Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Τα «κόκκινα νησιά», ο δείκτης θετικότητας και το «σχέδιο Δεκαπενταύγουστος» της ΕΛ.ΑΣ

Κοροναϊός – Τα «κόκκινα νησιά», ο δείκτης θετικότητας και το «σχέδιο Δεκαπενταύγουστος» της ΕΛ.ΑΣ

Δημοφιλή νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση ανησυχούν τους ειδικούς λόγω της επιδημιολογικής τους εικόνας ενόψει του διημέρου του Δεκαπενταύγουστου - Τι προβλέπει το σχέδιο της Αστυνομίας

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η «έκρηξη» των κρουσμάτων κοροναϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό των πολιτών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Την ίδια ώρα, η μετάλλαξη Δέλτα «καλπάζει» και το επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένα νησιά, ενόψει και Δεκαπενταύγουστου, αναγκάζει κυβέρνηση και επιστήμονες να χτυπήσουν «καμπανάκι».

Ενδεικτικά, η Πάρος έχει δείκτη θετικότητας 4,65%, η Τήνος 2,85% και η Νάξος 5,32%. Πρόκειται για τα νησιά που όπου γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, νησιά όπως η Μύκονος και η Ικαρία, καταγράφουν υψηλή θετικότητα, με την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού να είναι αντίστοιχα 266.43 και 101.19. Επιβάρυνση παρουσιάζουν, δε, Χίος και Χανιά.

«Ίσως μέτρα και σε άλλα νησιά»

«Υπάρχει ανησυχία για την τήρηση των μέτρων στο κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης που επιβαρύνει την επιδημία σε αυτή τη φάση. Όσοι πάνε στα νησιά αυτή την περίοδο και σε κάθε άλλο τουριστικό προορισμό πρέπει να προσέξουν την νυχτερινή διασκέδαση. Είναι η δραστηριότητα που κινδυνεύει κανείς να κολλήσει περισσότερο» ανέφερε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «αν κάποιος δεν είναι εμβολιασμένος, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός από όπου και αν γυρίσει. Δεν είναι τα νησιά φορείς του ιού αλλά οι δραστηριότητες. Και πρέπει κανείς να είναι δέκα φορές πιο προσεκτικός όταν γυρίσει σπίτι του αν ο ίδιος ή οι γονείς του δεν είναι εμβολιασμένοι».

Ο καθηγητής μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε περιοριστικά μέτρα για τον κοροναϊό και σε άλλα νησιά πλην των Χανίων και του Ηρακλείου.

Όπως εξήγησε, η εφαρμογή μέτρων περιορισμού και σε άλλα νησιά είναι πιθανή και θα εξαρτηθεί βασικά από δύο πράγματα: «το ένα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και την κινητικότητα του ιού, τις τελευταίες 15-20 ημέρες και το δεύτερο είναι η δυναμικότητα, η οποία φαίνεται όσον αφορά το σύστημα υγείας τοπικά σε κάθε ένα από αυτά τα νησιά».

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

Η Αστυνομία έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για την τήρηση των μέτρων στους δημοφιλείς προορισμούς το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου,το οποίο – μεταξύ άλλων – περιλαμβάνει ελέγχους σε εκκλησίες, μπαρ, σοκάκια, λιμάνια για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού στα νησιά που κατακλύζονται από κόσμο.

Σε αρχικό στάδιο, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, ο αστυνομικός σχεδιασμός περιλαμβάνει μία διπλή ζώνη ελέγχου στα λιμάνια καθώς θα ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τις βεβαιώσεις νόσησης και τα αρνητικά τεστ κοροναϊού.

Στη συνέχεια θα υπάρχουν:

  • εποπτείες σε μπαρ για όρθιους πελάτες, αποστάσεις, χρήση μάσκας από υπαλλήλους και πιστοποιητικά
  • επαναλαμβανόμενες περιπολίες σε σοκάκια για την αποτροπή ορθίων έξω από μπαρ και συνωστισμό
  • επιτήρηση σε εκκλησίες και μοναστήρια
  • κάμερες και drones για κορονοπάρτι
  • επιτήρηση τήρησης για λιτανείες και εμποροπανήγυρεις
  • μυστικοί αστυνομικοί σε βίλες και σε γιοτ
  • «σκανάρισμα» στα social media για πάρτι

Η αστυνομική δύναμη στα νησιά έχει αυξηθεί κατά 20 – 30% από αποσπάσεις και δόκιμους, για την επίβλεψη της τήρησης των μέτρων.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024