβαρυμένο επιδημιολογικά.

Εξάλλου, στα μεγάλα προσκυνήματα της Θεομήτορος έχουν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός ούτε έξω από τους ναούς, με τον κόσμο να αναμένει καρτερικά προκειμένου να προσκυνήσει.

Τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία λιτανεία της εικόνας της Μεγαλόχαρης σε κανέναν από τους ναούς της χώρας και αυτό προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η Ιερά Σύνοδος έχει διαμηνύσει σε ιερείς και ιεράρχες την αναγκαία εφαρμογή των μέτρων στους ναούς και τα μοναστήρια. Με βάση τα ισχύοντα, έως και την προσεχή Δευτέρα (16 Αυγούστου) επιτρέπεται η είσοδος στους ναούς με αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Στους εξωτερικούς χώρους (προαύλια εκκλησιών) ισχύει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους, όπως και η χρήση διπλής μάσκας.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024