Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αυτό είναι το νησί με τις 365 εκκλησίες - Μια για κάθε μέρα του έτους

Αυτό είναι το νησί με τις 365 εκκλησίες – Μια για κάθε μέρα του έτους

Πολλές από τις εκκλησίες του κυκλαδονησίου έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέες ως ιστορικά μνημεία της μεταβυζαντινής περιόδου

Είναι γνωστό ότι σε όλα τα κυκλαδονήσια είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν πολυάριθμες εκκλησίες και τα ξωκλήσια αλλά σε αυτό το νησί λέγεται ότι υπάρχει μία εκκλησία για κάθε μέρα του χρόνου, δηλαδή 365 στο σύνολο.

Σύμφωνα με την παράδοση, έχει 365 εκκλησίες, δηλαδή μία για κάθε ημέρα του έτους. Ο λόγος που αυτό το νησί των Κυκλάδων βρίθει από εκκλησίες είναι ότι στο νησί της Ίου οι παραδόσεις διαδραματίζουν ενεργό ρόλο έως και σήμερα. Οι κάτοικοί του φροντίζουν για τη συντήρησή τους και περιποιούνται τον περιβάλλοντα χώρο.

Πολλές από τις εκκλησίες του κυκλαδονησίου έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέες ως ιστορικά μνημεία της μεταβυζαντινής περιόδου. Η αρχιτεκτονική τους είναι λίγο πολύ η ίδια σε όλες. Διαθέτουν στην κορυφή τους θόλο και είναι σε ορθογώνιο σχήμα. Στο εσωτερικό τους είναι λιτά φτιαγμένες με λιγοστές καρέκλες  και εικόνες, ενώ εξωτερικά είναι ασβεστωμένες.

Ο λόγος για την Ίο, δημοφιλή προορισμό κυρίως των νέων που πολλοί το χαρακτηρίζουν «αντίπαλον δέος της Μυκόνου». Η παράδοση θέλει λοιπόν να έχει τόσες πολλές εκκλησίες – ίσως και περισσότερες – ξεχωρίζοντας από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Η πιο γνωστή είναι η Παναγία η Γκρεμιώτισσα, η οποία δεσπόζει στο πιο ψηλό σημείο της Χώρας. Πολλοί μάλιστα λένε, χαριτολογώντας, ότι άλλα τόσα (365) είναι και τα κέντρα διασκέδασης που μπορεί να επιλέξει κανείς το καλοκαίρι.

Η Ίος πήρε το όνομα της στην αρχαιότητα από την λέξη Ία, τα λουλούδια δηλαδή που φύτρωναν άφθονα στο νησί. Σύμφωνα, όμως, με μια άλλη άποψη το όνομά του το νησί το χρωστάει στην φοινικική λέξη Ίος, που σημαίνει σωρός από πέτρες.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024