Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιές - Ενεργό το μέτωπο στη Γορτυνία, σηκώθηκαν τα εναέρια - Τι γίνεται στην Εύβοια

Φωτιές – Ενεργό το μέτωπο στη Γορτυνία, σηκώθηκαν τα εναέρια – Τι γίνεται στην Εύβοια

Οι φωτιές συνεχίζουν να είναι στο προσκήνιο αφού αναζωπυρώσεις είχαμε κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Γορτυνία, ενώ προβλήματα με τους κεραυνούς από την καταιγίδα αντιμετώπισε η Εύβοια.

Οι φωτιές στη Γορτυνία και στην Εύβοια έχουν θέση σε θέση μάχης εδώ και μέρες τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Ειδικά, στην περιοχή της Αρκαδίας, οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις αναζωπυρώσεις.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ακόμη μία ολονύχτια μάχη με διάσπαρτες εστίες φωτιάς έδωσαν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στη Γορτυνία, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές και ταυτόχρονα να αποτρέψουν την εκ νέου δημιουργία πύρινου μετώπου.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρούσαν ακόμα και σε δύσβατα σημεία της ορεινής Γορτυνίας, ενώ στη γειτονική περιοχή του όρους Μαινάλου είχαν δημιουργηθεί από τα μηχανήματα έργου οι αντιπυρικές ζώνες, για να μην πλησιάσει η φωτιά.

Μαζί με τους πυροσβέστες πάλευαν και κάτοικοι, οι οποίοι, με όποια δικά τους μέσα διέθεταν, βρίσκονταν κοντά στους οικισμούς ώστε να προστατεύσουν σπίτια και άλλα οικήματα, που δεν έχουν πληγεί από την πυρκαγιά.

Εν τω μεταξύ, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ενώ το γεγονός ότι τα ελικόπτερα μπορούν να κάνουν υδροληψία από τον ποταμό Λάδωνα, τους επιτρέπει να κάνουν συχνές ρίψεις νερού.

Πόσες δυνάμεις επιχειρούν

Περίπου 680 πυροσβέστες επιχειρούν στη Γορτυνία και στη γειτονική Ηλεία, συγκεκριμένα σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εστίες της φωτιάς και να περιορίσουν τις αναζωπυρώσεις, ενώ από νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιούν ρίψεις νερού πέντε εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στις δασικές πυρκαγιές της Γορτυνίας και της Αρχαίας Ολυμπίας επιχειρούν 678 πυροσβέστες με 218 οχήματα και 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Στις προαναφερόμενες δυνάμεις συμπεριλαμβάνονται και αυτές που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία, 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, 200 πυροσβέστες με 59 οχήματα από τη Γαλλία, 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα από τη Γερμανία και 39 πυροσβέστες με 16 οχήματα από την Αυστρία.

Όσον αφορά την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».

Παράλληλα, συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σε επαγρύπνηση στη γειτονική Ηλεία για τις φωτιές

Παράλληλα, στην Ηλεία, πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας – Αρκαδίας, συγκεκριμένα σε περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ώστε να μην περάσει η φωτιά που καίει στη Γορτυνία. Επίσης, πεζοπόρα τμήματα επιχειρούσαν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας σε περιοχές όπου έκαιγαν μικρές εστίες φωτιάς.

Προβλήματα με την καταιγίδα και τους κεραυνούς στην Εύβοια

Στην πολύπαθη Εύβοια, η χθεσινή καταιγίδα, για την οποία πανηγύρισαν οι κάτοικοι, προκάλεσε και προβλήματα. Όπως αναφέρει το evima.gr, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Εύβοια τα μεσάνυχτα προκάλεσαν αρκετές πυρκαγιές από κεραυνούς.

Τα Μεσοχώρια ήταν μία από αυτές τις περιοχές. Η φωτιά ξέσπασε από κεραυνό στις 1 μετά τα μεσάνυχτα και άμεσα έσπευσαν στο σημείο τρία πυροσβεστικά οχήματα και δύο των εθελοντών των Νέων Στύρων για την κατάσβεση της φωτιάς.

Στον συντονισμό της κατάσβεσης ήταν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Χαλκίδας, Περικλής Κουλκουβίνης. Η φωτιά ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή και και αναστάτωσε τους κατοίκους του χωριού. Οι άνεμοι στη περιοχή ήταν ισχυροί.

Καταιγίδα πάνω από τις πληγείσες περιοχές

Λίγο μετά τις 23.30 το βράδυ της Τετάρτης ξεκίνησε η κακοκαιρία και στην Εύβοια με καταρρακτώδη βροχή να πέφτει και στις πληγείσες περιοχές.

Καταρρακτώδης βροχή είχαμε και στη Χαλκίδα μετά τον καύσωνα που επικρατούσε τις τελευταίες μέρες. Όσοι κυκλοφορούσαν στο κέντρο της πόλης αναγκάστηκαν να μπουν κάτω από υπόστεγα ή να ψάξουν σημείο να καλυφθούν. Η δυνατή βροχή συνοδευόταν από αστραπές αλλά και δυνατούς ανέμους.

Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις χθες

Μέχρι την παραλιακή ζώνη, από την Αγία Άννα έως και το Αγριοβότανο, έφτασε η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια. Παράλληλα, συνεχείς αναζωπυρώσεις σημειώνονταν όλη την ημέρα χθες στο Αγριοβότανο, στα Ελληνικά, στον Άγιο Νικόλαο, το Ψαροπούλι και τα Βασιλικά, ενώ μικρότερες αντιμετωπίστηκαν στην Παναγία Ντινιούς, στον οικισμό Αθηνά στο Ασμήνι, στους Γαλατσάδες, την Αβγαριά και τους Καματριάδες.

Ιδιαίτερα στους Καματριάδες, οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να σταματήσουν τις φλόγες σε απόκρημνη περιοχή του δάσους «Τελέθριο», καθώς από εκεί οι φλόγες θα προχωρούσαν προς την Αιδηψό και τους Ωρεούς.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024