Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μίνι ανασχηματισμός - Η «εσωτερική αναδιάταξη» στο Μαξίμου έφερε νέα επίθεση από την αντιπολίτευση

Μίνι ανασχηματισμός – Η «εσωτερική αναδιάταξη» στο Μαξίμου έφερε νέα επίθεση από την αντιπολίτευση

Είτε πρόκειται για μίνι ανασχηματισμό, είτε για εσωτερική αναδιάταξη στο Μαξίμου, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προκάλεσαν νέες επιθέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός δεν «πείραξε» τους υπεύθυνους για τη διαχείριση των πυρκαγιών, την οποία χαρακτηρίζουν ως «καταστροφική»

Ο μίνι ανασχηματισμός ή, όπως τον ονομάζει η κυβέρνηση, η «εσωτερική αναδιάταξη» στο Μαξίμου, από τη μία πλευρά, αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την υλοποίηση όσων υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, ως προς την άμεση και χωρίς γραφειοκρατία οικονομική ανακούφιση των πυρόπληκτων κατοίκων και περιοχών και, από την άλλη, έγινε αφορμή νέων επιθέσεων και σκωπτικών σχολίων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως  φταίει μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής.

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο ανασχηματισμός θα γίνει, αλλά στην ώρα που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν, άλλωστε, ότι δεν μιλάμε για ανασχηματισμό, αλλά για αλλαγές στον εσωτερική αναδιάταξη στο Μαξίμου, καθότι δεν μπαίνει κάποιο καινούργιο πρόσωπο στην κυβέρνηση. Ουσιαστικά, λένε, «πρόκειται για αλλαγές σε δύο φάσεις».

Εξάλλου, η μετακίνηση του μέχρι πρότινος γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Χρήστου Τριαντόπουλου, στη θέση του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, έγινε «προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ο διαχειριστικός μηχανισμός για τη στήριξη των κατοίκων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών», σύμφωνα με την κυβέρνηση, και ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει κι άλλες μετακινήσεις.

Η εσωτερική αναδιάταξη των δυνάμεων στο Μαξίμου, πάντως, είχε προαναγγελθεί, ουσιαστικά, από τον πρωθυπουργό, τόσο στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, όσο και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη.

Πηγές της κυβέρνησης τόνιζαν, μάλιστα, ότι η εμπειρία των τελευταίων κρίσεων υπέδειξε τις αλλαγές του μηχανισμού στο Μαξίμου, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιούργησαν οι κρίσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: «Άφησε όλους τους υπεύθυνους για τις φωτιές στις θέσεις τους»

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει με κάθε του κίνηση να αποδεικνύει ότι δεν κατάλαβε τίποτα, δεν διδάχτηκε τίποτα και η συγγνώμη του ήταν απολύτως προσχηματική», υποστήριξε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τον μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Και προσέθεσε πως, ενώ οι εστίες ακόμη σιγόκαιγαν, έκανε ανασχηματισμό, «αφήνοντας όλους τους υπεύθυνους για την καταστροφική διαχείριση των πυρκαγιών στις θέσεις τους».

Ιδιαίτερη αναφορά, στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, γίνεται στον Άκη Σκέρτσο, για τον οποίο επεσήμανε πως αναβάθμισε (σ.σ. ο πρωθυπουργός) τον κ. Σκέρτσο που, «με τα ψέματά του για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, τα οποία επιβεβαίωσε μέχρι και ο κ. Χαρδαλιάς, εξόργισε όλη την Ελλάδα».

Την ίδια στιγμή, τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ, «υποβάθμισε την κα Πελώνη, ώστε να μπορεί να συνεχίσει άνετα τις διακοπές της».

Σε κάθε περίπτωση, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «όλη την ευθύνη, τη φέρει στο ακέραιο ο επικεφαλής τού ξεχαρβαλωμένου επιτελικού κράτους, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης».

ΚΙΝΑΛ: «Οι λέξεις ‘πολιτική ευθιξία’ άγνωστες για την κυβέρνηση»

«Όλα πολύ καλά πιστεύει ότι τα έκανε η Κυβέρνηση στις πυρκαγιές. Για τον κ. Μητσοτάκη φταίει μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής», σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής, αναφορικά με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Αποδεικνύεται ότι οι λέξεις ‘πολιτική ευθιξία’ είναι άγνωστες για την κυβέρνηση. Αλλά και κάτι δεν πάει καλά στην Μαξίμου ΑΕ».

Για τον Χρ. Τριαντόπουλο

Τον διορισμό του Χρήστου Τριαντόπουλου στη θέση του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, σχολίασε με ανακοίνωσή του ο τομέας Πολιτικής Προστασίας του ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση δεν είναι Playmobil».

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωση για τον νέο υφυπουργό, με αρμοδιότητα τα θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, «τις αρμοδιότητές του, δεν τις γνωρίζουμε, όπως επίσης δεν γνωρίζουμε πώς αυτές θα συνυπάρξουν με τις αρμοδιότητες του κ. Χαρδαλιά».

Και προσέθεσε: «Δεν γνωρίζουμε, επίσης, ποια από τις αρμοδιότητες για τα θέματα της κρατικής αρωγής που έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, θα πάψει να ασκεί, αφού πρόσφατα με νόμο της κυβέρνησης αυτά τα θέματα περιήλθαν σ’ αυτόν».

Το ΚΙΝΑΛ κάλεσε τον πρωθυπουργό, μάλιστα, να διευκρινίσει άμεσα τι θα αναθεωρηθεί από το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο αντιμετώπισης των καταστροφών, αλλά και «πώς δεν θα βρεθούμε μπροστά σε μία ακόμη επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ του μέχρι πρότινος εκλεκτού τού Μαξίμου και του νέου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η τοποθέτηση του νέου υφυπουργού «σηματοδοτεί ακόμη μία πράξη συγκέντρωσης εξουσίας στον πρωθυπουργό» και τόνισε πως αναμένει άμεσα «τις οφειλόμενες εξηγήσεις», προκειμένου να κατανοήσει ο ελληνικός λαός, «γιατί θα πρέπει να συντηρεί πολλαπλές διοικητικές και πολιτικές δομές με το ίδιο αντικείμενο και πώς αυτές θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της καταστροφής».

«Ο χρόνος των επικοινωνιακών πομφόλυγων τελειώνει», κατέληξε χαρακτηριστικά.

ΚΚΕ: «Καμιά ‘αναδιάταξη’ δεν παραγράφει εγκληματικές ευθύνες»

«Καμιά ‘αναδιάταξη’ των κυβερνητικών στελεχών δεν μπορεί να παραγράψει εγκληματικές ευθύνες, ούτε να παραπλανήσει ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι η άμεση πλήρης αποζημίωση και αποκατάσταση των λαϊκών οικογενειών που έχουν πληγεί».

Με αυτή την επισήμανση, σχολίασε το ΚΚΕ τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ζητώντας εκ νέου την πλήρη – στο 100%, όπως έχει ήδη ανακοινώσει – αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024