Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
UEFA – H μεταγραφή Μέσι επιταχύνει τις διαδικασίες για τροποποίηση του FFF

UEFA – H μεταγραφή Μέσι επιταχύνει τις διαδικασίες για τροποποίηση του FFF

Την εποχή της πανδημίας και μετά από αυτή, οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο ποδοσφαιρικό και οικονομικό τοπίο καθιστούν άσκοπους τους τωρινούς κανόνες του οικονομικού fair play

H μέγκα μεταγραφή του Λιονέλ Μέσι στην Paris St Germain αναπόφευκτα αναζωπύρωσε και πάλι τη συζήτηση γύρω από την αποτελεσματικότητα και το βαθμό εφαρμογής των περίφημων οικονομικών κανόνων fair play (FFF) της UEFA, ειδικά δε, σε ένα διάστημα που η πανδημία διεύρυνε το οικονομικό χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων συλλόγων.

Οι κανόνες του FFF εισήχθησαν από το 2009 σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις ομάδες να κρατούν… νοικοκυρεμένα τα οικονομικά τους, ώστε οι δαπάνες τους να μην παραμένουν σε μόνιμη βάση υψηλότερα από τα έσοδά τους και κυρίως να μην προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος ομάδων που προτάσσουν μια πιο… συνετή οικονομική διαχείριση.

Η γαλλική PSG ήταν ήδη ανάμεσα στους συλλόγους που αγνοούσαν τους κανόνες, όπως βέβαια και η αγγλική Manchester City, αν και αμφότερες έχουν καταφέρουν να αποφύγουν βαριές ποινές έχοντας κερδίσει τις εφέσεις που είχαν υποβάλει για το θέμα.

«Γνωρίζουμε τους κανόνες του FF και πάντα ακολουθούμε τους κανόνες» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της PSG, κατά την παρουσίαση της έλευσης του Αργεντινού άσσου στην ομάδα. Αν και όπως επεσήμανε ο Νασέρ Αλ-Κελαϊφι… «έχουμε τη δυνατότητα να υπογράψουμε μαζί του. Εάν υπογράφουμε με τον Λίο, είναι διότι μπορούμε, αλλιώς δεν θα το κάναμε».

Σημειωτέον πως σύμφωνα με την KPMG, τα έσοδα της PSG για την περίοδο 2019-20 ανήλθαν σε 541 εκατ. ευρώ, με τα έξοδα μισθών της να διαμορφώνονται στα 405 εκατ. ευρώ. Όμως, με το ρόστερ να εμπλουτίζεται, τα έξοδα θα ανέβουν σημαντικά.

Η γαλλική ομάδα είχε ήδη υπογράψει με τους Georginio Wijnaldum, Sergio Ramos και Gianluigi Donnarumma, στους οποίους προστέθηκε έναντι 60 εκατ. ευρώ ο Achraf Hakimi από την ιταλική Inter Milan και βέβαια πλέον και το πάλαι ποτέ αστέρι της Μπαρτσελόνα. Ο Μέσι φαίνεται πως διασφάλισε διετές συμβόλαιο ύψους 31,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι κανόνες δεν φαίνεται πως απασχόλησαν ιδιαίτερα ούτε την αγγλική City, η οποία προ ημερών διασφάλισε τον Jack Grealish με την μεταγραφή-ρεκόρ για την Premier League ύψους 100 εκατ. στερλίνων.

Η πανδημία και οι αλλαγές που έφερε στο ποδοσφαιρικό και οικονομικό τοπίο φαίνεται πως έχουν σχεδόν πείσει την UEFA να προχωρήσει σε τροποποίηση, αν όχι κατάργηση των εν λόγω κανόνων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η UEFA φαίνεται πλέον να προσανατολίζεται στην εισαγωγή ενός πλαφόν στους μισθούς και ενός φόρου πολυτελείας, όπως περίπου ισχύει στο αμερικανικό ΝΒΑ. Στο αμερικανικό σύστημα υπάρχει ένα κοινό όριο στον προϋπολογισμό για όλες τις ομάδες και οι όποιες υπερβάσεις καλύπτονται με την καταβολή ενός ειδικού φόρου πολυτελείας, το ποσό του οποίου διαμορφώνεται με βάση και τον βαθμό υπέρβασης του πλαφόν και το οποίο μοιράζεται στους υπόλοιπους συλλόγους.

Θετικός στην αλλαγή αυτή εμφανίζεται ο Αντρέα Τραβέρσο, επικεφαλής του τμήματος χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της UEFA που ουσιαστικά επιτηρεί το FFF, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε εμφανιστεί να χαρακτηρίζει πλέον ως άσκοπους του κανόνες του FFF, στην εποχή της πανδημίας και μετά από αυτήν.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του Ολυμπιακού

Λίγο πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, ο Ολυμπιακός ζει την μεγαλύτερη βραδιά της ιστορίας του με την πρόκριση στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024