Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία - Ο,τι άφησε όρθιο ο κοροναϊός στον τουρισμό το έκαψαν οι πυρκαγιές

Τουρκία – Ο,τι άφησε όρθιο ο κοροναϊός στον τουρισμό το έκαψαν οι πυρκαγιές

Ο ρεσεψιονίστ ξενοδοχείου στη Μαρμαρίδα στέκεται στο λόμπι με σταυρωμένα χέρια και κοιτάζει απέναντι το μαύρο, απανθρακωμένο δάσος.

Χειρότερα ακόμη και από τον κοροναϊό, οι πυρκαγιές έπληξαν τον τουρισμό στην Τουρκία. Η κυβέρνηση όμως σκορπίζει αισιοδοξία, αν και ο κόσμος ανησυχεί πολύ.

Κάηκαν δάση και χωριά

Ο ρεσεψιονίστ ξενοδοχείου στη Μαρμαρίδα στέκεται στο λόμπι με σταυρωμένα χέρια και κοιτάζει απέναντι το μαύρο, απανθρακωμένο δάσος.

Οι πυρκαγιές κατέστρεψαν μεγάλες δασικές εκτάσεις στην περιοχή της Μαρμαρίδας. Τραγικό ασπρόμαυρο τοπίο απέμεινε τώρα. «Είναι χειρότερο από τον κοροναϊό. Η όμορφη φύση καταστράφηκε», λέει.

Τώρα οι κρατήσεις ακυρώνονται. Αρκετοί τουρίστες φεύγουν, ωστόσο αυτή η σεζόν ήταν σημαντική για τον κλάδο. «Φέτος περιμέναμε να υπάρξει ανάκαμψη».

Κάηκαν δάση και χωριά, εκκενώθηκαν ξενοδοχεία και διαρκώς υπήρχαν προειδοποιήσεις για νέες πυρκαγιές. Τα νέα για τις πυρκαγιές προκάλεσαν ανησυχία στους τουρίστες για τις αγαπημένες τους περιοχές στην Τουρκία, οι οποίες ούτως ή άλλως είχαν πληγεί από τον κοροναϊό.

Η Ενωση Ξενοδόχων και Τουριστικών Επιχειρήσεων ξεκίνησε καμπάνια, ζητώντας από τους τουρίστες να περάσουν τις διακοπές τους στις πληγείσες περιοχές ώστε να μπορέσουν και πάλι να σταθούν στα πόδια τους.

Σημαντικός παράγοντας για το ΑΕΠ

Καμένο δάσος στη Μούγκλα

Ο τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της χώρας και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 2019, πριν την κρίση του κοροναϊού, αποτελούσε το 11% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Ωστόσο, πέρυσι το ποσοστό μειώθηκε γύρω στα 70%.

Η κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, βλέπει λίγα προβλήματα για τον τομέα εξαιτίας των πυρκαγιών. Στην αρχή υπήρξαν ακυρώσεις, τώρα όμως οι κρατήσεις αυξάνονται και πάλι, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι.

Για ορισμένες περιοχές ενδεχομένως αυτή να είναι και η αλήθεια. Στην περιοχή της Αττάλειας, για παράδειγμα, οι πυρκαγιές δεν ήταν πολύ μεγάλες.

Στο τουριστικό θέρετρο Τουρούντς όμως δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Το παραθαλάσσιο χωριό βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από τη Μαρμαρίδα σε μικρό κόλπο που περικλείεται από βουνά.

Μικρός στενός δρόμος οδηγεί στην περιοχή. Για οκτώ ολόκληρες ημέρες καίγονταν τα δάση, λέει ιδιοκτήτης εστιατορίου.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκαν μέρες για να φτάσουν


Προοπτική από τη ρεσεψιόν ξενοδοχείου στη Μαρμαρίδα

Στην παραλία οι τουρίστες στέκονταν στην ουρά για να οδηγηθούν σε ασφαλή καταλύματα. Οι κάτοικοι λένε ότι για μέρες πάλεψαν με τις φλόγες στις απότομες πλαγιές για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά.

Η βοήθεια από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τα αεροπλάνα χρειάστηκε μέρες για να φτάσει. Οι κάτοικοι τα κατάφεραν, οι φωτιές έσβησαν, αλλά οι τουρίστες έφυγαν.

Εκδρομικά σκάφη, τα οποία συνήθως αυτήν την εποχή του χρόνου ανά δέκα λεπτά φέρνουν τουρίστες σε κοντινούς κόλπους ή στη Μαρμαρίδα, τώρα δεν έχουν δουλειά.

Στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία…

«Εχω 80 % ακυρώσεις για την υπόλοιπη σεζόν», λέει ο Σαλί Σενγκύλ, ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενου σκάφους. «Δεν έχουμε καμία ελπίδα ότι φέτος θα πάνε καλύτερα τα πράγματα», συμπληρώνει.

Δεν έχει κοιμηθεί για μέρες, πάλευε κάθε νύχτα με τις φλόγες για να σώσει τον τόπο του. «Αν είχαμε ακολουθήσει τις επίσημες οδηγίες για εκκένωση, το Τουρούντς θα ήταν τώρα τελείως ερειπωμένο».

Οι άνθρωποι στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, αλλά και όπου αλλού η φωτιά κατέστρεψε τη φύση, τα σπίτια και τις δουλειές τους, μοιράζονται την ίδια τύχη και μια ακόμη δύσκολη χρονιά.

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024