Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Drawn with Tig Notaro: Το επόμενο κεφάλαιο του stand-up είναι υπέροχα σκοτεινό και αδιανόητα αστείο

Drawn with Tig Notaro: Το επόμενο κεφάλαιο του stand-up είναι υπέροχα σκοτεινό και αδιανόητα αστείο

Το πρώτο animated stand-up special δεν μοιάζει με τίποτα από ό,τι έχετε δει

Αν αγαπάτε το stand-up και δεν έχετε παρακολουθήσει ακόμη κάποιο special της Tig Notaro, ήρθε η ώρα για σοβαρό φροντιστήριο. Η κωμικός που λατρεύτηκε από εκατομμύρια ανθρώπους μέσα από το show «Live», μια δουλειά που κατάφερε να συνδυάσει το γέλιο με την ευαλωτότητα και να μας κάνει να γελάσουμε με μια απολύτως ειλικρινή και ανεπιτήδευτη προσωπική ιστορία για τον καρκίνο του μαστού, συνεχίζει διαρκώς να πιέζει τα όρια του είδους. Και αυτή τη φορά, με το «Drawn With Tig Notaro», ένα animated special με την υπογραφή της HBO, κατάφερε να μας δώσει ένα αυθεντικό αριστούργημα.

Οι παρακάτω λόγοι (θα πρέπει να) είναι αρκετοί για να σας κάνουν να παρακολουθήσετε τη νέα δουλειά της Notaro, που είναι διαθέσιμη για την Ελλάδα αποκλειστικά στο Vodafone TV, όσο πιο σύντομα μπορείτε.

Γιατί είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία του stand-up

Η Notaro δεν είναι η πρώτη κωμικός που συνεργάζεται με animators για να δημιουργήσει μια εικονογραφημένη εκδοχή των κομματιών της. Όμως το Drawn είναι η πρώτη μεγάλου μήκους τέτοια δουλειά. Και είναι ένα πάντρεμα βγαλμένο από τον παράδεισο, αφού τα bits της, τρυφερά, κυνικά και ξεκαρδιστικά, μαλακώνουν και σκληραίνουν ακριβώς στο βαθμό και τα σημεία που πρέπει μέσα από τις καρτουνίστικες μεταφορές τους.

Γιατί είναι ακριβώς η χρονιά που θέλουμε να αγαπήσουμε την ευθραυστότητά μας

Πάνε πολλές δεκαετίες από την τελευταία φορά που η ανθρωπότητα χρειάστηκε να αναμετρηθεί τόσο άμεσα με τη θνητότητά της όσο στη διάρκεια του τελευταίου ενάμιση χρόνου. Κι έτσι η αφήγηση της Notaro που γράφτηκε και παρουσιάστηκε σε live κοινό πολύ πριν την πανδημία, όμως συχνά εστιάζει στις αμέτρητες φορές που «προδόθηκε» από το σώμα της, με την ανακούφιση που προσφέρει το χιούμορ και την αποδοχή της τρωτότητας ως κάτι που, στο κάτω-κάτω, είναι απολύτως αναπόφευκτο, είναι ακριβώς αυτό που έχουμε ανάγκη. Μην ξαφνιαστείτε αν καταλήξετε να παρακολουθείτε το Drawn περισσότερες από μία φορές.

Γιατί φέρει σημαντικά εχέγγυα

Όσοι δεν πείστηκαν από τα αρχικά HBO, ίσως ψάξουν στο μενού του Vodafone TV για χάρη μιας άλλης, εξίσου βαριάς υπογραφής: Το Drawn αποτελεί την τρίτη συνεργασία της Notaro με την Ellen DeGeneres, με ορισμένους μάλιστα να υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα είδος χρίσματος που δίνει η δεύτερη στην πρώτη. Η υπόθεση αυτή προέκυψε από το γεγονός ότι παρά τον dark χαρακτήρα του και τις άβολες σκέψεις που δημιουργεί, το Drawn είναι απαλλαγμένο από βρισιές, παραμένοντας έτσι κατάλληλο για ένα πιο διευρυμένο κοινό, σαν αυτό που λάτρεψε και λατρεύει την Ellen.

Γιατί είναι πειραματικό σε όλα του

Ένα από τα εξυπνότερα ευρήματα του σκηνοθέτη του Drawn with Tig Notaro, Greg Franklin, είναι η επιλογή των διαρκών εναλλαγών στο στυλ εικονογράφησης. Κάθε show της Notaro αποτελείται από νοηματικά συνδεδεμένες μεταξύ τους αυτοτελείς ιστορίες – και στην περίπτωση του Drawn, η καθεμιά από αυτές μεταφέρεται μέσα από μια διαφορετική μορφή animation. Δημιουργοί από όλο τον κόσμο κι από πολλαπλές σχεδιαστικές σχολές, δίνουν το δικό τους στίγμα, προσθέτουν ενδιαφέρον και απογειώνουν τα εκάστοτε bits με τις δικές τους ξεχωριστές αναφορές. Στα μεγάλα plus και οι (μεταφορικές αυτή τη φορά) πινελιές του ίδιου του Franklin, που προσθέτει δικά του μικρά, σκοτεινά αστεία στα περιθώρια των κειμένων της Notaro, χωρίς ποτέ να δημιουργεί περιττό «θόρυβο».

Γιατί, απλούστατα, είναι εξαιρετικά αστείο

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Όσο κι αν εκτιμά κανείς μια πρωτότυπη ιδέα, ένα έξυπνο concept ή μια ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική δουλειά, ο πρώτος και βασικότερος λόγος για να δούμε ένα stand-up special ήταν και παραμένει ένας: Το γέλιο. Η Notaro μας το δίνει απλόχερα, ακόμη κι αν ενίοτε πρόκειται για ένα γέλιο πικρό, κυνικό ή ξαφνιασμένο. Στο τέλος του show, έχουμε περάσει (πολύ) καλά. Κι ίσως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως πόσα ακριβώς μας «ανάγκασε» να σκεφτούμε.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το Drawn With Tig Notaro, όπως και όλο το υπόλοιπο αποκλειστικό περιεχόμενο ΗΒΟ, στο Vodafone TV, το Σπίτι της HBO στην Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεστε –  απαραίτητα – αποκωδικοποιητή. Για να εξερευνήσετε το πλούσιο περιεχόμενο του Vodafone TV, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δημοφιλή κανάλια, αγαπημένες ταινίες και σειρές για μικρούς και μεγάλους που ανανεώνονται κάθε μήνα, αρκεί να κάνετε online εγγραφή στο Vodafone.gr και να απολαύσετε ένα μήνα δωρεάν χρήσης χωρίς δέσμευση συμβολαίου. Ντοκιμαντέρ, ταινίες και σειρές θα είναι διαθέσιμες όπου και όποτε το επιθυμείτε για να τις παρακολουθήσετε μέσα από το κινητό ή το tablet σας.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024